Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Chalki på Naxos

Nästan mitt på ön, cirka 15 kilometer öster om Naxos stad, ligger gemytliga Chalki (eller Halki) som tidigare var Naxos huvudstad.

 

Chalki. Naxos.

Chalki.

 

Vägen till Chalki går genom den vackra Trageadalen där det sägs växa mer än 40 000 olivträd. Längs vägen passerar man tre mindre byar vackert belägna i den grönskande dalgången som på våren lyser av ginst. Byarna heter i tur och ordning Kato (undre) Potami, Mesa (mittersta) Potami samt Pano (övre) Potami. Här är verkligen vackert med alla knotiga gamla olivträd, landskapet är som gjort för korta vandringar.

 

Taverna i Chalki. Naxos.

Taverna i Chalki.
Precis i början av Chalki finns en trevägskorsning där man kan parkera, därifrån går man via en smal gränd in i byn. En inbjudande taverna är det första man ser, till höger om tavernan ligger några affärer, bland annat en "olivinriktad" affär, här kan man handla det mesta som har med oliver att göra: olja, tvålar, böcker osv.

I byn finns ett flertal slitna hus i nyklassisk stil som vittnar om Chalkis storhetstid, precis som byns största sevärdhet Gratsia Tower gör.

 

Vallindras Kitrondestilleri. Naxos.

Chalki.

 

Det bästa med Chalki är dock att Vallindras Kitrondestilleri ligger här. Ett besök i butiken och destilleriet är ett av måstena när man är på Naxos.

Från Chalki är det nära till Filoti och Apiranthos som är två mycket fina byar.


LÄS MER OM NAXOS

Om Naxos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera