Kalimera Grekland Lefkas.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Lefkas stad
Trevliga Lefkas stad (8 700 inv) ligger vackert i ena hörnet av den stora saltvattenlagun som skiljer Lefkas och fastlandet åt. Trots att staden ligger vid vattnet finns ingen kommersiell hamn, det är mycket ovanligt, de flesta "ö-huvudstäder" i Grekland har en hamn med reguljär båttrafik. Som kompensation har staden broförbindelse med fastlandet, och en av Greklands modernaste marinor med plats för fler än 500 båtar.

 

Lefkas Marina. Segelbåtar.

Del av Lefkas Marina.

 

Gillar du segelbåtar är Lefkas Marina något av ett eldorado, här kan du strosa omkring i timtals och njuta av segelbåtar i alla prisklasser. Marinan är som en stad i staden och lever sitt egna liv. När du tröttnat på alla fina båtar finns det flera tavernor och barer att vila på.

1948 drabbades Lefkas av en kraftig jordbävning, Lefkas stad förstördes till stora delar, det har satt sina spår i den arkitektur vi ser idag. Efter jordbävningen 1948 bestämdes att nya hus skulle byggas av korrugerad plåt för att skydda mot framtida jordbävningar. (Tack vare den korrugerade plåten klarade sig staden i det närmaste oskadd 1953 då Kefalonia rammades av en enormt kraftig jordbävning som hade en magnitud på 7.3.)

 

Wilhelm Dörpfeld street. Lefkas.

Huvudgatan som går genom Lefkas stad.

 

Korrugerad plåt (alla hus har inte det) låter inte så sexigt, och det är det inte heller, men för den skull är Lefkas stad ingen ful stad, snarare tvärtom, det är en fin stad med skön slapp atmosfär, trånga gränder och vackra torg med pastellfärgade hus och mysiga tavernor och kaféer.


Den trivsamma gågatan som går genom hela staden får man inte missa. Gatan har fått sitt namn efter den tyska arkeologen Wilhelm Dörpfeld. Han var bland annat med och grävde ut Troja, där Odysses, enligt Homeros, krigade innan han letade sig hem igen. Hemresan tog tio år och beskrivs i Homeros bok Odyssén.

 

Tavernor i Lefkas stad.

Mysiga Lefkas stad.

 

Enligt många är Ithaka Odysses hemö, men Wilhelm Dörpfeld var av en annan uppfattning, han påstod att Lefkas var Odysses hemö och att hans palats låg i Nidri. Så det är inte konstigt att öns finaste gata bär hans namn. Dörpfeld avled i april 1940, han ligger begravd på halvön Yeni mittemot Nidri.

Mittemot Lefkas stad - på fastlandet - ligger Agia Mavra Castle som uppfördes av korsfarare redan på 1300-talet. Fästningen är i förhållandevis gott skick och firas varje år den 3 maj. Är du badsugen finns det flera stränder att välja på strax väster om Lefkas stad. Den längsta är Agios Ioannis beach som ligger på andra sidan lagunen. På stranden står fyra väderkvarnar, från början fanns det tolv stycken.

 

Agios Ioannis beach. Lefka stad.

Agios Ioannis beach som ligger nära Lefkas stad.

 

HOTELL I LEFKAS STAD

Jag tror inte att det är så många svenska turister som väljer att bo i Lefkas stad, det är nog mest grekiska turister som bor här. Dock är det flera svenskar som har bokat Hotel Lefkas via Kalimera. Så några är det allt som har bott här.

Boka Hotel Lefkas »

Boka andra hotell i Lefkas stad här »


LÄS MER OM LEFKAS

Om Lefkas Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera