Kalimera Grekland Chalki.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Chalki i Grekland

Chalki in English. Chalki suomeksi.

Chalki, strax väster om Rhodos, tillhör den Dodekanska ögruppen. Det är en liten ö både till yta och till antal invånare, här bor cirka 480 personer, ytan är 28 km2 och högsta berget - Maistro - mäter 518 meter över havet.

 

Chalki i Grekland.

Vackra Emborio på Chalki.

 

Chalki (stavas även Halki) är en karg liten ö som ligger mellan Rhodos och Tilos. Att jag börjar med att skriva karg beror på att jag aldrig har varit på kargare ö än Chalki. Till och med Kalymnos ligger i lä. Det saknas inte bara grönska, vatten råder det också brist på. Färskvatten kommer med båt en gång i veckan från Rhodos. Under högsäsong är det inte ovanligt att vattnet tar slut.

Vattnet som omger Chalki tar som väl är aldrig slut. Det har däremot tvättsvampen gjort. Chalki var en gång i tiden en av Greklands fem viktigaste tvättsvampsöar, de andra öarna var Kalymnos, Lipsi, Symi och Hydra.

När tvättsvampsfisket upphörde (på grund av utfiskning) flyttade en stor del av öns befolkning till Florida. Som mest bodde det cirka 3 000 personer på Chalki, idag bor här knappt 500.

 

Hamnen i Emborio på Chalki i Dodekaneserna.

Emborio är en mycket vacker och mysig by.

 

Jag tycker om Chalki för lugnet, för den fina byn Emborio och för det kristallklara turkosa vattnet. Kvällarna gillar jag också jättemycket. Det finns många bra restauranger att välja på, och maten är generellt väldigt god. Det enda negativa med Chalki är naturen, för den är allt annat än vacker.
RESA TILL CHALKI

Snabbaste sätter att resa till Chalki är att flyga till Rhodos. Från Rhodos går det båt till Chalki från Rhodos stad, och från den lilla hamnen Kamiros Skala, som ligger cirka 50 kilometer söder om Rhodos stad. Till Kamiros Skala går det buss från Mandrakihamnen i Rhodos stad.

Chalki har även båtförbindelse med bland annat Karpathos, Kreta och Atens hamnstad Pireus.

Båttidtabell för Chalki »

Boka färjebiljetter online här »

RESA RUNT PÅ CHALKI

Det finns varken bil, cykel eller moped att hyra. De flesta tar sig fram till fots eftersom avstånden är så korta. En minibuss trafikerar stränderna Pondamos, Kania och Ftenagia, den obebodda byn Chorio, samt klostret Agios Ioannis Prodromos. Bussen utgår från hamnen.

 

Soluppgång på ön Chalki i Grekland.

Soluppgången är magiskt vacker i Emborio.

 

BYAR PÅ CHALKI

Det finns bara en by på Chalki, och det är Emborio , som ibland stavas Emporio eller Nimporio eller Nimborio. Kärt barn har många namn. Har du varit i GialosSymi kommer du att le igenkännande när du ser denna charmerande by. Precis som Gialos ligger Emborio i en hästskoliknande bukt omgiven av vackra pastellfärgade neoklassiska hus, en del är renoverade, andra är i stort behov av renovering.

Hamnpromenaden (stängd för biltrafik utom när färjorna anländer) är byns hjärta. Här ligger de flesta av Emborios tavernor, kaféer och affärer. Kvällarna är magiska, de vackra husen speglar sig i vattnet och de många mysiga tavernorna är minst sagt inbjudande.

 

Klocktornet i Emborio på Chalki.

Klocktornet i Emborio.

 

I bortre delen av hamnpromenaden finns ett klocktorn som skänkts av bybor som har emigrerat till Tarpon Springs i Florida. Vägen som går från Emborio till den obebodda byn Chorio heter för övrigt Tarpon Springs Boulevard.


STRÄNDER PÅ CHALKI

Det är inte milslånga sandstränder med gyllengul sand som lockar turister till Chalki. Om det är sådant du letar efter får du åka till någon annan ö. Men vattnet är alldeles underbart, och de få stränder som finns räcker gott och väl för de flesta.

 

Pondamos beach är den bästa stranden på Chalki i Grekland.

Pondamos beach.

 

De populäraste stränderna är Pondamos och Ftenagia. Båda ligger inom promenadavstånd från Emborio. Kania beach norr om Emborio är liten men naggande god. Andra stränder är Yiali, Duo Yiali och Areta. De tre sistnämna stränderna saknar faciliteter och är svårtillgängliga.

 

Ftenagia beach på Chalki är öns mysigaste strand.

Ftenagia beach.

 

Läs mer om stränderna på Chalki här »

 

SEVÄRDHETER PÅ CHALKI

Det finns inte speciellt mycket att se utanför Emborio. Gillar du obebodda byar och gamla fästningar så kan du ta en titt på Chalkis gamla huvudstad Chorio. Det tar cirka 40 minuter att gå dit. Chorio övergavs under 1800-talet då byborna flyttade till Emborio. De flesta hus är i ruiner, endast ett fåtal är renoverade. Chorio är för övrigt ganska lik den obebodda byn Mikro ChorioTilos.

 

Den obebodda byn Chorio på Chalki i Grekland.

Den obebodda byn Chorio.

 

Läs mer om Chorio och Kastro på Chalki här »

 

Ovanför Chorio finns rester av en imponerande medeltida fästning (Kastro) som byggdes av Johanniterriddarna redan på 1400-talet. Från kastrot har man en bedårande utsikt över havet. Det tar 10-15 minuter att gå upp till fästningen.

En annan sevärdhet är klostret Agios Ioannis Prodromos som ligger på en platå på västra Chalki. Du tar dig dit med buss eller till fots, vandringen tar drygt 2 timmar.

HOTELL PÅ CHALKI

Det finns en handfull hotell, och ett flertal pensionat, eller villor som de kallas för på Chalki. Mycket är uppbokat av brittiska charterarrangörer, därför kan det vara svårt att hitta rum på egen hand. På många öar möts man av rumsuthyrare i hamnen när båtarna lägger till, men så är det inte på Chalki.

Att gå runt och leta själv är inte heller så enkelt, jo att leta är lätt, men att hitta någon att fråga är svårt. Jag rekommenderar alla som reser till Chalki att boka rum förväg. Om du kommer obokad kan du höra dig för på någon av resebyråerna.

 

Villa Amalia. Chalki.

Boka fantastiska Villa Amalia »


Här finns tips på tre bra boende.

Villa Amalia »

Villa Kalypso »

Bright Sun Villas »

Boka andra hotell, studios och rum på Chalki här »

 

Byn Emborio på Chalki är en av Tolvöarnas finaste byar.

Emborio på Chalki.


LÄS MER OM CHALKI

Om Chalki Stränder Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera