Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Agia Lake söder om Chania på Kreta
Agia Lake, eller Agia Reservoir, anses vara den bästa platsen på Kreta att fågelskåda på. (Jag vet bättre platser, bland annat Faneromenis Lake nära Zaros.) Även om du inte är intresserad av fåglar kan det vara värt att åka hit. Det är en mycket vacker och lummig plats, en liten oas skulle man kunna säga, och det finns flera tavernor vid sjön. Runt delar av sjön går en vandringsstig som finansierats av EU. Tyvärr kan man inte gå runt hela sjön.

 

Stigen som går längs med Agia Lake.

Stigen som går längs med Agia Lake.

 

Bästa tiden att se mycket fågel är på våren och hösten då flyttande fåglar stannar till vid sjön för att vila och äta. Helst ska man vara här tidigt på morgonen eller vid skymningen. En bra kikare är naturligtvis bra att ha med sig. Men även utan kikare kan man se fåglar av olika arter.

 

En av tavernorna vid Agia Lake och The Little Fun Train på Kreta.

En av tavernorna vid Agia Lake. The Little Fun Train syns till vänster i bild.


För att köra hit tar man stora vägen söderut, mot Alikinaos, Omalos och Samaria. Efter cirka fem kilometer svänger man höger mot byn Agia. Det finns flera vägar till Agia Lake, denna är bäst eftersom man kommer närmare sjön. Enklast är att följa skyltar med en svan. På skylten står även namnet på tavernan: Erasma café. Om du kör mot Limni café får du inte samma överblick över sjön.

 

Fågelskåda vid Agia Lake i Chania.

Fågelskådarsjön Agia Lake söder om Chania.

 

Om du åker med The Little Fun Train från Platanias eller Agia Marina så ingår Agia Lake i en av deras turer. Just den rutten kallas Blue Lagoon och innefattar även Platanias, Iardanos, Patelari, Kirtomado och Galatas.

Om du gillar att skåda fågel får du inte missa Faneromenis Lake som ligger nära Zaros.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera