Kalimera Grekland Lefkas.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vasiliki på Lefkas

Cirka 6 kilometer väster om Marandochori ligger Vasiliki som är Lefkas största hamn. Härifrån går det färjor till Kefalonia och Ithaka, samt badbåtar till Porto Katsiki.

För många år sedan var Vasiliki en stor exporthamn, härifrån exporterades bland annat russin till Italien. Den bördiga Vasilikidalen var tidigare öns viktigaste jordbrukarregion, man odlade mycket oliver och vindruvor, av druvorna gjorde man vin och russin. Vasiliki var en av få byar i Grekland som hade elektricitet före andra världskriget, det visar hur viktig regionen var en gång i tiden.

 

Vasilki. Lefkas.

Vasilki.

 

Tiderna förändras, att bli känd för russin är inte lätt idag, hur goda de än är. Men vad gör väl det när man kan bli känd för annat, vind- och kitesurfing till exempel. Vasiliki är ett av Europas populäraste vindsurfarställe. De finns till och med dem som påstår att Vasiliki är världens bästa ort för vindsurfing.

 

Ponti beach. Vasiliki. Lefkas.

Den långa stranden i Vasiliki.
Jag är ingen vindsurfare så jag kan inte bedöma hur bra det är, men jag förstår att Vasiliki är speciellt, jag har aldrig sett så många vindsurfare på en och samma plats. Till och med Prasonisi på södra Rhodos ligger i lä. (Ursäkta ordvitsen, men jag kunde inte låta bli.) Anledningen till att Vasiliki är så populärt är vinden (så klart, annars går det ju inte att surfa) som troget drar in varje dag från de bakomliggande bergen. Ingen dag utan vind, det kan inte bli bättre. En annan fördel är att stranden och bukten utanför är stor nog att rymma nästan hur många vindsurfare som helst.

 

Segelbåtar i Vasiliki på Lefkas.

Småbåtshamnen Vasiliki.

 

De som gillar att sola och bada får också plats på den steniga stranden, som heter Ponti beach. Men det är få som kommer hit för sol och bad, det finns bättre stränder för det. Vill du prova att vindsurfa finns det ingen lämpligare plats att göra det på än här. Längs stranden finns en mängd bräduthyrare och vindsurfarskolor. Man kan även prova på att kitesurfa (bräda och skärm), paddla kanot och åka vattenskoter.

 

Tavernor längs hamnpromenaden i Vasiliki på Lefkas.

Tavernor längs hamnpromenaden i Vasiliki.

 

Själva byn Vasiliki är liten, gullig och rätt så mysig. De mesta kretsar sig kring fiskehamnen, där tavernor och barer ligger på rad, och längs ett par smala gator med pastellfärgade hus. Trots att byn är liten finns alla faciliteter: supermarkets, souveniraffärer, resebyråer, hotell, pensionat, tavernor, banker, bagerier, ja kort sagt allt man behöver.

HOTELL I VASILIKI

Utbudet är stort och här finns allt från fyrstjärniga hotell till enkla familjepensionat. Att det finns så många ställen att bo på beror på att det går charter till Vasiilki, bland annat har Apollo resor hit. Kalias Hotel är ett av flera trevliga hotell.

Kalias Hotel »

Boka andra hotell i Vasiliki här »


LÄS MER OM LEFKAS

Om Lefkas Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera