Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK
s

Utflykt till Homeros grav och Mylopotas på Ios

Idag har vi varit kulturella. Vi började dagen med att köra moped till Homeros grav som ligger på nordvästra Ios. Graven har varit mytologiserad under lång tid. Än idag är det ingen som vet vem som egentligen ligger i graven, om det nu är någon som ligger där.

Det finns många grekiska öar som skryter om att vara Homeros födelseö (Chios anses vara rätt ö), men det finns bara en som sägs vara den ö där han dog och begravdes. Och det är Ios. Man tror att Homeros levde någon gång på 700-talet f Kr, men det finns inga egentliga bevis för att han överhuvudtaget har existerat. Existerat eller inte så kallas han den västerländska litteraturens fader och antas ha skrivit Odyssén och Iliaden, två av västvärldens mest kända verk.

Enligt sägnen skulle Homeros mamma vara från Ios och han ville bli begravd på hennes födelseö. En annan historia säger att han ville bli begravd just på Ios för att ön var den vackraste av alla grekiska öar. Den storyn köper jag gärna. Hur som helst finns det en grav vid Plakotos på Ios som antas vara den plats där Homeros vilar. (Om du inte orkar köra till Homeros grav kan du titta på hans staty i hamnen i stället.)

 

Homeros grav vid Plakotos på nordvästra Ios i Grekland.

Homeros grav vid Plakotos på nordvästra Ios.

 

 

För mig betyder inte böckerna lika mycket som Homers Cave. Det var den bästa bar som världen skådat. Den låg i en liten smal gränd i Chora på Ios. Idag är där en Tattoo-butik.

Efter Homeros grav körde vi till Skarkos som är en by från bronsåldern och ligger strax nedanför Chora. De flesta byggnaderna hade två våningar, det fanns stenbelagda golv och ett avloppssystem. Utgrävningar har pågått i många år, och öppnades för allmänheten 2009. Vissa tror att Skarkos kommer förändra turismen på Ios.

 

Skarkos ovanför hamnen på Ios.

Skarkos ovanför hamnen på Ios.

 

Efter Skarkos körde vi till några stränder, bland annat till Gialos och Koumbara. Lunch åt vi på Drakos, som är en av Ios bästa tavernor. Den ligger i slutet av Mylopotas och har funnits i evinnerliga tider. Med andra ord även när jag var ung.

 

Drakos Taverna i Mylopotas på Ios.

Drakos Taverna i Mylopotas.


Efter lunch gjorde vi ett studiebesök på Far Out Village. Skillnaden mellan gamla Far Out, och nya Far Out, är milsvid. Men jag förstår att det är populärt. Jag skulle också bo där om jag vore yngre. Där finns allt, man behöver inte ens lämna "byn" för att ta ut pengar, handla, äta, dricka, sova eller bara vara cool i största allmänhet. Men gamla Far Out var trots allt bättre, och det har inte med min ålder att göra. :-)

 

Far Out Village på Mylopotas beach. Ios.

Far Out Village på Mylopotas beach.

 

 

Tavernan vi åt på ikväll - håll i er nu - slår de flesta vi ätit på under resan. Nu tänker väl alla: men nu får ni väl ändå ge er, allt kan inte vara bäst! Jo, det kan det. Vi lever för det mesta i nuet och då är det som upplevs i nuet bäst. Men den här tavernan hade varit en av de bästa även om vi inte levt i nuet. Tro mig!

Maten var gudomlig, priserna kanonbra och servitrisen var en kopia av Modesty Blaise. Bara en sån sak. Dit ska vi gå igen. Tavernan ligger nära där Homers Cave (vila i frid) låg en gång i tiden. Jag ska berätta mer om Homers Cave senare.

 

Taverna Katogi. Ios.

Taverna Katogi i Chora på Ios.

 

Utanför Katogi var jag med om en otäck sak för många år sedan. Det kunde ha slutat mycket illa, och då hade det inte funnits någon Kalimera. Storyn är lång och ryms inte här. Kort kan jag berätta att jag satt på den här stenmuren och föll baklänges rakt ner i backen med skallen före. Resultat: medvetslös, stora bulor i huvudet, kotförskjutning och sängläge i en vecka. Kunde inte äta. Blev matad.

 

Homers Cave. Chora. Ios. Greece. Grekland.

Stenmuren jag föll baklänges från 1988.

 

Imorgon ska vi lämna igen mopeden och - äntligen - gå till favoritstranden: Valma beach!

 

 « Föregående dag | Nästa dag »

 

Ios på Kalimera »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera