Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Makrigialos på sydöstra Kreta

Makrigialos (eller Makrygialos) är en populär charterdestination som ligger mellan Ierapetra på södra Kreta, och Kato Zakros på östra sKreta.

 

I Makrigialos på sydöstra Kreta ligger ett barnvänligt Sunwing hotell som du kan boka via Ving.

Vy över Makrigialos. Vings Sunwing-hotell till höger i bild.

 

Trots den långa transferen från flygplatserna i Heraklion och Sitia är det många svenska barnfamiljer som reser hit. Det är mycket tack vare den kilometerlånga barnvänliga stranden, och att Ving har ett Sunwing Resort med "all inclusive" här. En annan anledning är att turismen är småskalig om man jämför med de stora turistorterna på nordvästra Kreta.

 

Den mysiga strandpromenaden i Makrygialos på södra Kreta.

Den långa strandpromenaden i Makrigialos.

 

Längs strandpromenaden i Makrigialos på södra Kreta ligger många bra restauranger, tavernor, kaféer och barer.

Längs strandpromenaden ligger mysiga restauranger, kaféer och barer.

 

Även om Makrigialos är en charterort upplevs den inte riktigt som sådan.I alla fall inte om man jämför med de stora turistorterna väster om Chania. Här finns gott om familjeägda små pensionat för den som reser på egen hand, och utbudet av tavernor och restauranger är stort, här finns allt från typiska turistställen till genuina tavernor som grekerna själva går till.
Den långa fina sandstranden i Makrigialos på södra Kreta.

Den långa fina sandstranden i Makrigialos.

 

Makrigialos på södra Kreta.

Makrigialos.

 

Byn sträcker sig längs genomfartsvägen som går längs med hela stranden. I bortre delen av stranden finns en liten gullig fiskehamn. På en kulle ovanför fiskehamnen finns resterna från en minoisk villa, och en romersk villa. Bakom kullen finns ännu en fin strand som heter Kalamokanias.

Strax öster om Makrigialos, på vägen till Xerokambos, finns en strand som heter Diaskari beach. Den stranden är hur lång som helst och är i princip oexploaterad. Det finns bara en taverna och några få solstolar.

 

Den lilla gulliga hamnen i Makrigialos på Kreta.

Den gulliga lilla hamnen i Makrigialos.


HOTELL I MAKRYGIALOS

Jag har aldrig bott i Makrygialos så jag har tyvärr inga tips på boende. Vi brukar alltid bo i Mirtos när vi är på den här delen av Kreta. Men om jag skulle stanna över natten hade jag valt att bo på Artemis, som ser mycket trevligt ut.

Boka Artemis här »

Boka andra hotell i Makrygialos här »

 

Det finns några så kallade Eko-byar på Kreta. Några riktiga byar är det egentligen inte tal om, snarare är det hotell som ser ut som små byar. Jag har bott i två sådana byar: Milia i Chania län, och Eleonos i Zaros.

Ovanför Makrigialos finns två sådana eko-byar: Aspros Potamos Traditional Houses och White River Cottages. Jag har inte bott på någon av dem, men det är något jag har lovat mig själv att göra nästa gång jag är i krokarna. Båda ser helt fantastiska ut. I både Milia och Eleonos finns det restauranger att äta på, på dessa båda ställen är det självhushåll som gäller.

Boka Ekobyn Aspros Potamos »

Boka Ekobyn White River Cottages »

 

 

Kalamokanias beach i Makrigialos på sydöstra Kreta.

Missa inte den fina stranden Kalamokanias bakom kullen till vänster på bilden ovan.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

 

Beställ E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera