Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa från Kreta. Del 9. Santorini.

Söndag 26 Maj.

Packar ånyo på morgonen eftersom vi i afton ska ta inrikesflyget från Rhodos till Santorini. Innan vi hinner lämna vår altan på "Kamiros" blir vi vittne till en händelse vilken framkallade viss munterhet. Först kom Nikolas, rumsuthyraren med fart och började dra undan reglar för att även öppna den andra av de tvenne dörrarna ut mot gatan från gården. Vi förstod ingenting. Han har alltid bara haft den ena av dubbeldörrarna öppen. Så kom förklaringen. Två feta tyska turister uppenbarade sig i dörröppningen. De hade näppeligen kunnat tränga sig in på gården utan Nikolas arrangemang. Vi hade all möda i världen att hålla minen och ej börja gapskratta.

Taxin till flyget kostade 12 €, dvs en Euro mer än vad prislistan angav. Förklaringen låg däri att det just denna eftermiddag var blomsterfestival i staden. Därav nödgades alla bilarna ta en lång omväg för att komma ut från city. Resan tog dryga 40 minuter och gick i rasande tempo på den smala kustvägen ut till flygplatsen.

Incheckningen gick smidigt och snabbt. Det här inrikesplanet är av typen ATR-42-320, har plats för 50 passagerare. Turbopropmotorer av fabrikat Pratt & Withney. Jetmotorer med propellerdrift, 4-bladiga propellrar. Vardera motorn utvecklar 2300 Hästkrafter. Väldigt säkert plan att flyga med. Liksom för D-228-an gäller att man kan spaka ned planet med bara en motor av två i drift. Vid sidvind under 5 knop kan man göra kontrollerad landning med båda motorerna utslagna. Ett förbluffande rymligt plan med ett benutrymme vilket skulle få en charterresenär att rodna av avund. 35 minuter tog turen över till Santorini, att jämföras med färjan, vilken via Naxos skulle tagit 36 timmar. Väl värt varje en av de 80 € per person kalaset kostade.

På Santorini Airport väntade vännen Páris från Honeymoon Beach Hotel. Gemytlig samvaro på kvällen vid Hotellets poolbord tillsammans med Páris och Julia.

Måndag 27 Maj.

Idag ska Eva L anlända till ön med charterkärra. Vi solar samt badar i den hjärtformade Poolen på Hotellet mest hela dagen i väntan på Eva L, som ska komma vid 15-tiden. Eva , som borde vara en smula trött efter att ha tillbringat natten på Arlandas liggovänliga bänkar, såg förvånansvärt pigg ut. Ett par timmar senare dyker så Zanet upp med en äkta skånsk Spettekaka i present till Arne. Därtill en burk sill. Vi har därefter hela kvällen "The Kalimera South Cross Meeting"-fest på altanen. Fullmånen lyser över oss alla i den ljumma Grekiska natten. Julias formidabla Mezes var förödande goda.

 

 

Honeymoon Beach Hotel i Perivolos.

På Honeymoon Beach Hotel i Perivolos.


Tisdag 28 Maj.

Har Hotellet kommit att bli en Skandinavisk koloni?? Tja, frågan har sitt berättigande eftersom det vid vårt besök denna gång enbart fanns skandinaviska gäster inhysta. Kalimera har en enorm genomslagskraft via nätet. Alla vi talade med hade funnit Hotellet via Kalimera. Det är Dalmasar, Skåningar, Boråsare och Östgötar plus vi tre från Umeå. Två herrar från Borås, i den gyllne medelåldern fanns också bland Hotellets gäster. De hade funnit Honeymoon via Kalimera, och voro mycket förnöjda med boende och omgivningar.

De hade att berätta en härlig episod via email vi erhöllo strax efter hemkomsten till Umeå. När de via vår rekommendation farit från Santorini till Naxos och Hotel Prokopios, då hade de i samband med hyra av fordon att lämna ett körkort som säkerhet. Efter avslutad hyra lämnades ett körkort åter samt nedstoppades i plånboken. Vid senare bokning av färjebiljetter åter till Santorini, då visade det sig att det var helt fel körkort man fått åter. Vännen Páris fick höra detta och kontaktade i sin tur Vaggelis på Hotel Prokopios för åtgärd. Sent samma kväll kunde Páris stolt återlämna rätt körkort. Detsamma hade via Vaggelis försorg hämtats hos biluthyraren på Naxos samt via färjan förts till Santorini. Tala om Grekisk service när den är som allra bäst.

Eva far upp till Thira för att även denna dag träffa Zanet, som ju bor hos sina släktingar på ön. Vi själva grunnar på om vi ska ta den avslutande färjeturen till Kreta Onsdag eller Torsdag. Det lutar åt Onsdag eftersom vi visa av erfarenhet numera gärna vill vara på plats i god tid där flyget lyfter hemåt. Vi har ju också att åka buss från Heraklion till Chania, en tur som tar cirka 3 timmar.

Vi tar promenaden ner till Perissastranden. Ganska många turister nu. Det är varmt idag. Det märker vi när vi så promenerar tillbaka till

Pervoliosstranden strax nedanför Honeymoon Hotel. En svag havsbris svalkar dock. Åter till Hotellet med beslutet att vi far till Kreta Onsdag kväll. Även från detta lilla Hotell är utsikten betagande. Från Poolen blickar vi ut över nejden. Till vänster har vi ängen där hästen och mulan betar. Rakt fram havet på några hundra meters avstånd och på avstånd ser vi Anafis höga berg. Den lilla poolen med sitt klarblåa vatten inramar det hela. Långt till vänster reser sig berget där Elias tog charter till himlen. Förhoppningsvis med "All inclusive"

Under eftermiddagen fixar Arne datorn på Hotellet. Ny programvara installeras samt ävenså en mjukvarubrandvägg. På kvällen far vi tillsammans med Eva L upp till Thira för att Eva L ska få beskåda den spektakulära solnedgången från Calderan. Julia kör oss upp till stan. Efter att ha beskådat solnedgången utan applåderande Japaner tömma vi våra dyra bägare samt går för att oss vår favorittaverna finna. Tavernan ligger strax bredvid Nostos musikaffär.

Den lilla butiken med det stora utbudet grekmusik. Vi inhandlar några cd och Eva L köper ett album med sina favoriter. Favoriterna glömde hon dock kvar i hemresans taxi och vi vet i skrivande stund ej om hon fick skivorna åter. Kylig afton. På vår taverna hade man laddat stora gasolbrännare vilka såg till att man kunde sitta ute under skärmtaket med behaglig värme. En taxi tar oss hem samt därefter i bädden direkt.

 

Santorini på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera