Kalimera Grekland Kalymnos.

Palionisos beach på Kalymnos

Några kilometer efter den lilla byn Skalia - längs vägen mot Emporios - finns en väg som svänger höger, den vägen går till Palionisos. Den slingrar som en anakonda rakt upp i bergen. Utsikten åt motsatta hållet är magisk. När man kommer upp till kyrkan kan jag rekommendera att stänga av motorn, och sakta rulla neråt i meditativ tystnad.

 

Vägen till Palionisos på Kalymnos.

Vägen till Palionisos.

Vid första högerkurvan börjar en vandring som går till en grotta som heter Sikati cave. Grottan är en magnet för klättrare och stor som ett hus. Den saknar tak och är 50-60 meter i diameter, och som mest 70 meter djup. Det tar cirka 30-35 minuter att gå till grottan. Jag har inte varit där, tyvärr var det för varmt när vi var här. Men jag har sett bilder och grottan ser helt fantastisk ut, och jag förstår varför det är så populärt att klättra i den.

 

Fjorden i Palionisos. Kalymnos.

Fjorden i Palionisos.


När man kommer fram till Palionisos slås man först av hur fint det är, och sedan - när man sett hur litet det är - frågar man sig varför i hela friden denna jättelånga snirklande väg, som måste ha kostat en förmögenhet, har anlagts. Troligen är det EU som betalat. Alltså du och jag.

Jag vet inte om jag skall tacka, eller beklaga mig. Men nu är vägen där den är så jag bestämmer mig för att tacka. Innan vägen byggdes var Palionisos minst sagt isolerat. Det gick badbåtar från Rina i Vathydalen, annars var det egen båt, eller lång vandring, som gällde.

 

Palionisos beach. Kalymnos.

Palionisos beach.

 

Palionisos ligger längst in i en lång - mycket vacker - fjordliknande bukt som slår fjordbukten i Vathydalen med råge. Som du förstår är det inte norska fjordar jag har i åtanke, de är bra mycket större. :-) Stranden - som består av små klapperstenar - är sagolikt inbjudande. Vattnet liksom ropar: kom hit och bada! Att omgivningarna är fina gör så klart inte saken sämre.

Det finns en taverna på varje sida om stranden: Taverna Ilias till vänster, och Taverna Kalidonis till höger. Båda erbjuder förträfflig utsikt över bukten.

Stranden i Palionisos på Kalymnos.

Stranden i Palionisos.


LÄS MER OM KALYMNOS

Om Kalymnos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera