Vårt första möte med Amorgos - del 2

Om Amorgos »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
Vårt första möte med Amorgos - del 1 »

Nu gällde det att skaffa ett rum, vi ville inte sova ute en natt till, och jag ville inte bli kissad på flera gånger. Vi hade en förhoppning om att fler personer skulle lämna ön med färjan, än vad som klev. Jag var tröttare än Camilla, och en aning moloken, kanske var det hundens fel. Så det blev Camilla som fick leta rum.

Jag satte mig vid kajkanten där baren Le Grand Bleu ligger. När jag suttit en liten stund såg jag en liten vattenflaska i plast komma flytande. Ett tecken, tänkte jag, och plockade upp den ur vattnet. En galen tanke dök upp i skallen: tänk om det finns en ande i flaskan? En ande med tre önskningar? Flaskan såg väldigt sliten så jag trodde inte på tre önskningar, men kanske fanns det en önskning kvar. Jag skruvade andaktsfullt upp korken och lyssnade. Inte ett ljud hördes. Men tänkte: måste det låta något? Nej, bestämde jag mig för, det är bara att önska, så jag önskade: snälla ande hjälp oss att hitta ett rum.

Några minuter senare dök Camilla upp och sa att hon hittat ett rum! Jag tackade anden och skruvade på korken. Naturligtvis undrade Camilla vad jag i hela friden jag höll på med. Jag förklarade och hon skakade på huvudet. Jag har ännu i dag kvar flaskan, som ni ser på bilden till höger.

Hjälp att hitta hotell på Amorgos.

Anden i flaskan som hjälpte oss att skaffa rum.


Vi hade alltså rum, men det fanns ett aber: vi fick bara stanna en natt. Nästa dag var rummet bokat, av den dåvarande svenska resebyrån Hellasresor, som på den tiden anordnade resor till Amorgos. Att få stanna en extra natt på mytomspunna Amorgos var naturligtvis bättre än ingen natt alls. Så självklart tog vi rummet.

Efter att vi installerat oss gick vi ut och åt frukost, och bekantade oss med omgivningarna. Det var finare än vad vi hade förväntat oss, och den där omtalade atmosfären, som många hade pratat om, kände vi nästan omedelbart. Det gick ganska fort att se hela Katapola, som är en liten by idag, och ännu mindre var den då.

Vi bestämde oss för att åka till Chora som sades vara en av de vackraste byarna i Kykladerna. Någon buss gick inte, och någon vandringsled kände vi inte till, så vi gick vägen både fram och tillbaka. Det var apjobbigt! Men ändå värt det, för belöningen var den finaste grekiska by vi någonsin hade sett. Vi gick även ner till klostret, och badade vid Agia Anna. När vi såg Amorgos kustlinje häpnade vi, och vi var fast, och är så än idag.

På eftermiddagen packade vi och tog en drink på balkongen. Vi hade bestämt oss för att åka vidare nästa dag för vi orkade inte leta efter rum, alla sa dessutom att det var lönlöst. Då kom pensionatägaren och knackade på dörren, han hade glädjande besked, vi fick stanna en natt till för de som skulle komma satt inblåsta någonstans. Minns idag inte var. Tack meltemi, sa vi, och skålade!

Taverna Vesintzos i Katapola.

Taverna Vesintzos i Katapola.
På kvällen gick vi till Taverna Vesintzos igen. Nu klädda i rena kläder, och vi luktade gott. Vi kände oss som kung och drottning. Den här gången tog vi tid på oss att beställa. Med andra ord ingen spagetti. Strax innan klockan tio såg vi Skopelitis komma in i bukten. Vi log mot varandra. Bara ett dygn hade gått och vi kände oss redan som hemma. Det var egentligen inte därför vi log, vi log för att vi visste vad som skulle hända.

Och visst fick vi uppleva en repris från kvällen innan: folk som irrade runt borta i Katapola i jakt på rum. Efter en liten stund såg vi lämmeltåget närma sig Xilokeratidi. Vi visste exakt vad som skulle ske: först frågar de där, sedan där, sedan där, och sedan går alla upp i den smala gränden, för att någon minut senare komma ner med oförättat ärende. No rooms, denna kväll också. Jag kan villigt erkänna att det kändes ganska gott att sitta där på Vesintzos och sippa retsina och se om filmen från igår, och slippa spela någon av huvudrollerna.

Vinden fortsatte att blåsa och de som skulle ha vårt rum dök aldrig upp. Så vi fick fem nätter på Amorgos: en utomhus och fyra under tak. Varje kväll samma tid gick vi till Vesintzos och repriserade filmen. Den blev bättre och bättre för varje kväll.

Naturligtvis skulle vi straffas för att vi njöt av scenunderhållningen. Från Amorgos åkte vi tillbaka till Naxos, bytte båt och åkte vidare till Ios. Vi kom fram efter midnatt, det var mörkt, det var mycket folk - de flesta var fulla och det var tjosanhejsan utav bara helvete, och det var något vi inte uppskattade efter våra lugna dagar på Amorgos.

Straffet blev: No rooms! Så det blev till att sova utomhus igen. Denna gång sov vi på en kyrkogård. Inga kissande hundar som väl var, men ett och annat spöke hemsökte oss. Camilla sov hela natten medan jag vankade fram och åter för att skrämma spökena. Men det är en helt annan historia.

Vårt första möte med Amorgos - del 1 »

Sova ute på Ios.

Här sov vi första natten vi kom till Ios.

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera