Kalimera Grekland Kreta.

Frangokastello på södra Kreta

Frangokastello är ett av Kretas mest välkända minnesmärken. Fortet byggdes av venetianarna 1371-1374 för en garnison som skulle skapa ordning i den upproriska Sfakiaregionen, och som skydd mot pirater. Fortet har en rektangulär form, med ett torn i varje hörn och resterna av en venetiansk vapensköld ovanför huvudporten. Fortet är mindre än vad det ser ut att vara på bild. Det kostar inget att gå in.

 

Frangokastello. Kreta.

Frangokastello.

 

Många hemskheter har utspelats i Frangokastello. Bland annat 1770 då den kretensiska rebelledaren Ioannis Daskalogiannis tillfångatogs av den turkiska militären. Han torterades och flåddes levande. Det sägs att han genomled tortyren utan säga ett enda ord. Han avrättades i Heraklion.


Daskalogiannis riktiga namn var Ioannis Vlachos, men han kallades för Daskalogiannis eftersom han var utbildad som lärare. Daskalos betyder lärare på grekiska. Daskalogiannis - som kom från byn Anopoli väster om Chora Sfakion - är en av Kretas genom tiderna mest betydelsefulla rebelledare. Många gator på Kreta bär hans namn, liksom Chanias flygplats.

 

Frangokastello. Castle. Kreta.

Frangokastello.


Den 17 maj 1828 inträffade något som än idag har inflytande över Frangokastello. Om man tror på spöken vill säga. Just den dagen ockuperades Frangokastello av hundratals män från Sfakia. Det tyckte inte turkarna om så de omringade fortet och massakrerade alla kretensare i fortet.

 

Stranden nedanför borgen Frangokastello på Kreta.

Spökstranden nedanför borgen Frangokastello.

 

Varje år, på årsdagen av massakern, sägs det att skuggor av beväpnade kretensiska soldater marscherar från fortet ner till vattnet. Soldaterna kallas drosoulites efter det grekiska ordet drosia, som betyder dagg. Namnet har de fått för att de alltid marscherar ut tidigt på morgonen. Många säger sig ha sett dessa daggspöken, men några bevis för att de existerar finns förstås inte. :-)

 

Stranden i Frangokastello på Kreta.

Del av stranden i Frangokastello.

 

Frangokastello är inte bara ett fort fullt av spöken, det är även en liten by som sakta men säkert håller på att utvecklas till turistort. Här finns hotell och pensionat, några tavernor och ett par tre sandstränder. Den populäraste stranden ligger nedanför fortet och det är här som gengångarna kommer ner för att bada den 17 maj varje år.


Det jag tycker är det bästa med Frangokastello är att det är nära till en av mina favoritbyar på Kreta, nämligen Chora Sfakion.

Boka hoyell i Frangokastello här »

 

Kreta på Kalimera » | E-guider om Kreta »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera