Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Semestra i Grekland > Resa runt i Grekland

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2011-07-17, 13:04
ENIACs avatar
ENIAC ENIAC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Kärrtorp, Stockholm
Inlägg: 492
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av Arne Visa inlägg
Åter till dricksen nu. På svenska restauranger ger vi aldrig dricks. Detta i ljuset av att notan ju redan påförts en obligatorisk serveringsavgift i storlek 13 procent. Då blir det ju tårta på tårta.
Fast nu är det ju så här att den sk serveringsavgiften i Sverige tillfaller restaurangen, och är därför ingen dricks. Dricksen går till servispersonalen, ibland personlig dricks, ibland samlar man i pott och splittar vid dagens slut. Allt beroende på avtalet restaurangägaren har med sina anställda. Jag dricksar alltid om jag är nöjd, och då minst 10%. De som tömmer sin plånbok på enkronor för att slippa tyngden i fickan har jag inte mycket till övers för, likaså de som kräver en massa uppmärksamhet hela tiden och inte ger en spänn fast man ansträngt sig alldeles extra just för deras skull. Överlag har man riktigt dåligt betalt som servitris, och det är dricksen som ljusar upp slitgörat.

När jag jobbar i Grekland på café så har vid ett flertal tillfällen gästerna (läs:turisterna) lämnat några cent (sån't man ända inte har användning för, encentare, femcentare) på bordet när de gått. Detta trots bra service. Grekerna däremot dricksar aldrig. Själv dricksar jag alltid i Grekland när jag fått bra service och/eller bra mat. Har det av någon anledning varit dåligt, ja då dricksar jag inte. Precis som i Sverige.

Och var folk i allmänhet har fått idén ifrån att i Sverige är dricksen inräknad i notan, det vill jag gärna veta

Dessutom: när man får springnota (vilket tyvärr händer, how dare you?) får den stackars servitrisen/servitören själv stå för den summan. INTE roligt.

/ENIAC - i restaurangbranschen

Senast redigerad av ENIAC den 2011-07-17 klockan 13:14.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2011-07-17, 13:50
malou malou är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Inlägg: 1 353
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av ENIAC Visa inlägg
När jag jobbar i Grekland på café så har vid ett flertal tillfällen gästerna (läs:turisterna) lämnat några cent (sån't man ända inte har användning för, encentare, femcentare) på bordet när de gått. Detta trots bra service.
/ENIAC - i restaurangbranschen
Riktig pinlig om turistene slenger fra seg encentere og femcentere.

Hva betyr 'springnota'? Finner ikke et synonym på nettet.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2011-07-17, 14:14
ENIACs avatar
ENIAC ENIAC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Kärrtorp, Stockholm
Inlägg: 492
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av malou Visa inlägg
Riktig pinlig om turistene slenger fra seg encentere og femcentere.
Ja, då kan man lika gärna låta bli!

Citat:
Hva betyr 'springnota'? Finner ikke et synonym på nettet.
Att man smiter iväg från restaurangen utan att betala = "springer ifrån notan"
Svara med citat
  #4  
Gammal 2011-07-17, 17:31
Arnes avatar
Arne Arne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 4 702
Standard Sv: Dricks?

Här ligger en hund begraven! Jag ringde helt nyss en bekant som arbetar som servitör på en av Umeås större krogar. Han lät meddela att grundlönen är usel, cirka 18.000 Kr i månaden före skatt, men att snittsumman på dricksen sällan understeg 2000 Kr i veckan. Alltså 8000 Kr rakt ner i fickan utan skatt var månad...

Icke då att undra på när det finnes ivrare för drickssystemet på svenska krogar!

Det här förmenas vara ett ypperligt tillfälle för de svenska skattemyndigheterna att agera.

Arne
Svara med citat
  #5  
Gammal 2011-07-17, 17:55
ENIACs avatar
ENIAC ENIAC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Kärrtorp, Stockholm
Inlägg: 492
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av Arne Visa inlägg
Här ligger en hund begraven! Jag ringde helt nyss en bekant som arbetar som servitör på en av Umeås större krogar. Han lät meddela att grundlönen är usel, cirka 18.000 Kr i månaden före skatt, men att snittsumman på dricksen sällan understeg 2000 Kr i veckan. Alltså 8000 Kr rakt ner i fickan utan skatt var månad...
Månadslön i restaurangbranschen? Ovanligt, må jag säga. Dricksmässigt kontrar jag då med max ett par hundralappar i dricks i veckan

För övrigt dricksar jag inte när jag går fram till baren och beställer dryck och själv bär ut den till mitt bord. Kostar drycken 49:- och jag lämnar fram en 50-lapp så lämnar jag givetvis enkronan på bardisken, men i övrigt dricksar jag inte när jag själv som gäst "gör jobbet". Vare sig jag är i Grekland eller Sverige.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2011-07-17, 19:27
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Dricks?

Jag lämnar alltid dricks för god service och bra mat oavsett i vilket land jag är. Däremot inte om jag handlar ett glas vin i baren och själv bär det till bordet. Har extraknäckat under studieåren i restaurangbranschen och vet hur oerhört mycket dricks man kan få en kväll och hur oerhört lite det kan bli en annan gång.

Eva
Svara med citat
  #7  
Gammal 2011-07-17, 19:45
nilams avatar
nilam nilam är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 216
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av Arne Visa inlägg
snittsumman på dricksen sällan understeg 2000 Kr i veckan. Alltså 8000 Kr rakt ner i fickan utan skatt var månad...

Icke då att undra på när det finnes ivrare för drickssystemet på svenska krogar!

Arne
2000 kr i veckan i dricks i Sverige måste vara på en "finkrog" med många internationella gäster... (läs norskar) Det är iaf min erfarenhet att utländska gäster är betydligt mer generösa än svenskar Det är inte en summa som de flesta servitörer i Sverige känner igen

Malin
Svara med citat
  #8  
Gammal 2011-07-17, 22:59
kimmens avatar
kimmen kimmen är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 668
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av Arne Visa inlägg
Det här förmenas vara ett ypperligt tillfälle för de svenska skattemyndigheterna att agera.
Jag kan ha fel, men är det inte så i Sverige att servispersonal schablonbeskattas för dricks???

/kimmen
Svara med citat
  #9  
Gammal 2011-07-19, 19:01
RUJOs avatar
RUJO RUJO är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2007
Ort: Alingsås
Inlägg: 379
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av Arne Visa inlägg
Här ligger en hund begraven! Jag ringde helt nyss en bekant som arbetar som servitör på en av Umeås större krogar. Han lät meddela att grundlönen är usel, cirka 18.000 Kr i månaden före skatt, men att snittsumman på dricksen sällan understeg 2000 Kr i veckan. Alltså 8000 Kr rakt ner i fickan utan skatt var månad...

Icke då att undra på när det finnes ivrare för drickssystemet på svenska krogar!

Det här förmenas vara ett ypperligt tillfälle för de svenska skattemyndigheterna att agera.

Arne
Bra Arne, äntligen någon som redovisar sanningen.
En månadslön på 18.000 är väl inte usel, eller!!!!!!
Svara med citat
  #10  
Gammal 2011-07-19, 19:54
nilams avatar
nilam nilam är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 216
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av RUJO Visa inlägg
Bra Arne, äntligen någon som redovisar sanningen.
En månadslön på 18.000 är väl inte usel, eller!!!!!!
Beror ju på hur man ser det... som vuxen människas slutlön är det väl inte bra iaf. En 20 årig sommarjobbare inom handels (som har nästan lika uselt avtal) tjänar strax under 18 000 kr/mån

Att hotell o restauranganställdas avtal är så uselt beror på att de "förväntas" få dricks också...så har det alltid varit. OB-tillägget är sjukt lågt och ofta har de arbetstider som ingen annan vill ha

Har man råd att gå ut och äta har man råd att "dricksa" också! Men svenskar är kända utomlands för att vara snåla efter vad jag hört
Svara med citat
  #11  
Gammal 2011-07-19, 20:01
ENIACs avatar
ENIAC ENIAC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Kärrtorp, Stockholm
Inlägg: 492
Standard Sv: Dricks?

...och på tal om löner: i Grekland är man inte speciellt högavlönad som säsongsarbetare. Ofta pratar vi 5€ i timmen... plus eventuell dricks. Fast då skattar man ju inte - men ändå
Svara med citat
  #12  
Gammal 2011-07-19, 20:29
Yannas avatar
Yanna Yanna är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2007
Ort: Rethymno, Kreta
Inlägg: 1 846
Standard Sv: Dricks?

Hmmm...ska man betala dricks för att personalen har dålig lön ...eller var det så att man betalade dricks för att man fått en service som var bättre än bra?
För min del gäller det senare iaf!

Yanna
Svara med citat
  #13  
Gammal 2011-07-19, 20:50
ENIACs avatar
ENIAC ENIAC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Kärrtorp, Stockholm
Inlägg: 492
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av Yanna Visa inlägg
Hmmm...ska man betala dricks för att personalen har dålig lön ...eller var det så att man betalade dricks för att man fått en service som var bättre än bra?
För min del gäller det senare iaf!

Yanna
Mitt inlägg syftade mer på skillnaden i LÖN Grekland vs Sverige och givetvis dricksar man för att servicen varit bra! Dålig service = ingen dricks. Bra service = dricks!

Ska vi blanda in USA i diskussionen så tjänar man skitdåligt i hotell-restaurangbranschen där. Har en vän där som jobbar på förstklassigt hotell och tjänar 7$/h. Där lever man på dricksen. Får man ingen, tillfrågas gästen om servicen varit undermålig.
Skulle man göra detsamma i Sverige skulle väl gästen be att få tala med restaurangägaren - och klaga på girig servitris

För egen del ser jag gärna ett avskaffande av drickssystemet i Sverige och istället höjd månadslön!
Svara med citat
  #14  
Gammal 2011-07-19, 21:04
Yannas avatar
Yanna Yanna är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2007
Ort: Rethymno, Kreta
Inlägg: 1 846
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av ENIAC Visa inlägg
För egen del ser jag gärna ett avskaffande av drickssystemet i Sverige och istället höjd månadslön!
Håller med! Precis vad jag sagt vid ett tidigare tillfälle!

Dricks ska överhuvudtaget vara till person o inte till alla i arbetslaget. Låt oss säga att jag varit på restaurang och ätit en gudomlig middag som varit mer än perfekt...samtidigt har servitören varit nonchalant och gett mig dålig service, då skulle jag vilja att min dricks gick till kocken o absolut inte till servitören! Isåfall..om jag kallar in kocken o vill ge honom en slant...då känns det helt plötsligt lite dumt o fel....näää bort med dricksen...jag kan berömma kocken eller servitören ändå, för det är väl tanken som räknas o inte kronorna?
Jag kan tänka mig att det finns andra åsikter än mina, men att dom kan ha att göra med vilken inkomst man har själv. Om man tycker att 18.000 kr är en skitlön, så förstår jag...menar jag!

Yanna
Svara med citat
  #15  
Gammal 2011-07-19, 21:20
ENIACs avatar
ENIAC ENIAC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Kärrtorp, Stockholm
Inlägg: 492
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av Yanna Visa inlägg
Låt oss säga att jag varit på restaurang och ätit en gudomlig middag som varit mer än perfekt...samtidigt har servitören varit nonchalant och gett mig dålig service, då skulle jag vilja att min dricks gick till kocken o absolut inte till servitören! Isåfall..om jag kallar in kocken o vill ge honom en slant...då känns det helt plötsligt lite dumt o fel....näää bort med dricksen...
Varför inte kalla in honom/henne? Det hade nog uppskattats väldigt mycket!
Svara med citat
  #16  
Gammal 2011-07-19, 21:41
Yannas avatar
Yanna Yanna är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2007
Ort: Rethymno, Kreta
Inlägg: 1 846
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av ENIAC Visa inlägg
Varför inte kalla in honom/henne? Det hade nog uppskattats väldigt mycket!
Jag har faktiskt gjort det en gång! ...och blev varse att det var en stjärnkock, så jag har god smak!

Yanna
Svara med citat
  #17  
Gammal 2011-07-19, 22:21
Eva64 Eva64 är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2009
Inlägg: 422
Standard Sv: Dricks?

För egen del ser jag gärna ett avskaffande av drickssystemet i Sverige och istället höjd månadslön![/quote]

Jag håller helt med dig! Jag har följt debatten och tänker att det finns många andra arbeten idag som anses "underbetalda". Inte får dom någon dricks för väl utfört omhändertagande av en patient på t ex sjukhuset. Detta är givetvis ett exempel men hoppas ni förstår vad jag är ute efter .
Svara med citat
  #18  
Gammal 2011-07-19, 23:18
ENIACs avatar
ENIAC ENIAC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Kärrtorp, Stockholm
Inlägg: 492
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av Eva64 Visa inlägg
Jag har följt debatten och tänker att det finns många andra arbeten idag som anses "underbetalda". Inte får dom någon dricks för väl utfört omhändertagande av en patient på t ex sjukhuset. Detta är givetvis ett exempel men hoppas ni förstår vad jag är ute efter .
Förstår precis vad du menar och jag håller med fullständigt!
Svara med citat
  #19  
Gammal 2011-07-20, 00:00
AndersK AndersK är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2005
Inlägg: 766
Standard Sv: Dricks?

Enklast för alla parter är att avskaffa detta numera helt föråldrade och synnerligen omoderna system med att lämna dricks. En bit tillbaka i tiden bygde det på att den mer bemedlade efter eget gottfinnande gav den mindre medlade en "skärv" av kanske två skäl; a) visa en uppriktig uppskattning och/eller b) visa vem som har makt att avgöra om en "skärv" ska lämnas.

Jag kan inte komma ifrån att det finns ett betydande inslag av dessa motsägelsefulla synsätt i det drickssystem vi tillämpar och uppriktigt; jag känner mig oerhört kluven!!
Talet om att det är ett sätt att visa uppskattning håller inte! Vi anlitar ju dagligdags här och i Grekland en rad personer som utför förnämliga tjänster och är väl värda en uppskattning - men med pengar!!?? Det är för "billigt" i vårt s.k. moderna samhälle!

Därtill känns det ytterst olustigt för mig som kund att veta att att vissa grupper anställda har lägre lön därför att man räknar med att dessa ska få ett antal "skärv" av mig som kompensation. Det blir alltså upp till mitt godtycke om vederbörande anställd får "full" lön!

Efter många resor till Grekland och till andra länder har jag kommit på en enkel metod; lämna konsekvent dricks om det handlar om bordsservering. Visst - ibland kan man ibland önska mer av den som serverar, men vem vågar med gott samvete påstå att den är 100 % varje dag på jobbet och gör allting rätt? Förmodligen ingen! Vem ska då avgöra vad som ska hända den dag man inte är 100%? Jag genom att strunta i att lämna dricks och ge vederbörande en lägre lön? För mig är det enkelt! Jag ställer personligen inte upp på att vara dömande på lösan grund men accepterar att det finns ett system som jag måste hantera, dvs. genom generell dricks! Men -
framför allt; Avskaffa dricks!!
/Anders
Svara med citat
  #20  
Gammal 2011-07-20, 00:13
ENIACs avatar
ENIAC ENIAC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Kärrtorp, Stockholm
Inlägg: 492
Standard Sv: Dricks?

Citat:
Ursprungligen postat av AndersK Visa inlägg
Enklast för alla parter är att avskaffa detta numera helt föråldrade och synnerligen omoderna system med att lämna dricks. En bit tillbaka i tiden bygde det på att den mer bemedlade efter eget gottfinnande gav den mindre medlade en "skärv" av kanske två skäl; a) visa en uppriktig uppskattning och/eller b) visa vem som har makt att avgöra om en "skärv" ska lämnas.

Jag kan inte komma ifrån att det finns ett betydande inslag av dessa motsägelsefulla synsätt i det drickssystem vi tillämpar och uppriktigt; jag känner mig oerhört kluven!!
Talet om att det är ett sätt att visa uppskattning håller inte! Vi anlitar ju dagligdags här och i Grekland en rad personer som utför förnämliga tjänster och är väl värda en uppskattning - men med pengar!!?? Det är för "billigt" i vårt s.k. moderna samhälle!

Därtill känns det ytterst olustigt för mig som kund att veta att att vissa grupper anställda har lägre lön därför att man räknar med att dessa ska få ett antal "skärv" av mig som kompensation. Det blir alltså upp till mitt godtycke om vederbörande anställd får "full" lön!

Efter många resor till Grekland och till andra länder har jag kommit på en enkel metod; lämna konsekvent dricks om det handlar om bordsservering. Visst - ibland kan man ibland önska mer av den som serverar, men vem vågar med gott samvete påstå att den är 100 % varje dag på jobbet och gör allting rätt? Förmodligen ingen! Vem ska då avgöra vad som ska hända den dag man inte är 100%? Jag genom att strunta i att lämna dricks och ge vederbörande en lägre lön? För mig är det enkelt! Jag ställer personligen inte upp på att vara dömande på lösan grund men accepterar att det finns ett system som jag måste hantera, dvs. genom generell dricks! Men -
framför allt; Avskaffa dricks!!
/Anders
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT