Kalimera Grekland Tilos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Lethra beach på Tilos
Lethra beach är min personliga favoritstrand när det gäller bad. Inte bara för stranden och vattnets skull, omgivningarna och den vackra vandringen dit spelar minst lika stor roll.

 

Stigen till Lethra börjar vid Ilidi Rock Studios i Livadia på Tilos.

Stigen till Lethra börjar vid Ilidi Rock Studios i Livadia.

 

Vandringen till Lethra tar cirka 45 minuter och börjar vid Ilidi Rock Studios, som ligger till vänster om hamnen i Livadia (om du har näsan mot vattnet). Den lättvandrade stigen (den raserades delvis år 2013, men funkar att gå på) går längs en klippbrant i ett fantastiskt sceniskt landskap. Många gånger måste man stanna till för att fotografera och njuta av utsikten över Livadiabukten och ut över havet.

Ungefär halvvägs passerar man "Ruths Rock" där det finns en sten med inskriptionen "She loved this place". Ruth dog 50 år gammal 1988, hennes man placerade stenen här till hennes minne. Stenen omges ofta av småstenar som passerande turister lägger där.

 

Red beach.  Tilos.

Red beach.

 

Efter Ruths Rock ser man snart Red beach nere till höger. Som namnet säger är sanden rödaktig. Utanför Red beach ligger den obebodda ön Gaidaros som betyder "åsneön". Efter Red beach viker stigen av till vänster mot Lethra. Fortsätt tills du ser ett uppbyggt stenröse där stigen delar sig, sväng höger och följ den smala getstigen ner till Lethra. Stigen ner är utmärkt med ett flertal stenrösen.
Lethra beach. Tilos.

Lethra beach med ensamma trädet i mitten.

Stranden är långsmal och täckt av klapper- och småsten, på vissa partier uppblandat med sand och grus. Det finns bara ett träd som skänker skugga. Kom tidigt om du vill ligga under det ensamma trädet. Längst bort till höger finns några grottor som skänker välbehövlig skugga.

Tilos har ingen officiell nudiststrand, men Lethra är så nära man kan komma, även om minst lika många föredrar att ha kläderna på. (Även Plaka är delvis en nudiststrand.) Närmaste taverna finns i Livadia så glöm inte att ta med mat och dryck.

 

Tilos. Lethra beach.

Lethra beach.

 

Vill du inte ta samma väg tillbaka kan du gå genom bäckravinen som börjar en bit ovanför stranden. Du kommer då fram på vägen som går mellan Livadia och Megalo Chorio. Därifrån är det en baggis att gå tillbaka till Livadia.


LÄS MER OM TILOS

Om Tilos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera