Kalimera Grekland Alonissos.

Resa runt på Alonissos

Alonissos är en liten ö som bäst ses med eget fordon, vägarna är i bra skick och trafiken ringa. Har du inte möjlighet att åka på egen hand finns buss och taxi att tillgå.

Vägen mellan Patitiri och Gerakas i norr är öns vackraste vägsträcka. Från vägen har man en strålande utsikt över havet och öarna i Alonissos miniskärgård. Gerakas är i sig inte så mycket att skriva hem om, men vägen dit är ändå mödan värd. (Som Karin Boye skulle ha sagt.) I Gerakas låg tidigare ett munksälscenter, byggnaden är kvar men någon verksamhet bedrivs inte längre. Däremot finns där en liten kantina som säljer enkla rätter och dryck. Längs den vägen träffade en gång vi Alonissos sötaste gumma. Läs om det här.

 

Hyra moped på Alonissos.

Att upptäcka Alonissos med moped är ett stort nöje.

HYRA MOPED OCH BIL

Med eget fordon kan du ta dig till alla byar och till de flesta av öns stränder, de större vägarna är asfalterade, de är bara de absolut minsta vägarna som är grusbelagda. Bil, moped, motorcykel och cykel finns att hyra i Patitiri.

Boka hyrbil via Rentalcars »


BUSS

Lokalbussen går mellan Patitiri och Chora upp till 15 gånger per dag beroende på säsong, resan tar cirka tio minuter och kostar cirka 2 €. Förbindelserna mellan Patitiri och Steni Vala är sämre: en avgång på morgonen, en på eftermiddagen och en på kvällen, resan tar knappt 30 minute. Busstationen i Patitiri ligger på den stora hamnpiren, där hamnpolisen har sitt kontor.

TAXI

Orkar du inte vänta på bussen, eller om du ska ut på vandring, kan du ta en taxi. Taxistationen ligger till höger om stora hamnpiren.

UTFLYKTSBÅT

Varje morgon vid bra väder finns det möjlighet att följa med någon av utflyktsbåtarna till den marina nationalparken. Jag kan varmt rekommendera den vackra båten Gorgona som ägs av trevliga Pakis. Han är både kapten och guide.

 

Marina nationalparken på Alonissos.

På utflykt i den marina nationalparken.

 

Dagen börjar med ett kort stopp vid den blå grottan (som inte är speciellt blå) och fortsätter sedan till ön Kyra Panagia. Under resan berättar Pakis om Sporaderna och då i synnerhet om Alonissos och öarna i den marina nationalparken. Gorgona lägger till i en vacker vik på Kyra Panagia, därifrån är det en kort vandring (52 trappsteg och fem minuter längs en stig) upp till klostret (ca 950 f.Kr) med samma namn som ön.

 

Kyra Panagia i Marina nationalparken på Alonissos.

Kyra Panagia i den marina nationalparken.

I klostret får du en guidad rundvandring av Pakis. Har du tur kanske du får träffa någon av klostrets tre munkar. Har du ännu mer tur kanske du får se delfiner under båtresan, och kanske du får se andra intressanta djur, några av dem unika: bland annat vildget och en ovanlig trutfågel (rödnäbbad trut).

Efter klostervisiten är det lunch ombord på båten. På färden tillbaka till Alonissos stannar båten på ytterliggare ett ställe, antingen för bad, eller för en fika i någon av de mindre kustbyarna. Biljetter till utflykten säljs på resebyrån Ikos Travel vid hamnpromenaden i Patitiri.


LÄS MER OM ALONISSOS

Om Alonissos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera