Utflykt med moped på östra Samos
Idag hyrde vi en moped och körde runt till några platser som vi inte har besökt tidigare. Vi har fortfarande en del att upptäcka på Samos trots att vi har varit här så många gånger. Det säger en del om hur mångfacetterad Samos är. Här finns något för alla, oavsett vad man vill se och göra på sin semester.

Egentligen får ingen av oss hyra moped. Enligt grekisk lag måste man ha körkort för motorcykel, men en del uthyrare bryr sig inte om lagen och hyr ut ändå. Att tänka på är att försäkringen inte gäller om man hyr moped utan giltigt körkort.

När vi kom till en uthyrare på huvudgatan i Pythagorion frågade jag efter en moped, och fick då en motfråga: - Har du körkort för bil eller motorcykel? Bil svarade jag. Okej sa han, då kan du välja mellan 50 cc eller 80 cc. Gissa om jag blev förvånad. Vi tog den på 80 cc. Priset var 16 € per dag, men när vi skrev kontrakt fick vi rabatt på 2 € per dag. Utan att vi bad om det.

Vi började med att köra till Samos stad (Vathy). Självklart stannade vi och fotograferade den vackra vyn över staden. Hur många sådana bilder har vi? Vet ej, men många är det. Sedan körde vi till klostret Zoodohou Pigis som ligger ovanför stranden Mourtia. Klostret är ingen speciellt, tycker vi, men vyn över Mourtia är sagolikt vacker.

Mourtia beach. Samos.

Mourtia beach.

När vi sett oss mätta på den vackra utsikten körde vi till Kerveli beach. Den stranden var helt i vår smak. Stranden består av småsten och det finns gott om skugga från tamarisker. Konstigt nog var det knappt en enda turist här, nästan bara greker. Kerveli är sannerligen en oas på Samos.

Kerveli beach. Samos.

Kerveli beach.

 Efter ett svalkande dopp körde vi till Posidonio och åt lunch på tavernen med samma namn. Få tavernor har bättre läge en denna. Vi har ätit här flera gånger tidigare, och har alltid varit nöjda. Men så inte idag. Kanske för att det är högsäsong och många är stressade. Vad vet vi?

Taverna Posidonio. Samos.

Taverna Posidonio i Posidonio.

Efter lunch körde vi tillbaka till Pythagorion. Där gjorde vi en avstickare upp till klostret Panagia tis Spiliani. Härifrån är det en mycket fin utsikt över Pythagorion, flygplatsen och Potokaki beach. Till vänster om klostret ligger en grotta med ett litet gulligt kapell. Missa inte när du är på Samos. Middagen intogs som så ofta förr på Restaurang Elia. :-)

Panagia tis Spiliani ovanför Pythagorion.

Den lilla grottkyrkan i klostret Panagia tis Spiliani ovanför Pythagorion.

 « Föregående dagStartsidan | Nästa dag »


LÄS MER OM SAMOS

TIPS INFÖR RESAN

BOKA HOTELL & FÄRJA

MER INFO

Om Samos »
Bilder »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
E-guide om Samos »

Allmänna råd inför resan »
Boka hotell här »
Hyra bil och moped »
När är Grekland bäst »
Pengar under resan »
Resa till Grekland »
Öluffa i Grekland »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Karta över Grekland »
Stränder i Grekland »
Vädret i Grekland »
Bilder från Grekland »
E-guider »
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera