Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Margarites och Ancient Eleftherna på Kreta

Cirka 30 kilometer öster om Rethymnon ligger den fina lilla byn Margarites. Det är en by med lång tradition av keramiktillverkning och kallas allmänt för keramikbyn. I byn finns en mängd keramikverkstäder, och ännu fler affärer som säljer keramik av alla de slag.

 

Keramikbyn Margarites. Kreta.

Keramikaffär i Margarites.

bilden på dörren till dörrar

Somligt är massproducerat och är att betrakta som skräp, men det finns även keramik av mycket hög kvalitet tillverkat av duktiga keramiker. Är du inte intresserad av keramik kan du i stället äta lunch på torget varifrån det är en underbar utsikt över den vackra dalen.

 

Keramikaffär i Margarites. Kreta.

En annan keramikaffär i Margarites.
Strax väster om Margarites ligger Ancient Eleftherna som är ett utgrävningsområde med stort arkeologiskt intresse. Bland annat finns här resterna av ett romerskt torn, stora vattencisterner från romersk tid, en hellenistisk stad, en antik bro och en stor kyrkogård. Eleutherna

 

A byzantine tower in the archaeological site of Ancient Eleftherna at the northern slopes of mount Idi, 30 km from Rethymno.

Eleftherna was an ancient city that was founded in the 9th BC century and flourished in the Hellenistic and the Roman periods.

It was rebuilt in the early-Byzantine period between 430-450 AD. It was a major city, since it was the seat of the Bishop.

Eleftherna started to decline after an earthquake in 796 and was destroyed after the Arab conquest (824).

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Eleutherna

Ancient Eleftherna. Kreta.

Vattencisternerna i Ancient Eleftherna.

 

Området är gigantiskt. När vi var här vandrade vi runt i timmar utan att bli särskilt kloka. Utanför ingångarna, det finns fler än en, sitter kartor över området, men tyvärr såg vi inga informationsskyltar.

Väster om Margarites och Ancient Eleftherna ligger klostret Arkadia, som är ett av Kretas - och Greklands - mest betydelsefulla kloster.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera