Kalimera Grekland Leros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Lakki på Leros
Lakki är Leros största ort med cirka 2 000 invånare. När man kommer fram till byn möts man av breda boulevarder, stora torg och märkliga byggnader, som inte alls känns grekiska. Lakki skiljer sig från alla andra grekiska städer och byar jag har varit i, och det är tack vare, eller på grund av, att Leros var ockuperat av Italien mellan 1912 och 1943.

 

Den speciella arkitekturen i Lakki på Leros.

Den speciella arkitekturen i Lakki.

 

Lakkibukten är en av de bästa naturhamnarna i hela Grekland. Bukten är djup och så stor att man nästan kan tro att det är en insjö. En perfekt bas för en militärflotta med andra ord. Den stora bukten, och öns strategiska läge, gillades av italienarna som beslöt sig för att bygga en stad här i början av 1930-talet. Man anlade monumentala byggnader, breda gator och stora parker och torg. Arkitekturen gick i neoklassisk stil. De döpte staden till Portolago.

 

Hamnen i Lakki på Leros.

Hamnpromenaden i Lakki.


Sedan dess har mycket vatten runnit in och ut i Lakkibukten. Staden bytte sedermera namn till Lakki, och började förfalla. När jag kom hit första gången möttes jag av en jämmerlig syn. Många, för att inte säga alla, italienska - en gång så storstilade - hus var i bedrövligt skick. Idag har många hus renoverats och man möts av en mycket gladare syn.

 

Lakki. Leros.

Lakki.

 

I Lakki finns förstås alla tänkbara faciliteter. Även hotell finns om du vill stanna några nätter. Många tycker att Lakki är en hemsk stad med sina märkliga hus och breda gator. Själv gillar jag Lakki just på grund av att staden är så olik andra grekiska städer. I all denna konstighet finns en viss charm som åtminstone jag tilltalas av. Boka hotell i Lakki här »


LÄS MER OM LEROS

Om Leros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera