Kalimera Grekland Karpathos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Pigadia på Karpathos
Pigadia, eller Karpathos stad, är ett ganska sent påfund och arkitekturen skiljer sig markant jämfört med andra byar på ön. Kanske är det därför man upplever Pigadia som lite bångstyrig. Många hus är från sextiotalet, ett årtionde som inte har gått till historien för sin vackra arkitektur. Det är ju bara att titta på svenska hus från sextiotalet.

Patitiri på Alonissos är en by med liknande arkitektur. Pigadia betyder källor på grekiska och kommer av att det förut fanns många källor i området. De flesta öbor säger Karpathos i stället för Pigadia. Här bor cirka 2 700 åretruntboende.

 

Pigadia. Karpathos.

Pigadia.

 

Hamnpromenaden är den dominerande delen av Pigadia, här passerar de flesta någon gång under dygnet. Utbudet av tavernor är lika stort som kvalitén är skiftande, här finns allt från traditionella ouzerior till tavernor med turistanpassade menyer.

 

Hamnpromenaden i Pigadia på Karpathos.

Del av hamnpromenaden i Pigadia.
En av de minsta gränderna är uppkallad efter Olof Palme. Efter Palmemordet ville kommunen visa sin aktning för Palme och döpte en gata efter honom. Men det gick lite väl fort när gatuskylten tillverkades, det står nämligen Ulof Palmes gata. Gatan som börjar ungefär vid fontänen på hamnpromenaden går upp till taxitorget.

 

Längst upp på gatan ligger två bra gyrosställen. Musiktavernan Pelagos, en bit upp i byn mot stranden till, är ett måste för alla som gillar grekisk musik, både att lyssna på och dansa till.

 

Hamnpromenaden i Pigadia på Karpathos.

Hamnpromenaden i Pigadia sett från hamnen.

 

Den nästan 4 km långa Pigadiastranden består av småsten uppblandad med sand, majoriteten av turisterna håller till i början av stranden närmast staden, stranden blir dock bättre ju längre bort man går. Tycker i alla fall jag. I början av stranden ligger flera stora hotell och solstolar finns att hyra nedanför hotellen. Längre bort blir faciliteterna allt färre. Nära vägen ungefär vid mitten av stranden står en märklig samling kolonner som du kan läsa om här.

 

Stranden i Pigadia på Karpathos.

Del av den långa stranden i Pigadia.

 

HOTELL I PIGADIA

De allra flesta som reser till Karpathos på egen hand väljer att bo i Pigadia där utbudet på hotell, affärer och restauranger är störst. Vi brukar oftast bo på Elias Rooms. Där finns bara fem rum och det blir snabbt fullbokat. Här nedan finns några tips på bra boende i Pigadia.

Elias Rooms »

Regina Studios & Hotel »

Amaryllis Hotel »

Boka andra hotell i Pigadia här »


LÄS MER OM KARPATHOS

Om Karpathos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera