Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluff till små öar i Dodekaneserna. Del 4.

Arki var så liten som en liten ö ska vara. 15-20 bofasta året om. Dominerande var hamnen där allt hände. Tyvärr var det inte bara seglare som la till utan även stora lyx-motorbåtar med besättning och flera familjer ombord. Dessa dominerade tavernalivet och sista kvällen de var på Arki festade de till fram till 4-tiden på natten och festen avslutades med ett antal gevärsskott. Hade man lyckats somna innan dess, så vaknade man med ett ryck!

 

Arki i Grekland.

Arki.

 

Bakom en av tavernorna låg en kartong som jag kände igen formatet på. Var tvungen att gå närmre, jodå, det var en sänggavel från IKEA, Noresund, som legat i den kartongen!

Första dagen vi var på ön körde en VW-buss omkring och sålde kläder (latest collection?), blouses, pantalones och bak vid den öppna dörren hängde ett antal bh'ar i olika färger och samtliga i stora storlekar! Undrar var man skulle prova dem någonstans?

 

 

Den fina stranden Tiganikia nåddes via en stig över stock och sten, passerande både kor, getter och hästar. Vattnet var helt sagolikt, framför allt en bit ut, själva stranden var inte mycket att hurra för. Badskor var att rekommendera. Många dagtursbåtar kom, ankrade och lät folk bada från båtarna.

 

Stranden Tiganikia på Arki.

Stranden Tiganikia.

 

Finalen i fotbollen, Frankrike-Italien gick av stapeln. Den kvällen var vi på Nikolas taverna och där satt 4 italienare och 2 fransmän så det var verkligen spännande! En av de italienska killarna satt och bet på naglarna med den italienska flaggan omkring sig och vilket jubel när Italien vann!!! Mono maffioso, sa en av servitörerna!


Det finns en minimarket på ön. Den gör verkligen skäl för sitt namn, Mini. Ingen frukt, inget bröd, inga grönsaker. Vi köpte de 3 sista yoghurtarna nere i en kiosk i hamnen. Kiosken tillhandahöll glass, kex etc. Bröd smugglade vi från tavernorna på kvällen, så vi hade något till kaffet på morgonen. Det blev att dra ner på kraven!

Färskvarorna kom sedan en dag med utflyktsbåten från Lipsi som skulle till Marathi. Medan vi väntade på den här båten spelade närmsta tavernan en CD (Antonis Kaloyiannis) som vi köpte i Athen för ca 8 år sedan, efter att ha hört den på stranden i Kastro på Sifnos, när månen kom upp vid horisonten som en jättestor orange ballong. Vilka minnen man kan ha med musik!

Arki var som sagt en liten ö. Om man varit beredd på att det inte fanns färskvaror, hade man bunkrat upp med det när man kom dit. OK, man kan äta på tavernorna, men frukosten är bekväm att fixa hemma. Vi gjorde en promenad en kväll upp till den vita kyrkan som vi sett uppe på berget. Runt den, i jorden hittade jag snäckor, hela runda. Damen som vaktade kyrkan kom och frågade på perfekt engelska "what are you collecting". Då jag sa att jag var förvånad att hitta snäckor så långt upp på berget förklarade hon att det var folket som plockade dem i havet, kokade dem och satt där uppe och åt "innehållet" och spottade ut skalen. Vi hade gissat på fåglar, som ätit dem, men tack vare att damen talade engelska fick vi veta hur det förhöll sig.

Kvällen innan vi lämnade Arki frågade Nikolas om vi hade ordnat boendet på Samos, vilket vi som vanligt inte gjort. "I have a very good friend" sa han och stack iväg och ringde ett samtal. "Yiannis 25" skulle vänta på oss i hamnen med korslagda armar.

Dagen därpå gick vi till piren för att invänta Nisos Kalymnos. Parasollet ute på piren gick inte att fälla upp så den enda skuggan man kunde få var den lilla som blev av parasollet hopfällt, lagom för en person! Men Nisse kom, bara 20 minuter försenad. Min syster med man och kompisar var med från Patmos, med hälsningar från Eva och Giannis Kambitis! Passerade Agathonissi på vägen och kikade på Marias hus som var lika fullt av bougainvilla som vanligt. Såg dock inte Maria på kajen. Blev liggande ett tag i hamnen för det var lastbilar som skulle av och tippa sand på stranden utanför Marias hus. Skulle stenstranden bli en sandstrand?

Samos
Framme på Samos stod två herrar med korslagda armar till vänster om rampen och ytterligare några till höger. Men Sven träffade rätt och gick till rätt man med korslagda armar. Blev körda till hans hus som låg ovanför sandstranden till höger i hamnen. Det visade sig att denne Yiannis Tsaparikos även hade SamoSail Yacht Charters Company.

Bad och shopping blev sysselsättningen den eftermiddagen. Middagen åts i Choran på Anthonis' taverna. Först tog vi varsin ouzo på ett ouzeri som låg nära Anthonis. Vi var 6 personer och de 2 som satt ytterst vid bordet fick resa sig och dra in stolarna varje gång en bil passerade, vi satt alltså på gatan! Stackars Anthoni! Han var ensam att servera alla som kom till honom, så han blev lite irriterad då vi beställde ett antal smårätter, enbart. Men vad gott det var! Taxi dit och hem och skönt att slippa inkastarna vid hamnstråket.

Sista dagen var det mulet! Perfekt hemreseväder. Taxi till flygplatsen och sedan flyg hem (på rad 1, business??) via Karpathos.

Hem kom man till samma underbara sommarväder som man haft i nästan 3 veckor och började smälta resan.

Vad var bra och vad hade varit dåligt? Nya öar, nya intryck. Kastelorizo och Symi åker vi nog inte tillbaka till. Tilos och Nissiros tar vi en annan gång. Telendos var behaglig och lockar till fler besök. Arki har vi gjort, likaså Marathi. Men kan rekommenderas om man vill ha lugn och ro och bara njuta av tillvaron. Samos blir tyvärr oftast "hemresön", så man kanske skulle ge den ön en chans? Som vanligt trevliga människor överallt. Tre veckor går snabbt, hade mycket väl kunnat stanna längre.

Planeringen av nästa års öluff startade redan innan hemresan!

Vid tangentbordet Ewa

 

Arki på Kalimera » | Samos på Kalimera »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera