Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Katharoplatån nära Kritsa på östra Kreta

Om du bor i Agios Nikolaos eller Kritsa på östra Kreta kan jag rekommendera en sväng upp till Katharoplatån. Du bjuds på vackra vyer, vilda landskap, fina blommor, många rovfåglar och en god lunch.

 

Vägen till Katharoplatån bjuder på många vackra vyer. Man ser ända till Agios Nikolaos.

Vägen till Katharoplatån bjuder på många vackra vyer. Man ser ända till Agios Nikolaos.

 

Katharoplatån ligger cirka 16 kilometer ovanför Kritsa och vägen dit går genom ett vackert och spännande landskap. Katharoplatån ligger 1100 meter över havet, alltså 250 meter högre än Lasithiplatån.

Det är inte det enda som skiljer platåerna åt. Katharo är i det närmaste obebyggd och platån är mer vild än vacker. Här finns fler getter och får än människor. Det finns inte heller lika många odlingar som på Lasithiplatån. Det är något vilda-västern-likt över Katharo.

 

På vandring i Katharoplatån på östra Kreta.

På vandring i Katharoplatån.

 

Är du intresserad av fåglar har du stor chans att få se gåsgam och kungsörn. Har du riktig tur kanske du får se lammgam också. Det finns cirka 500 par lammgamar kvar i Europa, ett tjugotal av dem finns på Kreta, och några av dessa brukar ses här på Katharoplatån.
Katharoplatån ovanför Kritsa på Kreta.

Katharoplatån ovanför Kritsa.

 

Varför ska man åka till Katharoplatån kanske du frågar dig? En anledning är som sagt den vackra vägen dit. Andra anledningar är att platån är känd för sin unika flora och fauna, och att det är en annorlunda plats att göra vandringar på. Många av orkidéerna som växer här är endemiska för Kreta, några av dem finns endast här på platån.

 

Det finns ett par tre tavernor och kaféer i den enda byn på Katharoplatån.

Katharo centrum. Större än så är inte den lilla byn.

 

Om du inte är intresserad av att leta efter djur och blommor så kanske en enklare lunch är det du söker. Det finns ett par tre tavernor/kaféer i den enda "byn". Kafenion Zervas är en av dem. Här kan du studera platåns flora och fauna på fotografier. Vill du inte åka till Katharoplatån alls kan du se platåns blommor här: http://exploringkatharo.net

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera