Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Segla i Grekland
Jag måste börja denna text med att berätta att jag personligen aldrig har seglat i Grekland, men under mina många Greklandsresor har jag mött ett flertal svenska seglare, de flesta verkar väldigt nöjda. I nästan varenda hamn jag varit i har det legat hyrbåtar med svenskar ombord. Det verkar inte spela någon roll hur liten ön är, nog ligger där en eller annan svensk vid kajen. Majoriteten väljer att hyra båt, det är ovanligt att man träffar på seglare med egen båt.

 

Segla i Grekland. Astypalea.

En tidig seglarmorgon på Astypalea.

 

Apollo sålde tidgare seglarpaket där både resa och segelbåt ingick, men de gör inte det längre, med det finns andra svenska bolag som hyr ut båtar, bland annat Sunwaves Travel och Sailaway. Det största grekiska bolaget heter Kiriacoulis som har flera baser runt om i Grekland.

 

Segla till Naoussa på Paros i Grekland.

En stilla morgon i NaoussaParos.

 

Vanligast är att man utgår från Aten (Zea, Kalamaki eller Lavrio), därifrån är det nära till de Saroniska öarna och till Kykladerna. Om du ska segla i Dodekaneserna kan du välja mellan Samos, Kos eller Rhodos, utgångspunkt för de Joniska öarna är Korfu eller Lefkas, och i Sporaderna är det Skiathos som gäller.

För att få hyra båt i Grekland fordras att minst en person har tillräcklig kunskap, vilket innebär minst svenskt Förarbevis eller Kustskepparbevis. När man hyr båt måste man ställa en säkerhet för båtförsäkringens självrisk, som är mellan 10 000 och 15 000 kronor för de vanligaste båtstorlekarna. Man kan lämna en kontokortsslip som säkerhet och den får man tillbaka om båten återlämnas utan skador. Hos vissa större båtcharterföretag kan man som alternativ köpa en självriskeliminering som innebär att man är helförsäkrad. En sådan kostar omkring 1000 kronor för en vecka och de pengarna får man inte tillbaka.

 

Segla till Livadia på Tilos i Grekland.

LivadiaTilos är en populär natthamn.
Ett bra råd är att gå igenom båten mycket noga innan seglingen börjar. Kolla segel och notera eventuella skador på skrov, segel eller inne i båten. Fotografera gärna med digitalkamera! Om t ex kikaren fattas när ni kommer tillbaka - och ni inte kontrollerade kikarfodralet innan avfärd - är ni ersättningsskyldiga.

Planera också seglingen så att ni de sista dagarna av färden är på sådant avstånd från hemmahamnen att ni kan ta er tillbaka även om vädret blir sämre. Det kostar stora pengar om man kommer tillbaka till basen försenad och kanske dessutom missat flyget hem.

 

Segla till Pythagorion på Samos i Grekland.

PythagorionSamos är också en populär natthamn.

 

Det som främst skiljer svenska och grekiska vatten är: att det i princip saknas grund i grekiska övärlden, att det är lättnavigerat (man ser öarna från långt håll även om avståndet är långt), att det finns färre öar, och att det kan blåsa rejält. Vinden är seglarens bästa vän, i Grekland kan den även vara en ovän, det kan vara vindstilla i en hel vecka, men det kan lika väl blåsa 20 meter per sekund. Att vinden kan ändras från vindstilla till storm på bara några timmar gör inte saken lättare, mest känt för de ibland hårda vindarna är ögruppen Kykladerna.

Min erfarenhet av vädret i Grekland under olika årstider har jag skrivit om på respektive ö. Länkar till väderinformationen finns på denna sida.

Om jag själv skulle segla i Grekland skulle jag ha valt ögruppen Sporaderna, där finns något som nästan liknar en svensk skärgård, många mindre obebodda öar med små mysiga vikar och större öar med trevliga hamnar. Man flyger då till Skiathos där det finns flera uthyrare av segelbåtar. En god vän till mig som tidigare seglat i Grekland gillar Sporaderna mest av just den anledningen; att där finns en liten skärgård. Öar i Sporaderna är Alonissos, Skiathos, Skopelos och Skyros.

Det finns även en liten fin skärgård utanför Lefkas, med öar som Meganisi, Kalamos och Kastos.

 

Segla till Emborio på Chalki nära Rhiodos i Grekland.

Vackra Emborio på Chalki lockar också seglare.

 

Vill du prova på att segla kan du kontakta Mattias på Sailaway. Du slipper då lämna depositioner för hyra av båt, du behöver ingen tidigare nautisk erfarenhet, du har inget ansvar för en stor båt, och detta till ett pris som inte blir dyrare med skeppare, än utan.

 

Vädret i Grekland »

Alla öar i Grekland »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera