Kalimera Grekland Kea.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kea i Grekland

Kea in English. Kea suomeksi.

Kea ligger i norra Kykladerna strax sydost om Lavrio på grekiska fastlandet, inte långt från Aten. Kea har cirka 2 455 invånare och öns yta är 131 km2. Det två största byarna är Korissia med 710 invånare, och Chora som har 630 invånare. Högsta berget heter Profitis Elias och mäter 568 meter över havet. Närmsta grannö är Kithnos.

Kea (eller Tzia) är en nästintill okänd ö för de allra flesta, men borde vara mer uppmärksammad och eftertraktad. Kea är nämligen en helt fantastisk ö. Om du tillhör rätt målgrupp vill säga.

 

Chora på Kea är en av Kykladernas vackraste byar.

Chora på Kea är en av Kykladernas vackraste byar.

 

Drömmer du om fina sandstränder med solstolar och parasoll, barer som serverar paraplydrinkar och diskotek som spelar den senaste dansmusiken har du inget att hämta på Kea. Däremot är Kea perfekt för dig som uppskattar genuina öar, vandringar längs åldriga åsnestigar i vackra dalgångar och för dig som föredrar fängslande sevärdheter och skrattande lejon.

 

Kea är en okänd ö fylld med överraskningar som här vid Karthea beach.

Kea är en okänd ö fylld med överraskningar. Bilden är från Karthea.

 

Gillar du dessutom god grekisk mat och långa tavernakvällar är det bara att packa väskan. Du kommer inte att bli besviken, Kea är en fascinerande ö som bara väntar på att bli upptäckt.

 

Om du gillar att vandra kommer du att älska Kea i Kykladerna.

Om du gillar att vandra kommer du att älska Kea.
RESA TILL KEA

Det kan inte bli enklare: flyg till Aten, sätt dig på bussen till Lavrio, äntra första bästa båt och en och en halv timme senare är du på Kea. Båtarna till Kea går från den lilla hamnstaden Lavrio som ligger söder om Aten. Bussarna till Lavrio utgår från Atens flygplats. Under högsäsong går det upp till fem båtar per dag, resan tar mellan 1 och 1½ timme beroende på båt.

 

Från hamnen i Korissia på Kea går det färjor till Lavrio på fastlandet och till ön Kithnos i Kykladerna.

Hamnen i Korissia på Kea.

 

Båttidtabell för Kea »

Boka färjebiljetter online här »

 

RESA RUNT PÅ KEA

I teorin finns en lokalbuss som trafikerar i stort sett hela ön. I praktiken går den efter tidtabell endast under högsäsong, om ens då. Majoriteten av besökarna har med sig eget fordon, vilket skapar vissa problem för oss vanliga turister. Utbudet på bil- och mopeduthyrare är mycket begränsat och finns endast i Korissia.

 

Korissia på ön Kea är en trevlig by med en lång strand, hotell och pensionat, och ett flertal tavernor och kaféer.

Vy över Korissia på Kea.

 

BYAR PÅ KEA

Chora och Korissia är de två enda större byarna på Kea, några mindre samhällen ligger i ett rikt jordbrukslandskap ungefär mitt på ön. Men de är så små att man nätt och jämt märker dem. Ellinika är ett undantag, där finns till och med en taverna. Det lilla trevliga fiskesamhället Vourkari är inte heller särskilt stort, men ack så trevligt. Hamnbyn Korissia är en trevlig by med en lång strand, hotell och pensionat, och ett flertal tavernor och kaféer.

 

Korissia beach på Kea i Grekland.

Stranden i Korissia.

 

Läs mer om Korissia här »

 


Bilfria Chora (kallas även Ioulis) är en charmant by med trevliga torg, flera tavernor, små affärer, vackra hus och ändlösa gränder och stenvalv. Arkitekturen är, precis som i Korissia, olikt den typiskt kykladiska stilen. Chora är en av Kykladernas vackraste byar, och det är synd och skam att inte fler har upptäckt det.

 

Chora (Ioulis) på ön Kea är en av Kykladernas finaste byar.

Vy över Chora. Se även bild överst på sidan.

 

Torget är Choras hjärta, här ligger det ståtliga stadshuset och några av byns bästa tavernor. Framför stadshuset huserar en taverna med bord över hela torget, utsikten över dalen är rogivande, maten är mycket bra och personalen är trevlig, nyfiken och måna om sina gäster. På andra sidan gatan ligger Rolandos ouzeria som också varmt rekommenderas.

 

I den lilla byn Vourkari på ön Kea i Grekland finns flera mysiga tavernor och segelbåtar.

Vourkari.

 

På lagom promenadavstånd (2 km) från Korissia ligger det lilla fiskeläget Vourkari. Hamnpromenaden är smal och kort, trots dess litenhet rymmer den mycket: ett flertal tavernor, ett par affärer, några pensionat, och längs kajkanten ligger fiskebåtar och segelbåtar och guppar. En perfekt lunchplats!

STRÄNDER PÅ KEA

Många reser till Grekland för de fina strändernas skull, därför blir vissa öar populärare än andra, exempelvis Naxos och Paros. Så populär kommer Kea aldrig att bli, ty stränderna är inte på långa vägar lika fina som på Naxos. Stränderna är mediokra med Naxosmått mätt, men de duger bra med svenska mått mätt.

 

Gialiskari beach mellan Korissia och Vourkari på ön Kea i Grekland.

Gialiskari beach mellan Korissia och Vourkari.


Pisses beach 11 km söder om Chora anses av de flesta vara Keas bästa strand och jag är nog benägen att hålla med. Stranden ligger i en fertil dal med odlingslotter, fruktträd och farmarhus. Här finns en supermarket, flera pensionat och öns enda campingplats. Utsikten från vägen, över dalen och stranden är hänförande. I bergen ovanför låg antika Poiessa, ruinerna av den antika staden och ett Apollon-tempel finns kvar.

 

Vy över den vackra dalen där Pisses beach på Kea ligger.

Vy över den vackra dalen där Pisses beach ligger.

 

Otzias är en liten semesterort cirka 5 km nordväst om Korissia. Stranden, som är en av öns bästa, går längs en lång bukt som kantas av skuggande tamariskträd. Sanden är ljusbrun, fint packad och vattnet är klart och inbjudande. Bakom stranden finns ett par tavernor och ett flertal pensionat. Om du vill bo i en badort är Otzias ett bra alternativ, pensionaten håller hög standard, och till Korissia är det inte längre än att man kan gå.

 

Otzias beach är en av sandstränderna på Kea i Kykladerna.

Otzias beach.

 

Koundouros beach, 18 km från Chora, är en av flera mindre stränder som följer kustlinjen efter Pisses. Kuststräckan är mycket vacker och ett stort nöje att köra. De många stränderna är ganska okej, sanden är ljusare än på andra delar av ön och vattnet kristallklart. I Koundouros har många rika atenarna sina sommarhus, husen är stora, luxuösa och ser ruskigt dyra ut, de passar inte riktigt in. Vid stranden i själva Koundouros finns ett par tavernor som har öppet under högsäsong.

 

Koundouros beach på ön Kea i Grekland.

Koundouros beach på Kea.


SEVÄRDHETER PÅ KEA

Kea är verkligen en annorlunda ö, till och med sevärdheterna är ovanliga. Många öar kan skryta med ungefär samma slags sevärdheter: kloster, tempel, fästningar och kyrkor. Allt det där finns på Kea, men här finns också sevärdheter unika för just Kea. Dessutom är naturen vacker - ek- och mandelträd dominerar - och det finns ett flertal fantastiska vandringsleder.

 

Ön Kea är känd för sina vattenkvarnar. Missa inte!

En av flera vattenkvarnar på Kea.

 

Några av de intressantaste sevärdheterna är antika staden Karthea (där det finns två stränder), utgrävningarna vid Agia Irini, vattenkvarnarna, det skrattande lejonet. Utanför Kea ligger vraket av HMHS Britannica som var systerfartyg till Titanic och Olympia.

 

Det skrattande lejonet (Lion of Kea) utanför Chora är Keas största turistiska sevärdhet.

Lion of Kea.

 

Det skrattande lejonet (Lion of Kea) utanför Chora är öns största turistiska sevärdhet. Lejonet är ett måste när du är på Kea. Vandringen dit är mycket vacker, och bara den mödan värd.

 

Läs mer om det facinerande lejonet här »

 

HOTELL PÅ KEA

Förvänta dig inte att mötas av rumsuthyrare när du anländer till hamnen i Korissia. Det är jobbigt att leta på egen hand så boka i förväg. Nästan alla utländska turister bor i Korissia där det finns störst utbud. Ett fåtal pensionat finns i Vourkari, i Chora är det tunnsått med boendealternativ.

Vi har bott på Hotel Karthea som ligger i slutet av hamnpromenaden i Korissia. Det är ett bra boende, rummen håller bra standard, det är rent och fräscht, alla rum har balkong. Ett populärt pensionat bland Kalimeras besökare är Koralli Studios.

Boka Hotel Karthea här »

Boka Keos Katoikies här »

Boka Koralli Studios här »

Boka andra hotell på Kea här »


LÄS MER OM KEA

Om Kea Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera