Kalimera Grekland Peloponnesos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Diros caves på sydvästra Peloponnesos

Diros caves är Manis utan tvekan största sevärdhet. Grottorna, som även kallas Vlychada caves, ligger cirka 11 kilometer söder om Aeropoli, nedanför byn Pirgos Dirou. Du tar dig hit med eget fordon, eller med utflyktsbuss från Agios Nikolaos, Stoupa, Kardamili och Kalamata. Du kan även ta en taxi från Aeropoli. Om du tar dig hit på egen hand är det bäst att komma så tidigt som möjligt eftersom det blir mycket folk när turistbussarna anländer, och då kan du få köa länge för att komma in i grottorna.

 

Diros är en av Greklanda största grottor och sjöar. Missa inte om du är på Peloponnesos.

Här börjar båtresan in i grottsystemet.

 

Diros caves har varit kända ända sedan slutet av 1800-talet, men det var först 1949 som grottorna började undersökas, och 1960 öppnades de för allmänheten. Det som gör denna grotta så speciell är att den ligger under vattenytan, och som besökare åker man båt genom delar av sjön. Till dags dato har man kartlagt 14 700 meter av grottan, men som besökare får man bara se en liten del av grottan.

 

Diros caves är Manis utan tvekan största sevärdhet. Grottorna, som även kallas Vlychada caves, ligger cirka 11 kilometer söder om Aeropoli.

Med båt genom Diros caves. (Det är svårt att fotografera i mörkret.)

 

Det börjar med en båttur på 1 200 meter och avslutas med 300 meter till fots, innan man kommer ut i verkligheten igen. Under färden, både med båt och till fots, passerar man massor med häftiga stalaktiter, och andra märkliga grottformationer.

Vattendjupet pendlar mellan 2-80 meter. Vattentemperaturen är cirka 14 grader, och lufttemperaturen mellan 16-19 grader. Vattnet i grottan är bräckt.

 

Diros och Vlychada caves på södra Peloponnesos.

Diros caves.
Är Diros cave värt ett besök? Jag har varit i många grottor i Grekland, många lever upp till sitt rykte, medan andra inte gör det. Diros cave hör till dem som jag verkligen kan rekommendera. Att åka båt genom en grotta hör inte till vanligheterna. Jag känner bara till en liknande grotta i Grekland, och det är Melissani lake på Kefalonia. Grottan i Melissani lake är fantastisk, men pytteliten i jämförelse med Diros cave.

 

Läs om Melissani lake på Kefalonia här »

 

Grottan är öppen varje dag mellan 08.30-15.00 under lågsäsong och 08.30-17.30 högsäsong. Det är bäst att kolla tiderna innan du kör dit, för de kan ändras. Inträdet kostade 12 € för vuxna, och 8 € för barn mellan 3-18 år när jag var här. Barn under tre år går in gratis. Om det är högt vattenstånd kan båtarna inte ta sig runt hela sträckan, och då kostade det cirka 7 € att gå in (för vuxna). För aktuella priser och öppetider kan du kolla deras hemsida.

 

Åka båt igenom grottorna I Diros caves på Peloponnesos.

Bästa upplevelsen får man om man sitter längst fram.

 

Räkna med cirka 25 minuter för hela turen (båt och till fots). Båtarna är små och en aning vingliga. Flytväst är obligatoriskt och finns självklart att låna. Ta gärna med en varm tröja eftersom det kan vara lite kyligt inne i grottan. Det finns en servering och en souveniraffär vid ingången.

 

Pyrgos Dirou beach nära Diros cave på Peloponnesos.

Pyrgos Dirou beach som ligger nära grottorna.

 

Du kommer att fotograferas när du sitter i båten, och det vare sig du vill eller inte. Bilderna kan du sedan köpa nära utgången för cirka 5 €. Skulle du vara badsugen efter grottfärden kan du ta ett dopp på den intilliggande stranden.


LÄS MER OM PELOPONNESOS

Om Peloponnesos Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge ForumHEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera