Skiathos stad på Skiathos

Om Skiathos »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »


Skiathos byar är lätträknade, det finns bara en by, och det är Skiathos stad - eller Chora som en del säger. Därtill finns ett flertal turistorter, men ingen av dem kan räknas som by, när säsongen är slut går turistorterna i ide och vaknar inte förrän nästkommande sommar.

Kosmopolitiska Skiathos stad består av ett myller med gränder där restauranger, snabbmatställen, kaféer, pubar och barer trängs med souveniraffärer och butiker som säljer allt från badlakan till exklusiva märkeskläder av senaste modell. Ingenting saknas. Nästan hela staden är anpassad för turism, det grekiska vardagslivet är om inte osynligt så i alla fall ganska obetydligt.

Turisterna dominerar trots att nästan hela öns befolkning bor här. (Här bor nästan 4 900 personer, och på hela ön bor det cirka 6 100.) Men det finns delar som är opåverkade av turism, bland annat de äldre stadsdelarna ovanför fiskebåtshamnen.

Gågatan Odos Papadiamantis.

Gågatan Odos Papadiamantis.


Vy över Skiathos stad.

Vy över Skiathos stad.


En bra överblick över staden får man om går upp till klocktornet som finns ovanför stora hamnen (se bild ovan till höger). Klocktornet är femton meter högt och ringer för kyrkan på samma plats. Till vänster ser man den stora hamnen där färjorna lägger till, bortanför den ligger gästbåthamnen och ännu en bit längre bort skymtar man eventuellt bargatan där barer och diskotek öppnar sent och stänger tidigt. Vänder man i stället blicken rakt fram ser man den pinjeträdsklädda halvön Bourtzi och lilla hamnen. På Bourtzi låg tidigare en venetiansk fästning, murar omgärdade hela ön. Idag finns här ett kulturcenter och ett populärt kafé. Under sommarmånaderna hålls konserter och andra kulturevenemang på ön. Bourtzi är något av en oas, när solen är som varmast är det skönt att sätta sig på någon av bänkarna och njuta av skugga och den förtjusande vyn över lilla hamnen och staden.

I lilla hamnen ligger bad- och utflyktsbåtar tillsammans med färgglada fiskebåtar. När fiskarna kommer in säljer de sin fångst till ett fiskekollektiv längst bort i hamnen. Dit kommer greker och restaurangägare, för att köpa fisk. Ett par tre bra fiskerestauranger ligger ovanför fiskehamnen, en del med gudomligt vacker utsikt över bukten. Restaurang Batis är en av de bättre när det gäller fisk. Tittar man lite under lugg (vi är fortfarande kvar vid klocktornet) mer anar än ser man gågatan Papadiamantis som börjar i stora hamnen och slingrar sig tålmodigt genom hela stan. Om man liknar virrvarret av gränder som stadens blodådror är gågatan Papadiamantis dess aorta och livsnerv. Hela gatan kantas av affärer av alla de slag, liksom barer, kaféer och restauranger.

Oturistiska Skiathos stad.

De oturistiska delarna av Skiathos stad.


Odos Papadiamantis är som sagt Skiathos stads livsnerv, den långa hamnpromenaden gör vad den kan för att konkurrera om just den titeln. Här ligger tavernor och kaféer på en enda lång rad. Konkurrensen är mördande. Vilket märks när man passerar förbi, inkastarna gör vad de kan för att överrösta varandra när de slåss i den eviga kampen om nya gäster. Generellt kan man säga att tavernorna på hamnpromenaden inte riktigt lever upp till det som inkastarna försöker förmedla. Men ingen kan klaga på läget, här har man stenkoll på allt och alla. Ovanför hamnpromenaden finns flera barer (med fluffiga kuddar) som lockar många att ta en drink innan middagen.

Att rekommendera var man ska äta är inte lätt, bäst är att gå efter magkänslan och själv hitta sina personliga favoriter. Det är inte enkelt kan jag lova, utbudet är gigantiskt. Marias Pizza i gränderna nära lilla hamnen har många pratat gott om på Kalimera. Jag är inte så imponerad av maten, däremot gillar jag det mysiga torget där man kan sitta hur länge som helst och njuta av folklivet. En annan populär restaurang är 1901 som ligger mellan två mysiga gränder. Inte långt från 1901 ligger fisktavernan Alexandros där man kan lyssna på livemusik och äta färsk fisk. En av de läckraste restaurangerna är Windmill Restaurant som ligger på en höjd ett par kvarter ovanför busshållplatsen. Restaurangen är inhyst i en restaurerad väderkvarn från 1880. Boka bord i tid och ta med den stora plånboken.

Hamnpromenaden i Skiathos stad.

Hamnpromenaden.
Jag vill slå ett slag för Taverna Myli som ligger vid en väderkvarn vid bortre ändan av bargatan. Bortsett från bra grekisk mat bjuds man på inkommande flygplan som med dunder och brak passerar utanför tavernan.

Den kanske bästa restaurangen, om det är grekisk husmanskost man letar efter, heter Akrogialo och ligger cirka 100 meter före Taverna Myli. Dit går många greker för att äta lunch, eller middag.

HOTELL & PENSIONAT I SKIATHOS STAD
Gillar du att bo i stadens puls är det Skiathos stad som gäller
. Tänk bara på att det inte finns någon strand i den absoluta närheten. Närmsta strand är Megali Ammos som ligger alldeles runt hörnet.

Här nedan listas de hotell och pensionat i Skiathos stad som bokats flest gånger via Kalimera år 2018.

Anthena Studios »
Babis »
Fresh Rooms and Studios »
Hotel Villa Orsa »
Pension Nikolas »

Boka andra hotell i Skiathos stad här »

Taverna Akrogialos. Skiathos.

Taverna Akrogialo.


Tavernor i Skiathos stad.

Skiathos stad på kvällen. Halvön Bourtzi syns till höger i bild.

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera