Kalimera Grekland Arki.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Arki i Grekland

Arki in English. Arki suomeksi.

Arki tillhör ögruppen Dodekaneserna och är en av grekiska övärldens minsta öar. Ungefär 50 personer är åretruntboende och alla känner naturligtvis alla. Inga hemligheter här inte. En sjukhusbåt kommer förbi ibland. Någon präst finns inte, det kommer en från Patmos vid behov, är det dop tar han med sig en dopfunt.

Jag har läst att Arki är en skattefri zon, allt för att öborna inte ska flytta från ön. Det sägs att EU har bidragit med pengar till kylskåp och solvärmeenheter till alla familjer av samma anledning. Men om det stämmer vet jag inte.

 

Tiganakia bay på ön Arki i Grekland är som en gigantisk naturlig swimmingpool.

Tiganakia bay på Arki är som en gigantisk naturlig swimmingpool.

 

Den huvudsakliga inkomstkällan är fiske. Turismen ger en del intäkter under högsäsong då det till och med kan vara svårt att hitta någonstans att bo. Utflyktsbåtar från grannöarna brukar stanna någon timme och då lever ön upp en smula. De flesta som reser hit kommer med utflyktsbåt från Leros, Lipsi eller Patmos, ytterst få stannar över natten.

 

Till Arki kan man åka utflyktsbåt från Leros, Patmos och Lipsi i Dodekaneserna.

Till Arki kan man åka utflyktsbåt från Leros, Patmos och Lipsi.

 

Till och med för mig som älskar småöar är Arki för litet. När man ätit på alla tavernor, gått runt ön ett par varv och läst alla böcker vill jag åka härifrån. Vän av ordning kanske undrar hur jag kan gilla Marathi som faktiskt är mindre än Arki. Svaret är att det inte har med storleken att göra (det har ju aldrig det sägs det) utan det har med atmosfären att göra.
Jag kan inte exakt sätta fingret på vad det är, men Arki gör mig melankolisk, jag blir tungsint när jag kommer dit. Självklart finns det dem som upplever det motsatta. På färjan till Lipsi träffade jag en gång en kille som var på väg till Arki och skulle stanna där i tre veckor. Så något finns där, men jag har tyvärr inte hittat det. Kanske det beror på att jag aldrig har stannat över natten.

 

Restauranger på torget på Arki.

"Torget" i Arki by.

 

RESA TILL ARKI

Enklast är att flyga till Samos och vidare med Nisos Kalymnos som går till Arki varannan dag året runt. Eller åka utflyktsbåt från Lipsi eller Leros. Åker du utflyktsbåten får du även se Arkis grannö Marathi. Dodekanisos Seaways trafikerar Arki några dagar i veckan under sommaren, precis som Leros Sea Ways gör.

Båttidtabell för Arki »

RESA RUNT PÅ ARKI

Till fots.

BYAR PÅ ARKI

Det finns bara en by och det är kanske inte så konstigt om man betänker att det bara bor 50 människor på ön. Här finns två tavernor, Trypas Taverna och Nikolas Taverna, en kiosk, en minimarket och ett tiotal hus slumpmässigt placerade i en backe. Efter några minuter har man sett hela härligheten. Inget för dig som gillar att strosa runt i gränder och shoppa i affärer med andra ord.

 

Segelbåtar i hamnen på ön Arki i Tolvöarna.

Småbåtshamnen på Arki.

 

Det är på tavernorna man tillbringar stora delar av sin tid på Arki. Här äter man sin frukost och sin lunch och det är här man tillbringar kvällarna. Något annat finns egentligen inte att göra. Men vad gör väl det. Åker man till Arki är det knappast för att slå runt. Till Arki åker man för att läsa böcker och för att återhämta sig från det hektiska vardagslivet där hemma.

STRÄNDER PÅ ARKI

Det finns få stränder på Arki, alla är små och ganska slätstrukna. Till höger (näsan mot vattnet) om hamnpiren finns ett par småstränder som är helt okej om man bara vill ta ett dopp eller bättra på solbrännan.

 

En av stränderna på Arki nära Agathonissi och Samos i Grekland.

Liten strand nära hamnen.

 

Arkis bästa bad finns längst ned i söder, Tiganakia bay - som platsen heter - är en lagunliknande bukt med osannolikt klart vatten som skiftar mellan himmelsblått och turkost. Om man inte visste att Tiganakia var på riktigt skulle man lika gärna kunna tro att det var en gigantisk swimmingpool.

Det är en fantastisk plats och ett badparadis som slår det mesta jag har upplevt i Grekland. Man kan gå hit från Arki by, följ cementvägen och gå sedan getstigarna söderut. När du ser något stort blått framför dig vet du att du är framme. :-) Reser du till Arki med utflyktsbåt från Lipsi har du ungefär 30 minuter på dig att plaska runt i Tiganakia bay. Bilderna överst på sidan är från Tiganakia.

SEVÄRDHETER PÅ ARKI

Från Panagiakyrkan ovanför hamnen har man fin utsikt över Arki och några av grannöarna. Det torde väl vara öns enda sevärdhet.

HOTELL PÅ ARKI

Såvitt jag vet till finns det bara några få ställen att bo på. Vill du vara på den säkra sidan är det klokast att ringa och boka i förväg.

Boka Arki Island-Katsavidis här »


LÄS MER OM ARKI

Om Arki Resebrev Karta Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera