Kalimera Grekland Schinoussa.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Schinoussa i Grekland

Schinoussa in English. Schinoussa suomeksi.

Schinoussa ingår i ögruppen Kykladerna och ligger mellan Naxos och Amorgos. Schinoussa tillhör i sin tur - tillsammans med Koufonissi, Iraklia och Donoussa - en inofficiell ögrupp som kallas Småkykladerna. Till ytan är Schinoussa cirka 8 km2. Öns högsta berg Vardies mäter 133 m över havet. Här bor cirka 210 personer året om, många arbetar med jordbruk och boskapsuppfödning, och turism förstås.

 

Schinoussa är en av Kykladernas lantligaste och genuinaste öar.

Schinoussa är en av Kykladernas lantligaste ö.

 

Schinoussa är en orörd och oerhört lantlig ö med stort hjärta som besöks av få turister. Turismens kommersiella klor har ännu inte nått hit. Det finns inte mycket att göra och det händer nästan ingenting under en dag. Här får man roa sig själv: läsa böcker på någon taverna, vandra till avlägsna stränder eller slöa på balkongen.

Schinoussa är en perfekt ö för dig som söker lugn och ro, och som gillar platser dit turismen ännu inte har nått. För vissa kan Schinoussa därför upplevas som stressande, andra älskar det fridfulla lugnet och njuter av tystnaden.

 

Bra restauranger och tavernor längs huvudgatan i Chora på Schinoussa.

Chora på Schinoussa är en av de charmigaste byarna i hela Kykladerna.


Lämna klockan hemma om du ska åka hit, du har ändå ingen användning för den, här har tiden stått still sedan länge, man känner sig förflyttad till Karl-Oskar och Kristinas tidevarv.

 

I hamnen på Schinoussa i Småkykladerna finns en strand, flera tavernor och restauranger.

I den gulliga hamnen finns flera tavernor och en liten strand.

 

Vill du läsa om Schinoussa på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Småkykladerna. Den innehåller 22 A4-sidor, 70 bilder och tre enkla kartor. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Det finns endast två byar på ön: Chora och Messaria. Chora är en liten behändig by som tar cirka 4 minuter att gå från början till slut. Byn är lätt att bli förälskad i, här finns en otrolig charm som är omöjlig att inte falla pladask för. Biltrafiken är minimal, åsnor är fortfarande vanliga som transportmedel. Trots sin litenhet finns det mesta man behöver i form av hotell, affärer, kaféer och tavernor.

 

Kaféer och barer i Chora på ön Schinoussa i Småkykladerna.

Ett av flera mysiga kaféer i Chora.

 

I Mesaria bor ett 20-tal personer. Innan du hunnit säga Kalimera har du passerat hela byn. Såvida du inte stannar till vid någon av byns två tavernor. Hamnen på Schinoussa är liten och räknas inte som en by, men det finns tavernor och en liten strand.

 

Livadi beach är en av de bästa stränderna på Schinoussa.

Livadi beach är en av öns bästa stränder.

 

Det finns ett antal stränder att välja på. Ingen av dem håller samma klass som de fina stränderna på Iraklia, Donoussa eller Koufonissi. Och tur är väl det, för vore de lika bra skulle Schinoussa inte vara det lugna paradis som ön är idag.

De populäraste stränderna är Livadi, Psili Amos och Tsigouri. Andra bra stränder är Almiros och Lioliou, som är en av mina favoriter. Många tycker att Psili Amos är den bästa stranden, dit tar det runt 30-40 minuter att gå från Chora. Ta med mat och dryck om du ska till Psili Amos för där finns ingen taverna. Du kommer garanterat gå mycket när du är här, för det finns ingen taxi, och buss finns endast under högsäsong.

 

Tsigouri är en av Schinoussas populäraste stränder.

Tsigouri är en av öns populäraste stränder.

 

De flesta tar sig fram till fots eftersom avstånden är så korta. Moped finns dock att hyra under mellan- och högsäsong. Gillar du att göra enkla vandringar till ensliga stränder så kommer du att älska Schinoussa. Landskapet är platt, kargt och vackert.


Du kan läsa mer om Schinoussa via länkarna nederst på denna sida.

En kort summering av den informationen finns här:

 

Enklaste sättet att ta sig till Schinoussa är att flyga till Santorini och därifrån vidare med båt till Naxos. Den lilla färjan Express Skopelitis trafikerar sträckan Naxos, Iraklia, Schinoussa, Koufonissi och Amorgos sex dagar i veckan under sommarmånaderna. Ett annat alternativ är att flyga till Aten och ta färjan från Atens hamnstad Pireus. Greklands bästa rederi Blue Star Ferries trafikerar Schinoussa upp till tre gånger i veckan.

 

Nudistranden Psili Amos ligger nedanför byn Mesaria på Schinoussa och nås endast till fots.

Psili Amos beach ligger nedanför byn Messaria och nås endast till fots.

 

Det finns som sagt bara två byar på ön. Det lilla som händer på Schinoussa det händer i Chora, eller Panagia som byn egentligen heter. Att det finns få byar gör inget, för de som finns är så trevliga att en till hade varit överflödigt.

 

E-guide om Schinoussa.

 

Första gången vi kom hit fick vi en handritad karta över ön. På kartan fanns 16 stränder utritade. Vi gick till nästan alla stränder, men det hade vi inte behövt göra, för de finaste stränderna finns på gångavstånd från Chora.

På Schinoussa finns inga historiska sevärdheter, inga ruiner, inga marmorbrott och inga tempel. I stället får de små vardagliga händelserna agera sevärdheter, som att gå ner till hamnen när det kommer en färja och se om någon ska åka, eller kliva av.

 

Den stora sevärdheten på Schinoussa är när det kommer en färja eller Express Skopelitis.

Den stora sevärdheten på Schinoussa är när det kommer en färja.

 

Som på alla småöar har även Schinoussa ett begränsat utbud av rum. Reser du hit under lågsäsong är det lätt att hitta rum, men under sommaren bör man absolut boka i förväg. Det finns pensionat i Chora och vid några av stränderna.


LÄS MER OM SCHINOUSSA

Om Schinoussa Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera