Kalimera Grekland Agathonissi.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Agathonissi i Grekland

Agathonissi in English. Agathonissi suomeksi.

Agathonissi, strax söder om Samos, är den nordligaste ön i ögruppen Dodekaneserna. Det är en liten ö både till yta och till antal invånare, här bor ungefär 185 personer fördelade på tre små byar. Nästan alla invånare bor i Megalo Chorio, medan turisterna bor i hamnbyn Agios Georgios. Ytan är 13 km2 och högsta berget mäter 209 meter över havet. Närmsta grannö är Arki.

 

Agathonissi, strax söder om Samos, är den nordligaste ön i ögruppen Dodekaneserna i Grekland.

Agios Georgios är en av de mest rofyllda byar jag har besökt i Grekland.

 

Agathonissi är för de flesta alldeles för litet, det finns bara några få tavernor och det finns inga affärer att shoppa i. Det är en extremt rofylld ö och tystnaden är så påtaglig att den hörs. Agathonissi passar dig som söker lugn och ro. Faktum är att Agathonissi är ett av de sista trankila paradisen i grekiska övärlden.

Utvecklingen har gått långsamt, ön fick elektricitet så sent som 1984 och fast telefon 1985. Majoriteten av öborna arbetar med fiske och uppfödning av getter, endast några få är beroende av turism. Och tur är väl det för det är inte många som åker hit. Cirka 800 turister besöker Agathonissi under ett år, det är ingenting om man jämför med nästan vilken annan grekisk ö som helst.

 

Bra restauranger och tavernor på ön Agathonissi i Grekland.

Till Agathonissi åker man för att ta det lugnt.

 

Det är en av mina absoluta favoritöar i Grekland. Jag kan inte exakt säga vilken plats på topplistan ön hamnar, men helt klart hör Agathonissi till de 10 bästa öarna i Grekland. Troligen får jag medhåll från alla som har varit här. Om vi bara håller oss till grekiska småöar så finns det ingen ö som kan konkurrera med Agathonissi. Kalymnos lilla grannö Telendos kan nästan mäta sig med Agathonissi, men bara nästan.

 

Läs om vårt första möte med Agathonissi här »

 

Byarna Megalo Chorio och Agios Georgios på ön Agathonissi i Dodekaneserna.

Megalo Chorio och Agios Georgios på Agathonissi.
Du kan läsa mer om Agathonissi via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Att resa hit är ganska smidigt även om det inte går någon charter. Enklast är att flyga till Samos och resa vidare med den lilla bilfärjan Nisos Kalymnos som går från Pythagorion.

Det finns bara tre byar på Agathonissi: Agios Georgios (se bild överst på sidan), Megalo Chorio och Mikro Chorio. Agios Georgios är öns "centrum", men de flesta öbor bor i Megalo Chorio.

 

Den lilla ön Agathonissi söder om Samos är den bästa ön i Grekland för dig som vill ha lugn och ro.

Agathonissi är en av mina absoluta favoritöar i Grekland.


Ingen åker till Agathonissi för strändernas skull. Det finns endast ett fåtal stränder, och de är av hyfsad kvalitet. Bästa strand är den som finns i hamnbyn Agios Georgios. På andra sidan hamnbukten finns en klapperstenstrand som heter Spilia som är helt okej. Nedanför Megalo Chorio ligger Poros beach som är en av Agathonissis få sandstränder.

Det finns inga historiska sevärdheter. Dock saknas inte meditativa sevärdheter som att sitta på en taverna och titta ut över havet och njuta av lugn och ro.

Det finns bara ett fåtal pensionat och rum, men fullt tillräckligt för de fåtal turister som reser till Agathonissi, utom under högsäsong då allt är uppbokat. Eftersom antal rum är så få är det bäst att boka i förväg oavsett när du åker hit. Det kan vara fullbokat även under låg- och mellansäsong.


Taverna Glaros i Agios Georgios hamn på Agathonissi i Grekland.

Kvällarna är underbara på Agathonissi, som här på Taverna Glaros i Agios Georgios.

 

OBS! Taverna Glaros har stängt och har gjorts om till uthyrning av rum.


LÄS MER OM AGATHONISSI

Om Agathonissi Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera