Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Apiranthos på Naxos

Naxos noblaste by Apiranthos ligger cirka 25 kilometer öster om Naxos stad. På vägen dit passerar man Chalki och Filoti, som är två mycket fina byar, men ingen av dem kommer upp i samma klass som Apiranthos, som är Naxos finaste by.

 

Tavernor i Apiranthos. Naxos.

Torget i Apiranthos.

 

Apiranthos är en otroligt charmig och pittoresk bergsby som de flesta faller pladask för redan efter några få meter. All bil- och mopedtrafik är förbjuden, byborna använder små flakmopeder och åsnor i de smala och snirkliga gränderna för att transportera sina varor. Det är ett kolossalt populärt utflyktsmål, stundtals är byn fullkomligt invaderad av turister. Om du vill vara något sånär för dig själv bör du komma tidigt på förmiddagen eller sent på eftermiddagen.

 

Apiranthos. Naxos.

En av många trappor i Apiranthos.

 

När man går in i byn lägger man först märke till de vackra marmorbeklädda gatorna, de gamla husen från venetiansk tid och de ålderstigna och slitna trapporna som leder upp till övre delen av byn. Många stannar vid tavernorna vid första torget, men det finns mycket mer att upptäcka längre in i byn.
Fortsätter man längs den smal förtjusande huvudgatan - som sträcker sig igenom hela byn - når man snart fram till nästa torg, där ligger Taverna Platanos som tagit sitt namn efter det stora platanträdet som skuggar torget. Här under platanen är det ljuvligt att sitta, tavernan har även en del med fantastisk utsikt över dalen. Fortsätter man längre in i byn avtar det turistiska, och det grekiska vardagslivet tar i stället över. Framförallt märks det om man går längre upp i byn.

 

Apiranthos. Moutsona. Naxos.

Apiranthos.

 

Ska du bara se en enda by på Naxos är det hit till Apiranthos du ska åka till, och när du ändå är i krokarna kan jag rekommendera ett besök i den lilla kustbyn Moutsouna som ligger nedanför Apiranthos.

Läs om Moutsouna här »


LÄS MER OM NAXOS

Om Naxos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera