Kalimera Grekland Skopelos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Mamma Mia-kyrkan på Skopelos
Sex kilometer öster om Glossa ligger Agios Ioannis sto Kastri som är en liten kyrka på en klippa vid havet. Sedan filmen Mamma Mia spelades in här kallas kyrkan Mamma Mia-kyrkan.

Vägen till kyrkan hör till de vackraste man kan tänka sig och är värd hela resan. Vissa tycker att vägen är otäck att köra och åka på. Det gör inte jag, trots att jag är höjdrädd. Kyrkan och klippan står sig dock väl även utan den tjusiga vägsträckan och får anses som en plats man bara måste se.

Kyrkan kom inte till av en slump, som så ofta annars i Grekland spelar en helig ikon in. Enligt sägnen var en man från Glossa och fiskade i området då han plötsligt såg ett ljus uppe på klippan. Nästa gång han fiskade på samma plats såg han återigen det mystiska ljuset. Öborna beslöt sig då för att undersöka mysteriet och klättrade upp på klippan där de fann en ikon som föreställde Agios Ioannis (Saint John). Ett mirakel. Ikonen sattes i en intilliggande kyrka i närheten av klippan.

 

Agios Ioannis sto Kastri .Skopelos.

Den lilla kyrkan Agios Ioannis sto Kastri.

 

Nästa dag var ikonen försvunnen. Mycket märkligt tyckte öborna och klättrade ånyo upp på klippan. Och där låg ikonen. Ännu ett mirakel. :-) För att råda bot på flyttbestyren byggdes en kyrka till ikonens ära på klippan, kyrkan fick namnet Agios Ioannis. Allt sedan dess har ikonen hållit sig lugn.

Ett senare mirakel är att slutscenerna i filmen Mamma Mia spelades in här.

 

Mamma Mia. Kyrka. Skopelos.

Klippan och kyrkan där slutscenerna i Mamma Mia spelades in.


Kyrkan är väldigt liten och det finns säkert några som blir besvikna eftersom det inte finns några likheter med kyrkan som var med i Mamma Mia, just den scenen spelades nämligen in i en studio. Som väl är har trappan upp till kyrkan renoverats (troligen tack vare filmen) och numer kan man gå upp även om man är höjdrädd.

 

Trappan som går upp till Mamma Mia-kyrkan på Skopelos.

Trappan som går upp till kyrkan.

 

När jag gick upp till kyrkan första gången (det var långt före filmen) gjorde jag det med hjärtat i halsgropen. Fy vad det var otäckt. Men idag har jag inga problem att gå upp, och inte ner heller för den delen.

Till höger om klippan ligger en liten strand med ljuvligt vatten och vackra omgivningar. Stranden nås via en stig som börjar uppe på vägen. Stranden är en av mina absoluta favoriter på Skopelos. Inte minst för den mäktiga vyn upp mot Mamma-Mia-kyrkan. En kantina som säljer enkla rätter och kalla drycker finns vid parkeringsplatsen som ligger där vägen slutar.

 

Stranden under Mamma Mia kyrkan på Skopelos.

Stranden under Agios Ioannis sto Kastri.

 

Mamma-Mia-kyrkan syns uppe till höger i bild. Missa inte denna magiska plats om du är i Glossa! Egentligen får du inte missa denna underbara och intressanta sevärdhet var du än befinner dig på Skopelos.


LÄS MER OM SKOPELOS

Om Skopelos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera