Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vallindras Kitrondestilleri i Chalki på Naxos

Vallindras Kitrondestilleri i byn Chalki är en av Naxos största sevärdheter om du frågar mig. Destilleriet har officiellt funnits sedan 1896, men produktionen började redan 1862 då man brände i smyg av skattetekniska skäl.

 

Kitronlikör från Chalki på Naxos i Grekland.

Färglad kitronlikör.

 

Än idag sköts all produktion på samma plats och det är Naxos äldsta bränneri. Man använder till och med samma utrustning som under startåret 1862. Dessutom drivs bränneriet än idag av samma familj, Irini Fragoudaki är fjärde generationens ägare. Förr fanns många kitronbrännerier på Naxos, idag återstår bara ett fåtal.

 

Tillverkning av Kitronlikör på Naxos i Grekland.

Brännaren från 1862 som fortfarande används.

 

Jag trodde tidigare att Kitron tillverkades av citroner, men så är det inte, även om citronträdet och kitronträdet är från samma familj. Och det är löven man använder, inte frukten (som är grön och smakar pyton).

 

Det är löven från kitronträdet som används i tillverkningen av kitronlikören på Naxos.

Det är löven från kitronträdet som används i tillverkningen av likören.

 

Frukt från trädet Kitron på Naxos.

Två kitronfrukter. De liknar citroner men är av en annan art.




Kitron finns i tre färger beroende på hur mycket alkohol flaskan innehåller. Den gula är starkast och innehåller 36 % alkohol, den vita innehåller 33 % och den gröna 30 %. Den gröna innehåller mest socker och den gula minst. Den vita är något mittemellan. Färgen tillsätts för att man ska kunna se skillnad på dem.

 

Kitronlikör finns i tre färger: vit, gul och grön och har olika alkoholhalt.

Kritron finns i tre färger: vit, gul och grön.

 

Innergården på Vallindras Kitrondestilleri i Chalki på Naxos där det växer några kitronträd.

Innergården på Vallindras Kitrondestilleri där det växer några kitronträd.

 

Vallindras Kitrondestilleri i byn Halki på Naxos.

Den vackra innergården på Vallindras Kitrondestilleri.

 

Någon export av drycken förekommer inte, det finns helt enkelt inte tillräckligt många kitronträd kvar. Några svenskar som besökte Vallindras blev så förtjusta i Kitron att de ville importera drycken till Sverige och sälja på fina restauranger. De ville köpa 1000 lådor. Vilket var hela årsproduktionen! Men de fick ett rungande nej.


Inne i Vallindras Kitrondestilleri kan man gå runt och titta på damejeanner och annat som har med kitron- och ouzoframställning att göra. Kolla in apparaten som destillerar dryckerna, det är alltså samma som användes redan 1862. Det finns möjlighet att provsmaka Vallindras produkter och naturligtvis köpa dem. Familjen har även två butiker i Naxos stad där man också kan provsmaka kitron och ouzo. Deras ouzo tillhör några av de bästa jag smakat.

 

Vallindras i Chalki på Naxos tillverkar även ouzo, konjak och söta likörer.

Vallindras tillverkar inte bara kitronlikör, deras ouzo hör till de godaste jag har smakat.

 

Kan man resa till Naxos i oktober och november? Svaret är ja.

Provsmakning på Vallindras en kall dag i november.

 

Vallindras Kitrondestilleri ligger i en gränd till vänster om tavernan mitt i byn Chalki. Skyltar finns lite varstans så du kan inte gå fel. De har öppet varje dag under sommaren.

 

Vallindras Kitrondestilleri i Chalki på Naxos.

Ingången till Vallindras Kitrondestilleri i Chalki.

 

Läs om den mysiga byn Chalki här »

 



VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR I OMRÅDET

 

Missa inte marmorbyn Apiranthos när du besöker byn Chalki på Naxos.

Missa inte marmorbyn Apiranthos, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM NAXOS

Om Naxos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera