Kalimera Grekland Skopelos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sendoukia på Skopelos

När jag kommer till nya öar brukar jag alltid börja med att fråga lokalbefolkningen vad de tycker att man ska se och göra. Jag tar tacksamt emot tips på sevärdheter som inte är så kända, helst sådana som inte nämns i guideböcker. På Skopelos fick jag många tips, ett av dem var den forna gravplatsen Sendoukia, som så gott som alla sa att vi inte fick missa. Vilket vi självklart inte gjorde. Men jag undrar fortfarande om det var värt besväret.

 

Vandringen till gravplatsen Sendoukia på Skopelos enkel och mycket vacker.

Vandringen till Sendoukia är enkel och mycket vacker.

 

Sendoukia är namnet på en gravplats från cirka 500 f.Kr. Sendoukia ligger på en platå på berget Mount Delphi nästan mitt på Skopelos. Tre gravar är allt som återstår, alla öppnade och plundrade. Gravarna, eller sarkofagerna, är rektangulära och mästerligt uthuggna direkt ur berget. Precisionen är imponerande och misstänkt likt maskingjorda. Men det är de inte. Den största graven är 2 meter lång, 1 meter bred och 75 cm djup. Det är alltså inga problem att krypa ner i graven för att närstudera.

 

Gravarna, eller sarkofagerna, i Sendoukia på Skopelos är så stora att man kan krypa in.

Det går att krypa ner i gravarna om man är på det humöret.

 

En fjärde grav finns också, men den är bara några centimeter djup, så troligen blev den aldrig färdig. Det sägs finnas en femte grav där det ska finnas en värdefull skatt. Den som hittar den femte graven kommer – enligt folktron – att bli väldigt rik. Vi hittade inte den femte graven och är därmed fortfarande fattiga.

 

En av tre sarkofager i Sendoukia på Skopelos.

En av tre sarkofager i Sendoukia.
Vilka som låg i gravarna är det ingen som vet, men med tanke på den otillgängliga platsen måste de ha varit väldigt viktiga personer. Om det ens är gravar. En teori säger att det pirater härjade i området gömde de sina skatter i ”gravarna". Men, som sagt, inget vet ännu vad Sendoukia användes till.

 

Sendoukia på Skopelos ligger på öns näst högsta berg Mount Delphi.

Gravarna är i ärlighetens namn inte mycket att se...

 

Från Sendoukia på Skopelos bjuds man på fantastiska utsikter mot grannön Alonissos.

...men utsikten är helt fantastisk! Ön i bakgrunden är Alonissos.

 

Till Sendoukia kommer du enklast om du kör mot Pirgos väster om Skopelos stad. Strax efter Pirgos sitter en skylt som pekar mot Sendoukia. Någon kilometer längre fram sitter en skylt som pekar mot stigen som leder upp till Sendoukia. Härifrån är det apostlahästarna som gäller. Räkna med 15-20 minuters promenad dit. Bedöm sedan om du tycker att öborna har rätt när de säger att Sendoukia är något man bara måste se. :-)

Vad som talar för Sendoukia är den magnifika utsikten och den fridfulla stämningen och att det är en bra plats att ha picknick på.


LÄS MER OM SKOPELOS

Om Skopelos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera