Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Apollonas på Naxos

Om man kör norrut längs kusten från Naxos stad kommer man efter cirka 36 kilometer fram till Apollonas. Man kan även köra via inlandet, då passerar man bland annat byarna Chalki, Filoti och Apiranthos. Men kustvägen är trevligare då man hela tiden har havet i blickfånget och att det finns flera fina attraktioner att stanna till vid.

 

Tavernor i Apollonas. Naxos-

Tavernor i Apollonas

 

Redan ett par kilometer utanför Naxos stad kan man göra en avstickare upp till nunneklostret Agios Chrisostomos. Strax innan klostret ligger en vacker kyrka insprängd i en klippa. Klostret är fortfarande i drift, men tyvärr får man inte gå in. Men den fina utsikten över Chora och ut över havet bort mot Paros är bedårande och solnedgången härifrån är klart sevärd.

Efter klostret (kör tillbaka samma väg du kom) fortsätter vägen längs kusten, du passerar flera mindre byar (Galini och Egares), två konstgjorda vattendammar och ett par stränder, bland annat Abram beach där det finns rum att hyra och en trivsam taverna vid vattnet.

 

Apollonos beach. Naxos.

Apollonos och sandstranden närmast byn.
Efter Abram börjar landskapet så sakteliga förändras och det blir till sist riktigt naturskönt. Åtta kilometer från Abram ligger den märkliga medeltida fästningen Agia Tower. Strax efter Agia Tower passerar man ett avsnitt av "vilda-västern-landskap", sedan svänger vägen och där syns Apollonas i fjärran.

 

Apollonas. Naxos.

Vy över Apollonas.

 

Apollonas är ett gammalt fiskeläge som under årens lopp sakta men säkert förvandlats till en liten semesterort. Apollonas är tillsammans med byn Apiranthos ett av Naxos populäraste utflyktsmål, och det av tre anledningar: alldeles utanför byn ligger Naxos största Kouros, här finns några ganska fina stränder och tavernorna ligger mycket inbjudande längs vattnet. Någon egentlig by är det knappast tal om, några få gränder och en hamnpromenad är i stort sett vad som finns.

HOTELL I APOLLONAS

För den som söker stillsamma kvällar och nätter finns ett flertal pensionat som hyr ut rum. Jag är väldigt förtjust i Apollonas och skulle gärna bo här några nätter. Tyvärr har det inte blivit av ännu. Vi har vänner som har sommarhus i närheten, så vi brukar vara där, men äter, det gör vi i Apollonas.

Boka hotell i Apollonas här »

 

Klapperstenstrand. Apollonas. Naxos.

Bortre delen av stranden består av klappersten.


LÄS MER OM NAXOS

Om Naxos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera