Kalimera Grekland Skiathos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kloster och kyrkor på Skiathos
För många år sedan fanns det åtskilliga kloster på Skiathos. Merparten av dem är förstörda eller ligger i ruiner. Idag återstår bara ett fåtal, varav Evangelistria Monastery är det enda som är i drift.

 

Evangelistria Monastery. Skiathos.

Klostret Evangelistria Monastery.

 

Evangelistria Monastery ligger i en lummig dalgång cirka 5 kilometer norr om Skiathos stad. 1794 påbörjades byggnationen, men det skulle ta tolv år innan klostret stod färdigt. Greklands första flagga (vitt kors på blå botten) sägs ha designats och vävts i just detta kloster år 1807. Evangelistria är ett imponerande och fascinerande kloster som ingen bör missa.

 

Evangelistria Monastery. Skiathos.

Den vacka innergården i klostret Evangelistria Monastery.

 

Kyrkan är väldigt fin, men inte lika intressant som några av de intilliggande husen. Bland annat finns här ett bibliotek med en stor samling böcker och ett spännande museum. I klosterbutiken kan man köpa lokala produkter som vin och olivolja.


Panagia Kounistra på västra sidan av ön är mindre än Evangelistria och inte alls lika sevärt. Klostret uppfördes 1655 då en munk fann en ikon som dinglade fram och tillbaka i ett pinjeträd. Den heliga (inte längre dinglande) ikonen hänger i katedralen i Skiathos stad.

Panagia Kechria är ett litet kloster som ligger ensamt och övergivet i en vacker dalsänka på norra delarna av ön inte långt från Kastro. Klostret som sådant är inte så speciellt, själva kyrkan ser ut som en tårta, de heliga ikonerna har flyttats till Evangelistria och ersatts av kopior.

 

Panagia Kechria church. Skiathos.

Panagia Kechria som ser ut som en tårta.

 

Väggarna är svarta av sot från alla ljus som brunnit under årens lopp. Området kring klostret är däremot väldigt spännande: skogen växer så tät att solen knappt syns, en rännil med vatten rinner längs en bäckravin som kantas av flera vattenkvarnar. Vid en gammal stenbro kan man sitta och lyssna på cikador och porlande vatten.


LÄS MER OM SKIATHOS

Om Skiathos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera