Kalimera Grekland Tinos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Volax på Tinos

Volax, eller Volakas, är en av Tinos intressantaste byar. Byn ligger cirka 12 kilometer norr om Tinos stad.

Landskapet kring Volax skiljer sig verkligen från andra platser på ön. Överallt ligger stora stenar utslängda på måfå. Det är som om en jätte spelat kula och sedan tröttnat och gått sin väg.

 

Volax på Tinos.

Mysiga Volax.

 

Det finns flera teorier om hur stenarna hamnat just här. Någon jätte finns tyvärr inte med i teorierna. En förklaring sägs vara att stenarna föll ner kring Volax efter det stora vulkanutbrottetSantorini 1650 f Kr. En annan teori är att stenarna i själva verket är meteoriter. En Volaxbo berättade för mig att det gjorts geologiska undersökningar av stenarna och resultatet visar att de är rester från en meteoritsvärm.

 

Korgbindarverkstad i Volax på Tinos.

Korgbindarverkstad i Volax.
Samma typ av stenar - med samma geologiska sammansättning - finns även i Thessaloniki och i en by i Mexiko. Sant eller inte, en märklig syn är det. För övrigt har jag sett liknande stenar både på Ikaria och på Mykonos.

 

Tavernor i Volax på Tinos.

Tavernor i Volax.

 

Under många år var Volax renommerad för sina handgjorda korgar. Skulle man köpa en korg var det Volaxkorgar som gällde. Idag är det inte många som använder sådana korgar. Men om du behöver en ny picknickkorg i gammal stil är det här du ska köpa den.

Själva byn är liten och det tar inte många minuter att gå igenom. Många av husen är byggda ovanpå stenblock. Även om det är en liten by finns här två tavernor, ett folkmuseum, en utomhusteater och ett par korgbindarverkstäder.


LÄS MER OM TINOS

Om Tinos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera