![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
När jag jobbar i Grekland på café så har vid ett flertal tillfällen gästerna (läs:turisterna) lämnat några cent (sån't man ända inte har användning för, encentare, femcentare) på bordet när de gått. Detta trots bra service. Grekerna däremot dricksar aldrig. Själv dricksar jag alltid i Grekland när jag fått bra service och/eller bra mat. Har det av någon anledning varit dåligt, ja då dricksar jag inte. Precis som i Sverige. Och var folk i allmänhet har fått idén ifrån att i Sverige är dricksen inräknad i notan, det vill jag gärna veta ![]() Dessutom: när man får springnota (vilket tyvärr händer, how dare you?) får den stackars servitrisen/servitören själv stå för den summan. INTE roligt. /ENIAC - i restaurangbranschen ![]() Senast redigerad av ENIAC den 2011-07-17 klockan 13:14. |
#2
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Hva betyr 'springnota'? Finner ikke et synonym på nettet. |
#3
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Här ligger en hund begraven! Jag ringde helt nyss en bekant som arbetar som servitör på en av Umeås större krogar. Han lät meddela att grundlönen är usel, cirka 18.000 Kr i månaden före skatt, men att snittsumman på dricksen sällan understeg 2000 Kr i veckan. Alltså 8000 Kr rakt ner i fickan utan skatt var månad...
Icke då att undra på när det finnes ivrare för drickssystemet på svenska krogar! Det här förmenas vara ett ypperligt tillfälle för de svenska skattemyndigheterna att agera. Arne |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() För övrigt dricksar jag inte när jag går fram till baren och beställer dryck och själv bär ut den till mitt bord. Kostar drycken 49:- och jag lämnar fram en 50-lapp så lämnar jag givetvis enkronan på bardisken, men i övrigt dricksar jag inte när jag själv som gäst "gör jobbet". Vare sig jag är i Grekland eller Sverige. |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Jag lämnar alltid dricks för god service och bra mat oavsett i vilket land jag är. Däremot inte om jag handlar ett glas vin i baren och själv bär det till bordet. Har extraknäckat under studieåren i restaurangbranschen och vet hur oerhört mycket dricks man kan få en kväll och hur oerhört lite det kan bli en annan gång.
Eva |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() Malin |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() /kimmen |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
En månadslön på 18.000 är väl inte usel, eller!!!!!! |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Att hotell o restauranganställdas avtal är så uselt beror på att de "förväntas" få dricks också...så har det alltid varit. OB-tillägget är sjukt lågt och ofta har de arbetstider som ingen annan vill ha ![]() Har man råd att gå ut och äta har man råd att "dricksa" också! Men svenskar är kända utomlands för att vara snåla efter vad jag hört ![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]()
...och på tal om löner: i Grekland är man inte speciellt högavlönad som säsongsarbetare. Ofta pratar vi 5€ i timmen... plus eventuell dricks. Fast då skattar man ju inte - men ändå
![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Hmmm...ska man betala dricks för att personalen har dålig lön
![]() ![]() För min del gäller det senare iaf! Yanna |
#13
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ska vi blanda in USA i diskussionen så tjänar man skitdåligt i hotell-restaurangbranschen där. Har en vän där som jobbar på förstklassigt hotell och tjänar 7$/h. Där lever man på dricksen. Får man ingen, tillfrågas gästen om servicen varit undermålig. Skulle man göra detsamma i Sverige skulle väl gästen be att få tala med restaurangägaren - och klaga på girig servitris ![]() För egen del ser jag gärna ett avskaffande av drickssystemet i Sverige och istället höjd månadslön! |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Dricks ska överhuvudtaget vara till person o inte till alla i arbetslaget. Låt oss säga att jag varit på restaurang och ätit en gudomlig middag som varit mer än perfekt...samtidigt har servitören varit nonchalant och gett mig dålig service, då skulle jag vilja att min dricks gick till kocken o absolut inte till servitören! Isåfall..om jag kallar in kocken o vill ge honom en slant...då känns det helt plötsligt lite dumt o fel....näää bort med dricksen...jag kan berömma kocken eller servitören ändå, för det är väl tanken som räknas o inte kronorna? ![]() Jag kan tänka mig att det finns andra åsikter än mina, men att dom kan ha att göra med vilken inkomst man har själv. ![]() ![]() Yanna |
#15
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#16
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() Yanna |
#17
|
|||
|
|||
![]()
För egen del ser jag gärna ett avskaffande av drickssystemet i Sverige och istället höjd månadslön![/quote]
Jag håller helt med dig! Jag har följt debatten och tänker att det finns många andra arbeten idag som anses "underbetalda". Inte får dom någon dricks för väl utfört omhändertagande av en patient på t ex sjukhuset. Detta är givetvis ett exempel men hoppas ni förstår vad jag är ute efter ![]() |
#18
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#19
|
|||
|
|||
![]()
Enklast för alla parter är att avskaffa detta numera helt föråldrade och synnerligen omoderna system med att lämna dricks. En bit tillbaka i tiden bygde det på att den mer bemedlade efter eget gottfinnande gav den mindre medlade en "skärv" av kanske två skäl; a) visa en uppriktig uppskattning och/eller b) visa vem som har makt att avgöra om en "skärv" ska lämnas.
Jag kan inte komma ifrån att det finns ett betydande inslag av dessa motsägelsefulla synsätt i det drickssystem vi tillämpar och uppriktigt; jag känner mig oerhört kluven!! Talet om att det är ett sätt att visa uppskattning håller inte! Vi anlitar ju dagligdags här och i Grekland en rad personer som utför förnämliga tjänster och är väl värda en uppskattning - men med pengar!!?? Det är för "billigt" i vårt s.k. moderna samhälle! Därtill känns det ytterst olustigt för mig som kund att veta att att vissa grupper anställda har lägre lön därför att man räknar med att dessa ska få ett antal "skärv" av mig som kompensation. Det blir alltså upp till mitt godtycke om vederbörande anställd får "full" lön! Efter många resor till Grekland och till andra länder har jag kommit på en enkel metod; lämna konsekvent dricks om det handlar om bordsservering. Visst - ibland kan man ibland önska mer av den som serverar, men vem vågar med gott samvete påstå att den är 100 % varje dag på jobbet och gör allting rätt? Förmodligen ingen! Vem ska då avgöra vad som ska hända den dag man inte är 100%? Jag genom att strunta i att lämna dricks och ge vederbörande en lägre lön? För mig är det enkelt! Jag ställer personligen inte upp på att vara dömande på lösan grund men accepterar att det finns ett system som jag måste hantera, dvs. genom generell dricks! Men - framför allt; Avskaffa dricks!! /Anders |
#20
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
|