Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Minoan cemetery of Armeni på Kreta
Minoan cemetery of Armeni ligger cirka 10 kilometer söder om Rethymnon, nära byn Armeni. Det kanske inte låter så jättekul att se en gammal kyrkogård, och det är inte kul heller, men det är intressant, och väldigt spännande. Tycker i alla fall jag. Om du inte håller med kan du i alla fall skryta med att du har varit här, för kyrkogården är rätt så okänd och ytterst få åker hit. Om du inte gillar kyrkogårdar kan du kalla gravarna för små grottor i stället. :-)

 

Minoan cemetery of Armeni. Rethymnon. Crete.

Minoan cemetery of Armeni 10 km söder om Rethymnon.

 

Kyrkgården innehåller cirka 200 gravar från senminoisk tid, alltså efter de stora palatsen Knossos och Phaestos fall. Gravarna är oftast stora som kammare och är uthuggna direkt ur marken. Ingångarna är smala och leder via ramper, och i några fall trappor, ner till själva gravkamrarna. Ingångarna var i de flesta fall täckta av en stor sten, några av dem finns fortfarande kvar. Ett par av gravarna har en pelare i mitten av kammaren.

 

Minoan cemetery of Armeni. Crete.

Ingång till en av gravarna.


Utgrävningar har pågått sedan 1969. Massor med fynd har gjorts, bland annat har man hittat smycken, bronsverktyg, vaser och hantverk av keramik. Även lerkistor dekorerade med dubbelyxor och scener från rituella tjurjakter.

 

Minoan cemetery of Armeni på Kreta.

En av de större gravarna.

 

Många av fynden finns att se i arkeologiska museet i Chania, och i Rethymnon. Det som kanske är mest intressant är att arkeologerna inte har kunnat förklara varför det fanns en så stor kyrkogård just här, för det låg inga stora minoiska byar i närheten.

Utgrävningar har nyligen genomförts i och kring byn Kastellos som ligger några kilometer sydväst om kyrkogården. År 2012 kunde Yiannis Tzedakis (som lett utgrävningarna sedan start) berätta att det var tämligen säkert att det finns en begravd minoisk by under Kastellos.

 

Minosik grav vid Armeni på Kreta.

Inne i en av gravarna.

 

Låter inte det spännande så säg. Missa inte denna fantastiska plats. Öppet tisdag - söndag mellan 08.30-15.00. Fritt inträde.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera