Kalimera Grekland Alonissos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Patitiri på på Alonissos

Alonissos hamn Patitiri (1 630 inv) är en förhållandevis ny by och har inte alls den där gamla charmen som många andra byar har. Och det har sin förklaring: Efter jordbävningen 1965 tvingades många av Choras invånare under lång tid bo i tält, de levde av allmosor från den dåvarande korrupta regeringen.

 

Patitiri sett från Casa Nina på Alonissos.

Patitiri sett från Casa Nina.

 

När juntan kom till makten 1967 tog de tag i problemet och snabbuppförde nya hus i Patitiri som snabbt växte från en liten hamn till en liten stad. Och dit flyttade Choraborna. De nya husen var av en helt annan kvalité (sämre) och inte på långa vägar lika vackra som husen i Chora. Men de hade inget val, många grät när flyttlassen gick med åsna ner till Patitiri, många skämdes för att bo i de fula, men helt nya, husen.

När jag första gången såg Patitiri blev jag lite besviken. Vi kom med båt från Skiathos, på vägen passerade vi Skopelos stad som såg så fin ut att jag började dregla. Inseglingen till hamnen i Patitiri blev därför en besvikelse. Hamnen var oproportionerligt stor, husen var allt annat än vackra, de såg slitna ut och som hämtade från en kuliss från sextiotalet.

 

Patitiri sett från piratmuseet på Alonissos.

Patitiri sett från piratmuseet. Casa Nina ligger på kullen ovanför hamnen.
Vad är det här, tänkte jag. Vi lämnade packningen och gick för att leta rum på kullen till höger om hamnen. Nästan omedelbart fick vi napp och skyndsamt hämtade vi packningen och flyttade in på Pension Ninna. Vi satte oss på balkongen och betraktade Patitiri från ovan och sa i kör: Men gud så vackert! Vårt första förtvivlade intryck förbyttes snart till - kanske inte kärlek - men väl till "tycka-mycket-om".

 

Tavernor och affärer i Patitiri. Alonissos.

En av gatorna i Patitiri.

 

Som by sett är Patitiri ganska litet, det finns inte många gator och nästan inga gränder, hamnen och hamnpromenaden dominerar. I hamnen - och längs hamnpromenaden - ligger majoriteten av Patitiris tavernor och kaféer. Där ligger också flera resebyråer och souveniraffärer. (Fler tavernor och affärer finns längs de två vägar som leder ut ur byn.)

Kvalitén på tavernorna varierar, några har inkastare, men inte speciellt jobbiga. En av mina favorittavernor är Restaurant Ostria som serverar mycket god mat. En annan kanonbra taverna är Akrogialo som ligger ovanför stranden. Här serveras rustik grekisk mat till bra priser. Ovanför stranden finns ett par trevliga barer och ett gyrosställe. Gillar du fisk väljer du Taverna Arkepelagos som ligger bredvid Ostria.

 

Taverna i Patitiri på Alonissos.

På kvällen är berget vid hamnpromenaden upplyst.
Fullmåne i Patitiri på Alonissos.

Har man tur kan man få se den vackra fullmånen i hamnen.

 

I slutet av hamnpromenaden finns en slätstruken klapperstensstrand. Ovanför stranden ligger ett privatägt piratmuseum (det enda i Grekland enligt ägarna) som är väl värt ett besök. I museet visas mängder med saker från den tid när pirater härjade i grekiska vatten. Delar av museet handlar om Alonissos historia. Av många intressanta föremål är det några som sticker ut lite extra, bland annat skor tillverkade av munksälskinn. Det måste ha funnits gott om munksäl förr. Tillverkning av vin har också en framträdande plats i museet.

 

Stranden i Patitiri på Alonissos.

Stranden i Patitiri. Piratmuseet ligger uppe till vänster.

 

Alonissos var tidigare en storproducent av vin men en bakterie förstörde alla vinrankor i början av femtiotalet. Patitiri betyder för övrigt vinpress på grekiska. Piratmuseet har öppet varje dag mellan 11.00 och 19.00. Inträdet kostar cirka 4 €.

När du tröttnat på museet kan du förkovra dig i munksälcentret på hamnpromenaden. Här kan du se film om munksälen, titta i böcker, studera planscher och köpa t-shirts, nyckelringar och muggar med munksälsmotiv. Här finns även information om hur man kan hjälpa föreningen MOM i deras strävan att hjälpa munksälen att överleva som art. Läs mer om MOM på deras hemsida »

HOTELL I PATITIRI

Det finns mängder med boendealternativ i Patitiri, och i grannbyn Roussoum, som ligger på promenadavstånd från Patitiri. Vi bor alltid på Casa Nina (hette tidigare Pansion Ninna) som ligger på en kulle ovanför hamnen. Utsikten över hamnen är gudomlig. På samma kulle finns andra hotell och pensionat, de flesta av dem är bra, och har samma fina utsikt.

Casa Nina »

Ikion Eco Boutique Hotel »

Liadromia Hotel »

Kavos Hotel »

Kalithea Studios »

Boka andra hotell i Patitiri här »


LÄS MER OM ALONISSOS

Om Alonissos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera