Kalimera Grekland Elafonissos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Elafonissos i Grekland

Elafonissos tillhör de Joniska öarna, men ligger geografiskt närmare de Saroniska öarna, som i sin tur ligger mellan Aten och östra Peloponessos. Ön har cirka 1 040 invånare och öns yta är 19 km2. Nästan alla bor i hamnbyn, som också heter Elafonissos (815 inv) därutöver finns några mindre samhällen: som Kato Nisi. Högsta berget heter Vardia och mäter 276m meter över havet. Närmsta grannö är Kythera.

Många förväxlar ön Elafonissos med stranden ElafonissiKreta, denna sida handlar om ön Elafonissos.

 

Den lilla ön Elafonissos ligger nära Peloponnesos i Grekland.

Elafonissos ligger nära Peloponnesos. Bilden är från Stoupa.

 

Elafonissos ligger bredvid den sydöstra delen av halvön Peloponessos. Ön är känd för sina fantastiska stränder med vit sand och något av det klaraste vatten man kan hitta i Grekland. Elafonissos besöks inte av många utländska turister på grund av sitt isolerade läge, men är populär bland grekerna själva. Ön ligger långt från det vanliga öluffarrutterna och har dåliga förbindelser med andra öar.

RESA TILL ELAFONISSOS

För att komma till Elafonissos är det en stor fördel om du har en egen bil eftersom det annars är svårt att ta sig hit. Resan från Aten går igenom Korintkanalen till Tripolis och Sparta längs bra vägar genom vackra landskap. På den östligaste av Peloponessos "tre fingrar" i provinsen Laconia, ligger den lilla staden Pounta, varifrån bilfärja till Elafonissos går cirka en gång per timme. Resan tar bara 10 minuter.

Sundet mellan Peloponessos och Elafonissos är endast 300 m brett. Eftersom vattnet är mycket klart och mycket grunt, kan man nästan gå över. För lite mer än 300 år sedan var Elafonissos en del av fastlandet, men nu det betyder grunda sundet med kristallklart vatten att Elafonissos kan kalla sig en ö.

Båttidtabell för Elafonissos »

Boka färjebiljetter online här »
Greklands finaste vatten finns bland annat på öarna Hydra och Elafonissos.

Elafonissos ligger inte långt från vackra Hydra.

 

RESA RUNT PÅ ELAFONISSOS

Att Elafonissos lämpar sig bäst för gäster med egen bil, märks även när du kommer till ön. Det finns inga bussar, ingen uthyrning av bilar och hittills har vi inte sett någon taxi. Det finns dock två små båtar som går till vissa stränder. Ön är inte större än man kan promenera runt om man är någorlunda ork, eftersom den bara är 5 km lång.

 

Elafonissos. Elafonissi. Stränder. Kreta.

Förväxla inte ön Elafonissos med stranden ElafonissiKreta.

 

BYAR PÅ ELAFONISSOS

Det finns bara en by och den heter också Elafonissos. Det är en typisk grekisk fiskeby, där de flesta aktiviteter äger rum kring hamnen. Byn ligger på den norra spetsen av ön, med hamnen på den östra sidan, och en strand på västra sidan. Längs kusten går en liten väg, men mitt i stan finns inget utrymme för bilar. På dagen är vägen öppen, men på kvällen bär tavernaägarna ut sina bord och stolar på piren och den förvandlas till en enda lång taverna.

Du kan äta goda måltider med grekiska fiskebåtar som grannar, och vackra vyer utsikterna mot Peloponessos. Äkta grekisk atmosfär när den är som bäst.

STRÄNDER PÅ ELAFONISSOS

Elafonissos största attraktion är dess fina stränder med ren vit sand och kristallklart vatten. Den första stranden finns i byn, men den är inget speciell, eftersom där finns mycket sten.

Om du kör söderut längs den väg som går längs ostkusten kommer du till stränder som är oöverträffade. Den första lilla stranden, som ligger 50 meter från vägen, är inte särskilt stor, men den är perfekt för snorkling, eftersom den ligger i en liten vik med klippor på båda sidor. Om du kör ett par minuter till slutet av vägen finns en taverna och en parkeringsplats.

 

Snorkla vid ön Elafonissos i Grekland.

Klart vatten finns även på Skopelos. Bilden är från Hovolo.

 

Här finns utan tvekan öns största sevärdheter: stränderna Simos och Sarakiniko, som ligger på varsin sida om en udde som sticker ut på en liten halvö. Det finns gott om plats bland de många sanddynerna med vit sand.

Om du i stället kör längs den västra kusten, kommer du hit till Panagia beach. Återigen en fantastisk strand med kristallklart vatten. I närheten finns en taverna med god mat.

HOTELL PÅ ELAFONISSOS

Det finns en campingplats på Simos Beach, som har också några bungalows att hyra ut, annars bor de flesta turister i Elafonissos. Om du inte kommer under högsäsong bör det inte vara några problem att hitta rum. Om du bor på västra sidan av staden har du en fantastisk solnedgång utsikt över Peloponnesos!

Boka hotell på Elafonissos här »

 

Bästa stranden i Grekland.

En annan ö med fantastiska stränder är Naxos. Bilden ovan är från Plaka beach.

 

Stort tack till Morten Glyb som skrivit denna text! Jag har inte varit på Elafonissos, därför är alla bilder från andra öar.


LÄS MER OM ELAFONISSOS

Om Elafonissos Resebrev Karta Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera