Kalimera Grekland Tilos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Minielefanter på Tilos

1971 upptäckte grekiska arkeologer benknotor från en sedan länge utdöd ras av minielefanter. Enligt Nationalencyklopedin ska det ha funnits dvärgelefanter på fler öar i Medelhavet. Varför elefanterna försvann, eller dog ut, är det ingen som säkert kan säga. Tilos vulkaniska grannö Nisyros har under åren haft ett flertal stora vulkanutbrott och troligen försvann elefanterna vid något av dessa utbrott.

 

Elefantmuseum i Megalo Chorio på Tilos.

Inne i elefantmuseet i Megalo Chorio.

 

Elefanterna var mellan 1,20 och 1,50 meter höga, att jämföra med den afrikanska elefanten som kan ha en mankhöjd på 4 meter. Man kan bara tänka sig hur söta elefantbebisarna måste ha varit.

Harkhadiosgrottan, där elefantfynden gjordes, ligger nästan mitt på ön, längs vägen till Megalo Chorio. Det finns inte mycket att se förutom ett hål i berget. Arkeologer håller fortfarande på med utgrävningar och därför är inte grottan öppen för allmänheten. Utanför grottan finns en amfiteater där det ibland hålls konserter.

 

Harkhadiosgrottan där man hittade minielefanter på Tilos.

Utsikt över Eristosdalen från Harkhadiosgrottan där elefanterna hittades.
Grottan är som sagt inte mycket att se. Men ett besök på elefantmuseet i Megalo Chorio kan jag varmt rekommendera. Museet är unikt i sitt slag, mig veterligen finns det inga andra dvärgelefantmuseer i världen. Museet ligger i samma byggnad som stadshuset ungefär där bussen stannar. I museet finns en samling benknotor från dvärgelefanterna.

 

Vicky som guidar på elefantmuseet på Tilos.

Elefantmuseet i Megalo Chorio.

 

Tidigare guidade en härlig kvinna som heter Vicky på museet, men sedan sommaren 2019 gör hon inte det längre. I stället får man gå in på kommunkontoret på andra sidan gatan så kommer någon och visar. Museet har öppet vardagar mellan 8.30 och 14.30.

 

Det nya elefantmuseet vid Harkhadiosgrottan på Tilos i Grekland.

Det nya elefantmuseet vid Harkhadiosgrottan på Tilos.

 

OBS! Ett nytt elefantmuseum öppnade sommaren 2020 utanför grindarna till Harkhadiosgrottan, som ligger nära Megalo Chorio.


LÄS MER OM TILOS

Om Tilos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera