Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Hur mycket kostar det att öluffa?

Kostnaden för en öluff skiljer sig inte så mycket från en charterresa, man gör ungefär samma saker: äter, åker på utflykter, hyr bil eller moped, hyr solstol osv. Det enda som skiljer är att du måste budgetera för boendekostnader och inköp av båtbiljetter.

 

Priset på solstolar och parasoll i Rethymnon på Kreta.

En solstol kostar lika mycket mycket oavsett hur du reser. Bild från Rethymnon.

 

Boendet är den största utgiften. Priserna varierar beroende på vilken månad du reser, vilka öar du besöker och vilken standard du önskar på boendet. Rumspriserna kan skilja sig markant mellan öarna, betalar du 40 € för ett dubbelrum på en ö kan samma typ av rum kosta dubbelt så mycket på nästa ö. Det handlar som alltid om tillgång och efterfrågan.

 

Strandnära bra hotell med pool i Agii Apostoli nära Chania på Kreta.

Så här flott bor man sällan när man öluffar. Bild från Agii Apostoli.

 

Dyrast är det självklart under högsäsong, som är från mitten av juli till slutet av augusti. Snittpris för ett dubbelrum med normal standard är mellan 60 och 100 € under högsäsong, och mellan 40 och 60 € under övriga månader. Prisexemplen är per rum och INTE per person. Självklart finns det undantag från priserna ovan, rummen kan kosta både mindre och mer.

 

När man öluffar bor man oftast på familjeägda pensionat. Bild från Serios.

 

Rumsuthyraren frågar alltid hur länge du har tänkt stanna och i regel får du ett lägre pris ju längre du stannar. Tänk på det när du förhandlar om priset. Åker du under lågsäsong är utbudet på rum stort och då är det lättare att pruta på priset. Detta gäller så klart inte om du bokar via exempelvis Booking.com.
Små båtar som Express Skopelitis och Nisos Kalymonos är exempel på billiga färjor.

Små färjor som denna går långsamt och kostar mindre. Bild på Express Skopelitis.

 

Den andra kostnaden som tillkommer är båtresorna. Det var förut relativt billigt att åka båt i Grekland, under senare år har priserna gått upp, mycket beroende på högre bränslekostnader. Många båtar har olika prisklasser, vanligast är att man åker i ekonomiklass, vilket innebär att du har tillgång till nästan hela färjan. Övriga klasser är något lyxigare, men knappast värd prisskillnaden. Sommaren 2022 steg priserna på en del rutter till det dubbla mot föregående år. En enkel resa mellan Santorini och Pireus kunde då kosta uppemot 100 £.

 

Katamaranerna i Grekland går dubbelt så fort och kostar dubbelt så mycket som vanliga färjor.

Katamaraner går dubbelt så fort och kostar dubbelt så mycket. Bild från Sifnos.

 

Du behöver inte säga att du ska ha en biljett till ekonomiklass, det får du med automatik såvida du inte säger något annat. Prisexempel är svåra att ge eftersom de ändras varje år och priserna skiljer sig beroende på vilken typ av båt du väljer att åka med. Snabba båtar som katamaraner och bärplansbåtar går dubbelt så fort och kostar också dubbelt så mycket, eller ännu mer.

 

De bästa färjorna i Grekland och grekiska övärlden har rederiet Blue Star Ferries.

Jag föredrar att åka med rederiet Blue Star Ferries båtar. Bild från Naxos.

 

 « Föregående kapitel Startsidan | Nästa kapitel »

 

Öluffarskolan finns även som PDF-guide och kan köpas här »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera