Kalimera Grekland Iraklia.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vandra på Iraklia

Iraklia är en förträfflig vandringsö, klart trevligare än de andra öarna i Småkykladerna. Att på måfå upptäcka den vackra naturen är trevligt, ön är liten och avstånden korta. Vandringen till Agios Ioannis tillhör en av mina absoluta favoriter i Kykladerna.

 

Vandra mellan hamnen och Chora på Iraklia.

Stigen som går från hamnen till Panagia och Agios Ioannis.

 

Här kommer en kort beskrivning av nämnda vandring. Utgå från resebyrån/kaféet på huvudgatan i Agios Georgios och följ stigen förbi kyrkan. Fortsätt framåt tills du kommer till en korsning med ett litet "stall" på höger sida, sväng höger och sväng strax därpå vänster. Fortsätt fram tills du kommer till den pyttelilla byn Agios Athanassios, gå igenom byn och sedan igenom en grind vid sista huset. Härifrån bär det av uppåt och nu börjar den svåra biten.

Vandra till Panagia och grottan Agios Ioannis på Iraklia.

Skyltar som pekar mot Panagia och Agios Ioannis.

 

Leta efter pilar på marken (de kan vara svåra att se) och följ dem tills du kommer till ett bergskrön. (Här kan det även finnas små stenrösen som du ska följa.) Passera krönet och du har havet framför dig. Håll till vänster och följ pilarna längs med berget. Det tar en stund att komma till grottan härifrån. Det är lätt att ge upp och i stället börja fundera på tavernor, sallader och kalla öl.

Efter mycket stretande och letande är du framme vid grottan. Du vet att du kommit rätt när du ser en kyrkklocka hängandes i ett träd och därunder ligger grottan. Avsluta besöket med en vandring ner till havet för ett avsvalkande dopp. På tillbakavägen hem kan du gå via Panagia.

 

Läs mer om kyrkgrottan Agios Ioannis här »
Den bästa vandringskartan över Iraklia är utgiven av det grekiska kartförlaget Terrain maps, även kallad Skai Maps. Kartans upplösning är 1:25 000 och finns att köpa på plats. Kartan beskriver de bästa vandringarna på öarna i Småkykladerna: Donoussa, Iraklia, Koufonissi och Schinoussa.

 

Vandra på Iraklia i Grekland.

Iraklia bjuder på ett mycket vackert landskap att vandra i.

 

Jag kan även rekommendera vandringsboken Naxos and Small Cyclades av Dieter Graf. I boken beskrivs många vandringar i området, bland annat två vandringar på Iraklia. Boken kan möjligen finnas att köpa på plats, annars hittar du den på större öar. Du kan även köpa den på Adlibris om du vill planera dina rutter i förväg.

Köp boken på Adlibris »


LÄS MER OM IRAKLIA

Om Iraklia Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera