Kalimera Grekland Kalymnos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Rina och Vathydalen på Kalymnos
Rina är den största byn i den fantastiska Vathydalen. Vyn över byn och dalen är formidabelt vacker om man kommer från Pothia. Men det är nästan lika fint om man kommer från andra hållet, från Arginonta, så vi åker den vägen.

Resan över bergen mellan Arginonta och Rina är cirka 15 kilometer lång och går först längs mäktiga berg och djupa dalar, och avslutas i den vackra bördiga dalen som heter Vathy. Här finns möjlighet att se många rovfåglar. Vi har bland annat sett ormörn och dvärgörn, två hyfsat ovanliga predatorer.

 

Profitis Elias är Kalymnos högsta berg och ligger i Vathydalen.

Del av Vathydalen. Profitis Elias ligger under pilen på toppen av berget.

 

När man kommer ner i själva dalen svänger vägen vänster. Strax efter att vi svängt vänster passerar vi en damm. Om du tittar upp i bergen ser du det lilla kapellet Profitis Elias. Det är den högsta toppen på Kalymnos. Man kan inte annat än att förundras hur i hela friden de gjorde när de byggde kapellet. Härifrån är det raka spåret till Rina, som är den sista byn i dalen. Innan vi når fram till havet passerar vi några småbyar, och en mängd trädgårdar där det odlas olika grödor och frukter: främst mandariner, citroner, tomater och vindruvor.

 

Bra tavernor och restauranger i hamnen i Rina på Kalymnos i ögruppen Dodekaneserna.

Tavernor i hamnen i Rina.

 

En av de små byarna i Vathydalen är Metochi som kanske inte är så mycket att se. Bortsett från några få hus finns här en kyrka, ganska fin i och för sig, och en stor fotbollsplan med riktiga läktare. Man blir verkligen förundrad av att hitta en så stor fotbollsplan i en så liten by. Vilka spelar här? Metochi United? Nästa by är något större och heter Platanos. Mitt på vägen i "centrum" växer en jätteplatan som gett byn dess namn. Till vänster om platanen finns en bensinstation och ett litet kafenión.

 

Hamnen med tavernor i byn Rina på Kalymnos.

Den gulliga i hamnen i Rina.


Sista byn i dalen heter som sagt Rina (eller Rena). Det är en väldigt gullig liten fiskeby med fyra fem tavernor, några pensionat och supermarkets, tvättsvampförsäljare (så klart) och en mysig hamnpromenad. Här finns även ett litet båtvarv som fortfarande är igång, och en ansenlig mängd gamla kyrkor. Från Rina leder en fjordliknade vik ut mot det blå havet, här samsas fiskebåtar och segelbåtar med utflyktsbåtar från Kos. Där fjorden börjar finns en stenkaj med badstegar. Vattnet är ljuvligt att bada i.

 

Stranden i Rina i Vathydalen på Kalymnos i Tolvöarna.

Det går utmärkt att bada från stenpiren i Rinas fjord.

 

Klippbadet i Rina på Kalymnos passar dig som gillar att snorkla.

Rina är perfekt för dig som gillar att dyka eller hoppa i vattnet.

 

Vyn över Rina, fjorden och Vathydalen är alltså måttlöst vacker, och utan tvekan en av Kalymnos mest fotograferade plats. Ovanför dalen, längs vägen till Pothia, kan man stanna och förstummas av utsikten, och ta en och annan bild. Har man tur är en segelbåt på väg in i fjorden, och tavlan blir då komplett.

 

Vy över Rina och Vathydalen på Kalymnos i Grekland.

Vyn över Rina och Vathydalen om man kommer från Pothia.
VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU BESÖKER KALYMNOS

 

Missa inte den vackra fjorden Palionisos när du är på Kalymnos.

Missa inte den vackra fjorden Palionisos, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM KALYMNOS

Om Kalymnos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera