Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Grottor och platåer på Kreta

Jag är barnsligt förtjust i grottor och besöker alla jag kommer över (eller under). Vissa grottor har varit läskiga (som på Samos, Ithaka, Sifnos och Iraklia) men oftast är det ett sant nöje att utforska en grekisk grotta.

Det finns massor med grottor i hela Grekland och jag har svårt att välja någon favorit. Men om jag måste välja så blir det (nog) Drios Cave på Peloponnesos, Melissani Cave på Kefalonia samt Drogarati cave också den på Kefalonia. Jag gillar även grottorna i Matala på Kreta, men de räknas inte som riktiga grottor. :-)

Grottor har ju oftast en intressant historia att berätta. Det kan vara från den grekiska mytologin och det kan vara verkliga händelser, inte sällan av det tragiska slaget. På Kreta finns flera sådana grottor, två av de kändaste är Ida och Dikteon. Två grottor som har tragiska historier att berätta är Melidoni och Milatos, också dessa finns på Kreta.

Jag gillar även platåer som det finns ett flertal av på Kreta. Den kändaste är Lasithiplatån, medan Katharoplatån och Nidaplatån är mer okända, men också de är intressanta. På Kreta finns två andra platåer: Omalosplatån nära Samariravinen, Askifouplatån längs vägen till Chora Sfakion, samt Zirosplatån nära Xerokambos. Om dessa platåer ska jag skriva om en annan dag.
Dikteon Cave på Kreta.
Idagrottan på Kreta.

Dikteon Cave »

Idagrottan »

 

Katharoplatån på Kreta.
Lasithiplatån på Kreta.

Katharoplatån »

Lasithiplatån »

 

Minoan Cemetery Caves  på Kreta.
Melidoni Cave på Kreta.

Minoan Cemetery Caves »

Melidoni Cave »

 

Milatos Cave på Kreta.
Nidaplatån på Kreta.

Milatos Cave »

Nidaplatån »

 

Panagia Arkoudiotissa Cave på Kreta.
Sendoni Cave på Kreta.

Panagia Arkoudiotissa Cave »

Sendoni Cave »

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera