Kalimera Grekland Kefalonia.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Melissani lake på Kefalonia
Melissanigrottan på Kefalonia.

Melissanigrottan på Kefalonia.

 

När jag först hörde talas om Melissanigrottan var jag skeptisk. En grotta fylld av det blåaste vatten man kunde tänka sig stod det i broschyren. Jojo, tänkte jag, det är säkert en turistfälla. Men så fel jag hade. När jag kom ner och såg den knallblå grottsjön kunde jag inget annat än att gapa. Det var så häftigt!

 

Ingången till Melissani lake på Kefalonia.

Ingången till Melissani lake.

 

Grottan nås genom en gång som ligger under en souveniraffär. Det tar bara någon minut att gå ner till sjön där roddare väntar vid sina roddbåtar. Ofta är det kö till båtarna. Båtturen börjar med en runda i den första kammaren, sedan rors man in i den andra kammaren där det finns stalaktiter och stalagmiter och en 30 meter lång och 8 meter hög ö.

 

Melissani lake. Kefalonia.

Melissani lake.

 

Båtturen tar 10-15 minuter. Grottan har öppet mellan 09.00 och 18.00 varje dag. Entré cirka 7 €. Roddarna gör allt de kan för att få dricks, de lägger några sedlar på relingen som lockbete strax innan turen är slut.
Melissani lake är utan tvekan Kefalonias intressantaste sevärdhet. En del tror att det här är Nymfernas grotta som Homeros skriver om i Odyssén. Något som bestämt förnekas av dem som anser att Ithaka är Odysses hemö, där det faktiskt finns en grotta som heter Nymfernas grotta. Vad som är rätt eller fel lär vi aldrig få veta.

 

Melissani lake and cave. Kefalonia.

Melissani lake.

 

Hur som helst är Melissani cave imponerande och en visit är ett måste när man är på Kefalonia. Du måste även se Katavothres Mill varifrån vattnet i grottan kommer ifrån.

 

Melissani cave. Kefalonia.

Roddare väntar på kunder i Melissani cave.

 

Grottan - som ligger cirka två kilometer väster om Sami - består av två kammare som förbinds av vatten. Taket i den första kammaren kollapsade för många år sedan och bildade ett hål som idag är 40x50 meter. Från hålet ner till vattnet är det 25 meter. Solen skiner genom hålet och ner i vattnet och det är därför vattnet är så sanslöst blått.

 

Kefalonia. Melissani lak.

 

Färgen på vattnet skiftar under dagen beroende på var solen står. Finast är det när solen står som högst på himlen. Sjöns djup är mellan 10 och 39 meter. Hela grottans längd är för övrigt 165 meter.


LÄS MER OM KEFALONIA

Om Kefalonia Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera