Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

När passar det bäst att öluffa i Grekland?

En av de vanligaste frågorna jag får är vilken tid på året det är bäst att öluffa i Grekland. Frågan är förstås omöjlig att besvara. Det beror naturligtvis på vilket väder man önskar sig. Vissa vill att det inte ska vara så varmt, andra (de flesta) vill att det ska vara jättevarmt och soligt. Jag har varit i Grekland alla månader utom december, januari och februari. Mina favoritmånader är april, maj, juni, september och oktober.

 

Om du ska båtluffa i Grekland bör du välja färjor från det bästa rederiet som heter Blue Star Ferries.

En tidig morgon på Blue Star Ferries på väg mot nya äventyr.

 

Det spelar egentligen ingen roll när du åker, Grekland är alltid Grekland men i olika skepnader. Skillnaden mellan säsongerna är dock ganska stora, du kan välja period beroende på vad du önskar: rofyllt eller fartigt, varmt eller kallt, grönska eller sönderbränt, mycket eller lite turister osv.

Till Grekland kan man faktiskt åka året om även om de flesta åker under den varmare delen av året. På vintern är det framförallt Aten och Kreta som lockar. Tyvärr är utbudet på resor till Grekland under vinterhalvåret dåligt.

 

Maj är en bra månad att åka till Grekland, bra väder, lite folk och allt är öppet.

Psaraliki beachAntiparos i maj.

 

April och maj

I april och maj är Grekland som absolut vackrast: blommorna slår ut och gräset är grönt och friskt, vädret är relativt pålitligt, dock kan det komma en del regnskurar. De enda nackdelarna är att vattnet inte hunnit bli uppvärmt (runt 19-20 grader), det kan vara kyligt på kvällarna och båtarna går inte så ofta.

 

Naturen i Grekland och på öarna är som grönast och massor med blommor i april och maj.

April och maj är de månader när naturen är som vackrast. Som här på Tilos.

 

I april och maj kan man se hur öarna börjar vakna till liv igen efter vinterdvalan, öborna börjar röja upp och putsa till sina tavernor och pensionat inför säsongen. Grekerna är som trevligast under denna period, de är i och för sig alltid trevliga men så här i början orkar de ge mer av sig själva och därför är det lättare att få kontakt med lokalbefolkningen. Fördelarna med att åka i april och maj är: färre turister, lägre priser, billigare resor, lättare att få tag på bra boende och att naturen är som vackrast. Gillar du att vandra är april och maj de ultimata månaderna.

 

Bästa månaderna att vandra i Grekland och på de grekiska öarna är april och maj.

April och maj är perfekta månader om man gillar att vandra. Som här i FarosSifnos.
Juni

Juni är en mycket bra månad, vädret är perfekt och vattnet har värmts upp till en behaglig temperatur. Kvällarna börjar bli härliga och man kan ha shorts eller kjol på kvällen. Alla hotell och pensionat har öppnat och i stort sett alla tavernor är igång. Rederierna utökar turtätheten på båtarna vilket gör resandet mellan öarna smidigare. I juni möter man många öluffande skandinaver, barnfamiljerna passar på när skolan slutar, vilket framförallt märks i Kykladerna. Kort sagt, juni är en mycket lämplig månad för att öluffa.

 

Havet runt de grekiska öarna är uppvärmt och ljuvligt redan i juni månad.

I juni kan även en badkruka som jag bada. Bilden är från KolymbithresParos.

 

Juli och augusti

Juli och augusti är två hektiska månader, då är det mycket folk på de flesta öar. Priserna skjuter i höjden och grekerna är mer eller mindre stressade. Vädret däremot är mycket pålitligt om man tycker om värme. I augusti kan det bli olidligt varmt med temperaturer ända uppåt 40 grader, och ännu mer nu när klimatförändringarna blir allt med märkbara.

 

Det blir allt vanligare med värmeböljor i Grekland med temperaturer som ligger mellan 40 och 45 grader.

I augusti kan temperaturerna överstiga 40 grader. Som här på Zakynthos.

 

I juli och augusti blåser även den så kallade meltemi-vinden. Det kan blåsa rejält dag som natt. Vissa tycker inte att det gör så mycket för meltemin svalkar under de heta dagarna. Det kan blåsa rejält även andra månader, men värst är det i juli och augusti. En nackdel med augusti är att italienska och grekiska turister bokstavligen invaderar öarna, vilket medför att det blir svårare att hitta bra boende till rimliga priser.

 

Om du vill slippa att trängas med andra turister ska du inte resa till Grekland i augusti.

I augusti är det trångt om saligheten i alla turistorter. Som här i OiaSantorini.


September och oktober

September och oktober är två mycket behagliga månader, vädret är som en bra svensk sommar. I september är det ovanligt med regn, men i oktober kan det komma en och annan skur. Vattnet är ljuvligt och det går att snorkla i timtals utan att behöva gå upp och värma sig. Kvällarna är behagligt ljumma och man kan sitta ute till sent på natten, i alla fall i september. Naturen är däremot inte särskilt inbjudande då solen tär hårt på landskapet under en sommar utan regn.

 

I juli och augusti är vattentemperaturen i Grekland mellan 25-28 grader.

Vattnet är ljuvligt i september och man kan bada i timtals. Bild från Kyra PanagiaKarpathos.

 

Priserna går ner under denna period och de flesta turister har rest hem. Grekerna börjar slappna av, de börjar se ljuset i tunneln och snart är det deras tur att ha lite semester. I april och maj kunde man följa när allt öppnade upp och i oktober är det fiffigt nog tvärtom. Ställe efter ställe slår igen och i slutet av oktober börjar man känna sig ganska ensam, förutom på stora öar som Rhodos och Kreta där nedstängningen sker senare.

 

Vackra färgglada fiskebåtar och fiskenät i Grekland och på de grekiska öarna.

I slutet av säsongen får grekerna tid att göra annat än att serva turister. Bild från Koroni.

 

November till mars

Mellan november och mars är det vinter i Grekland och då är det i princip tomt på turister utom i Aten, och på delar av Kreta och Rhodos. Vädret växlar mellan kallt och varmt, ena dagen kan det vara riktigt kallt, medan nästa dag kan vara solig och varm. I norra Grekland kommer det en del snö på vintern, men det är ovanligt på öarna, även om det händer, framförallt på Kreta.

 

Åka slalom i Helmos nära Kalavrita på Peloponnesos i Grekland.

Skidcentret Helmos nära Kalavrita på Peloponnesos.

 

Mellan november och mars kan de som arbetar inom turistbranchen äntligen pusta ut. Då finns det tid att göra sådant som inte hinns med under turistsäsongen, som att plocka oliver, att bränna raki och festa till det. De greker som har råd åker gärna utomlands denna tid.

 

Plocka oliver i Grekland och grekiska övärlden görs i oktober och november.

På vintern finns det tid att plocka oliver. Som här på Naxos.

 

I november produceras drycken raki på Kreta och andra grekiska öar.

Det finns även tid att ha rakifester med dans och musik. Läs om det här.


Agios Prokopios beach på Naxos under lågsäsong.

Agios Prokopios beach på Naxos i mitten av november.

 

Agios Prokopios beach på Naxos i Kykladerna under högsäsong.

Agios Prokopios beach på Naxos i mitten av juni.

 

 « Föregående kapitel Startsidan | Nästa kapitel »

 

Öluffarskolan finns även som PDF-guide och kan köpas här »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera