Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vandra i Imbrosravinen på Kreta

Även om du normalt inte ger dig ut på vandringar tycker jag att du ska prova att vandra i Imbrosravinen. Vandringen är inte jobbig och den tar bara tre timmar av ditt liv, och det är tre timmar fyllda av njutning. Vandringen har sin början i byn Imbros, som ligger längs vägen till Chora Sfakion, som ligger sydost om Chania.

 

Imbrosravinen. Kreta.

Imbrosravinen. Camilla står bredvid pilen.

 

Imbrosravinen är Kretas näst populäraste vandringsled efter Samariaravinen. Ravinen är 8 kilometer lång och tar mellan två och tre timmar att gå beroende på vilket tempo man har. Jag går ganska sakta och för mig tar det ungefär tre timmar. Under vandringen bjuds man på helt fantastiska naturscenerier. Klipporna som kantar ravinen är på sina ställen 300 meter höga. Den smalaste passagen är bara två meter bred.

Ta med mycket vatten för det finns inte att köpa i ravinen. En rastplats finns en dryg timmes vandring nedströms, där kan man äta medhavd lunch och lattja med getter som gör allt de kan för att stjäla din mat. Getterna brukar följa vandrare längs vägen, de vet att de flesta har mat med sig.

 

Vandrare i Imbrosravinen på södra Kreta.

Glada vandrare i Imbrosravinen. Läs om dessa glada vandrare här.
Något som gör denna vandring speciell, och lite kuslig, är när man betänker att tusentals allierade soldater flydde från nazisterna, via Imbrusravinen. Tyskarna hade lyckats ockupera nästan hela Kreta och de allierade hade inget annat val än att fly ön. I Chora Sfakion väntade båtar på att ta dem till Alexandria i Egypten, och enda sättet att ta sig till Chora Sfakion någorlunda säkert var via Imbrosravinen.

 

Vandra i Imbrosravinen på Kreta.

Vandringen går bland annat genom dessa klippor. Jag kan lova att man känner sig liten.

 

Det visste naturligtvis tyskarna och de gjorde allt de kunde för att stoppa dem. Ett sätt var att skjuta prick på de flyende från bergen ovanför ravinen. Att det måste ha varit fruktansvärt ångestladdat för de flyende förstår man när man vandrar i ravinen, det finns bara en väg att gå och det är neråt, och det finns inte många platser att gömma sig på, plus att de ju var tvungna att ta sig ända till Chora Sfakion. Fy bubblan så hemskt!

 

Vägen ner till Chora Sfakion på södra Kreta.

Vägen ner till Chora Sfakion.

 

När du nått ravinens slut är det inte långt till byn Komitades där det finns några tavernor att vila ut på. Om du har parkerat bilen i Imbrus kan du ta en taxi tillbaka. Alla tavernor i Komitades erbjuder svarttaxi tillbaka till Imbrus.

Jag har åkt svarttaxi den sträckan. Vi satt på flaket på en pickup och jag kan lova att jag var skräckslagen hela resan upp. Vägen är snirkligare än en gokartbana och det gäller att ha tungan rätt i mun, och ha stenkoll på mötande trafik, men till slutär man framme i byn Imbros, för vidare färd till exempelvis Chania.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera