Kalimera Grekland Skopelos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Skopelos stad på Skopelos
Skopelos stad är en av övärldens finaste städer, kanske till och med den finaste. Det spelar ingen roll från vilket håll man betraktar staden: ovanifrån, underifrån, inifrån, från havet eller från bergen - den är alltid lika vacker.

 

Vy över Skopelos stad.

Vy över Skopelos stad.

 

Det är ett gytter av vita hus med tegelröda tak som amfiteatraliskt klättrar uppför grönklädda kullar. Ett otal gränder slingrar sig från hamnen upp genom byn till synes helt planlöst. Några gränder är så smala att man nätt och jämt kommer fram, andra så branta att man nästan inte orkar gå i dem.

Det är lätt att gå vilse, många gånger kommer man ut där man gick in utan att veta hur det gått till. Men det gör ingenting, det finns så många fina hus och vackra kyrkor att njuta av. Arkitekturen är fantastisk, inget hus är det andra likt, även om det verkar så från håll. Åtskilliga hus har sneda tegelröda tak, de lite äldre husen har tak klädda med gråfärgad skiffersten.

 

Blommor i Skopelos stad

Vackra hus med bougainvillea finns det gott om i Skopelos stad.

 

Många hus är prydda med färgglada balkonger i trä, på balkongerna växer pelargoner i vackra terrakottakrukor och tomma olivoljedunkar. Och jag vet ingen annan stad där det finns så många vackra bougainvillea.

Det enda som saknas är en bra strand. Den strand som finns är inte mycket att hurra för. De stränder som ligger närmast Skopelos stad är Stafilos och Velanio.
Stranden i Skopelos stad.

Stranden i Skopelos stad.


Man kan säga att staden är uppdelad i fyra delar. Bilden längst upp på sidan är tagen från vägen ovanför Skopelos stad. Till vänster ser man lite av Kastro som är stadens äldsta del. Husen i mitten byggdes när Kastro blev för trångt. Till höger ligger den något nyare delen av staden, här ligger många större hus med fina trädgårdar. Den stora cementplattan i mitten av bilden är parkeringsplats och tilläggningsplats för färjor och katamaraner.

Till höger om piren syns början av hamnpromenaden som sträcker sig ända fram till vågbrytaren till vänster. Vågbrytaren fungerar även som gästhamn. Husen längst bort i bild vid foten av berget tillhör den turistiska delen av Skopelos stad: här finns flera charterhotell, bil- och mopeduthyrare och en strand. I bergen ovanför ligger flera intressanta kloster.

 

Hamnpromenaden i Skopelos stad.

Del av hamnpromenaden i Skopelos stad.

 

De mest spännande delarna är Kastro och kvarteren höger om Kastro. Själva Kastro är litet, här ligger några av stadens finaste kyrkor, bland annat Panagia to Pirgo som blivit något av en symbol för Skopelos. Av den gamla stadsmuren finns bara rester kvar.

Högst upp på toppen av Kastro ligger en av öns mysigaste tavernor: Restaurant Anatoli. Här kan man gotta sig åt god grekisk mat, livemusik, dans och förtjusande vacker utsikt. Bandet består av killar från ön som spelar rebetikamusik med känsla och bravur.

Tänk dig sittandes här efter en god middag smuttandes på en ouzo eller en kopp kaffe, den sorgfulla men vackra musiken fyller ditt hjärta, när du vänder blicken uppåt ser du en nattsvart himmel fylld av stjärnor, tittar du ut mot havet skymtar du kanske en upplyst färja vid horisonten, under dig glimmar husen i staden likt briljanter. En mer vacker och magisk plats än Kastro på kvällen kan man knappast tänka sig.

 

Restaurant Anatoli. Kastro.. Skopelos.

Restaurant Anatoli i Kastro.

 

Vill man ha liv och rörelse får man söka sig till hamnpromenaden där många tavernor, kaféer, snabbmatställen, banker, resebyråer, gallerier och souvenirbutiker ligger på en enda lång rad. Utbudet är stort, även om man stannar två veckor hinner man inte äta på alla tavernor. På kvällen stängs hamnpromenaden av för motortrafik, inte ens mopeder är tillåtna. I stället tar flanerande bybor och turister över. Tavernorna fylls så sakteliga med förväntansfulla gäster.


Att välja taverna är inte helt enkelt, många ser ut som turistfällor, men skenet bedrar, alla vi har provat har varit bra. Maten är både god och riklig, vilket troligen beror på att merparten av turisterna är greker. Och kanske är det därför inkastarna (jodå, det finns sådana) inte är så envetna.

 

Skopelos stad på kvällen

Skopelos stad på kvällen.

 

Om du är ute efter grekisk mat av bästa slag kan du äta på någon av tavernorna som ligger mellan stadshuset (vitt hus med blå fönster och balkonger) och kyrkan Panagia to Pirgo under Kastro. En bit längre bort på hamnpromenaden ligger Taverna Kymata som också har mycket bra mat. Det sägs att Kymata är den äldsta restaurangen i Skopelos stad. Du behöver inte titta i menyn, i stället går du ut i köket och väljer av de rätter som finns för dagen. En annan mycket bra restaurang är Perilovi som ligger nära Platanos Square. Restaurant Nostos på hamnpromenaden är också mycket bra. Prova gärna deras supergoda pizzor.

Gillar du gyros stannar du på Platanos Square där det finns flera gyrosställen. Torget borde döpas om till Gyros Square.

HOTELL I SKOPELOS STAD

En del hotell är uppbokade av charterbolagen, men det finns tillräckligt stort utbud så det finns rum även för dig som reser på egen hand. Här finns tips på bra boende i Skopelos stad.

Denise Hotel »

Sofia's Garden Studios »

Sophie Studios & Apartments »

Thea Home Hotel »

Boka andra hotell i Skopelos stad här »


LÄS MER OM SKOPELOS

Om Skopelos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera