Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Lasithiplatån på östra Kreta

Lasithiplatån är en av de vackraste platserna på hela Kreta och något man bara måste se, och uppleva. Det finns två vägar till platån, dels en söderifrån (Hersonissos) och dels en österifrån (Neapoli).

Bara vägen upp är värd hela resan. Det är så vackert! Om man kommer söderifrån passerar man byarna Kato Kera och Ano Kera, strax därefter finns en utsiktsplats som ligger 803 meter över havet. Där finns ett museum som lite blygsamt kallar sig Homo Sapiens Museum.

 

Odlingar på Lasithiplatån. Tzermiado i bakgrunden. Kreta.

Odlingar på Lasithiplatån. Byn Tzermiado i bakgrunden.

 

Från Homo Sapiens Museum är det bara 1 km till södra entrén av Lasithiplatån. Att lämna bergen och köra ner i dalen är en otroligt häftig upplevelse. Landskapet man möts av är platt och det är nästan så att man tror att det inte är på riktigt.

Hela platån - som ligger på ungefär 850 meters höjd och har en yta på cirka 25 km2 - är omsluten av berg, och det är bland annat den inramningen som gör landskapet så spektakulärt. Nästan hela platån är täckt av odlingar, främst potatis, frukt och mandel.

 

Några av de tusentals väderkvarnar som finns på Lasithiplatån.  Kreta.

Några av de tusentals väderkvarnar som finns på Lasithiplatån.
Runtom platån finns tusentals små väderkvarnar och det är bland annat dessa som gör Lasithiplatån så unik. Väderkvarnarna används för att pumpa upp vatten till odlingarna. Förr fanns här så många som 10 000 väderkvarnar, idag finns det kanske 5 000. Alla används dock inte.

 

Lasithiplatån på Kreta är omgiven av höga berg.

Lasithiplatån är omgiven av höga berg.

 

I dalen finns ett tjugotal byar. De flesta, för att inte säga alla, är ganska slitna, och väldigt grekiska. Det kanske inte är så konstigt att de är grekiska eftersom vi är i Grekland. Men vid en jämförelse med exempelvis Hersonissos och Malia är byarna på Lasithiplatån synonymt med det vi brukar kalla det riktiga Grekland. Jag tror aldrig jag har sett så många gummor och gubbar som här. Den största byn heter Tzermiado.

HOTELL PÅ LASITHIPLATÅN

Jag kan varmt rekommendera att sova en natt på Lasithiplatån. Det är en upplevelse av rang. Att gå upp tidigt på morgonen och se den daggiga dalen vakna till liv blir till ett minne för livet. Jag lovar. Var beredd på låga temperaturer. När vi var här en morgon var det bara 10 plusgrader ute. Maison Kronio är ett av några få hotell på platån.

Boka Maison Kronio här »

 

Vy över Lasithiplatån från Dikteon Cave på Kreta.

Vy över Lasithiplatån från Dikteon Cave.

 

Dikteon Cave är den största sevärdheten på Lasithiplatån, och den huvudsakliga orsaken till att turister åker hit. Läs om Dikteon Cave här »

Två andra intressanta platåer på Kreta är Katharoplatån och Nidaplatån.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera