Glossa på Skopelos

Om Skopelos »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
Glossa ligger cirka 20 kilometer från Skopelos stad och tros ha varit befolkad sedan antiken. Byn är byggd amfiteatraliskt längs en bergskam som leder ner till Loutraki. Delar av byn är bilfri, transporterna sker många gånger med åsna. Som besökare får man snällt parkera utanför byn där vägen svänger ner till Loutraki, som är Glossas hamn.

Stadsplanen är grekiskt irrationell och arkitekturen hämtad från ritning 7B som gäller för alla grekiska bergsbyar. Avviker man från huvudgatan möts man av ett virrvarr av slitna gränder och gräsbeklädda trappor som bångstyrigt leder lite vart som helst. Husen är väldigt vackra, många har färgglada träbalkonger, precis som i Skopelos stad.

En gata heter Nirvana. Man undrar lite över namnvalet, kommer det från buddhismen där Nirvana står för det högsta målet för religiös strävan, eller från den amerikanska popgruppen med samma namn? Knappast det sistnämnda. :-)

Glossa är en mycket trevlig bekantskap där det grekiska vardagslivet kommer i första hand och turismen i tionde. Taverna Agnanti är dock ett undantag, här går stil och klass före det typiskt grekiska. Trots den något lyxigare inredningen (inget man förväntar sig i Glossa) är ett besök på Taverna Agnanti ett måste. Maten är fantastiskt god, servicen exemplarisk och utsikten över havet bedårande vacker. Tavernan ligger på huvudgatan, du kan inte missa den, skyltar sitter lite varstans. Skulle det vara fullt där hittar du en annan taverna i byns början varifrån utsikten är nästan lika fin.

Glossa. Skopelos.

En av många trappor i Glossa.


Glossa- Taverna-

Taverna innan man kommer in i Glossa.


Glossa. Skopelos.

Här ser man hela Glossa. Det finns få boendealternativ i Glossa så man hänvisas till att bo i Loutraki där det finns ett större utbud. Boka hotell i Loutraki här »

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera