Kalimera Grekland Tinos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Det regnar aldrig i Grekland på sommaren

En bild berättar. Avsnitt 44.

 

När jag började resa i Grekland i slutet av 1970-talet, och många år framåt, så var det alltid fint väder i Grekland. Det regnade i princip aldrig, och såg man ett moln på himmeln trodde man att det var en synvilla. Jag minns ett moln när jag var sex månader på Ios i mitten av 1970-talet. Det hade under en längre tid varit helt molnfritt, men en dag dök det upp ett moln, och det var så ovanligt att det blev den dagens samtalsämne: "Såg du molnet idag".

Allt detta ändrades år 2003 då vi var med om vårt första oväder i Grekland. Vi var på Tinos och skulle ha en svensk-grekisk-rysk-holländsk fest på kvällen, och vi skulle sitta utomhus så klart.

 

Regnoväder med storm och åska på Tinos i Grekland.

Ovädret närmar sig och vi trampar gasen i botten.

 

Under dagen var vi ute på en tur med moppe till bland annat byarna Pyrgos och Panormos. När vi skulle köra hem såg vi att himmeln var i uppror (se bilden ovan). Vi trampade gasen i botten och körde som greker hem till Tinos stad, där förberedelserna var i full gång inför festen.

Vi påpekade att vi borde ha en plan B om ovädret skulle nå oss. Att vi kanske skulle duka inomhus? Men inte det inte, grekerna sa: det regnar aldrig i Grekland mellan maj och september. De hade fel, det regnade och åskade något alldeles förfärligt mycket. Trots det började vi festen utomhus, visserligen under tak, men efter en kort stund var vi tvungna att flytta in. Nu gjorde det inte så mycket, för vi hade galet roligt ändå.
På Tinos i Grekland är den grekiska maten godast i hela Kykladerna.

Festen började utomhus (under tak) och alla var så glada.

 

Fest med meze och gott hemgjort vin på Tinos i Grekland.

Efter en kort stund fick vi flytta inomhus, men vi var lika glada ändå.

 

Att dansa små grodorna i Grekland är något som grekerna uppskattar.

Att dansa små grodorna som en omvänd regndans hjälpte inte. Men roligt hade vi.

 

Vad vill jag säga med detta? Jo, ända sedan den där händelsen på Tinos 2003 upplever vi att vädret har blivit ostadigare i Grekland. Frasen "det regnar aldrig i Grekland mellan maj och september" är ett minne blott. Sommaren 2021 regnade det apokalyptiskt mycket i Grekland med stora översvämningar som följd. Dessutom avlöste värmeböljorna varandra med katastrofala bränder som följd.

 

Fler avsnitt från serien "En bild berättar" »


LÄS MER OM TINOS

Om Tinos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera