Kalimera Grekland Folegandros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Chora på Folegandros

Charmiga och bilfria Chora tillhör gräddan av grekiska övärldens många fina byar. Somliga vill nog sträcka sig längre än så och framhäva Chora som övärldens finaste by. Personligen tycker jag Chora på Folegandros är en av de tio charmigaste byarna i hela Grekland.

 

Chora på Folegandros i Kykladerna.

Chora sett från stigen upp Panagiakyrkan.

 

Byn är som själva sinnebilden av hur en grekisk by ska se ut, så som vi ser dem på vykort och i resemagasin: trånga gränder där sockervitskalkade hus med blåmålade dörrar och fönsterluckor trängs med vitmenade kyrkor och mysiga torg med trivsamma tavernor, där halvsovande katter halvslumrar på slitna marmortrappor, kaféer där gubbar sitter och diskuterar och slänger med sina komboloi (radband) - och som grädde på moset: blommande bougainvillea som hänger ner över hus och gränder.

 

Bougainvillea i Chora på Folegandros.

Ett av många bougainvilleaträd i Chora.

 

Restaurant Melissa i Chora på Folegandros.

Bougainvillea utanför Restaurant Melissa.

 

Även om Chora under högsäsong domineras av turister finns det alltid ett grekiskt vardagsliv runt hörnet. Går du bara några meter utanför själva kärnan möter du kacklande höns och mäande getter. Kort sagt: Chora är alldeles underbart. Många öars "choror" är kuperade - som exempelvis Chora på Ios, Kea och Serifos - men Chora på Folegandros är platt som en moussaka. Byn ligger ungefär 200 meter över havet, utsikten är minst sagt scenisk, speciellt från kanten av Pounta Square. Ställ dig nära stupet så förstår du vad jag menar.

 

Vinodlingar nedanför Pounta Square i Chora på Folegandros.

Utsikt från Pounta Square över den branta klippavsatsen.
Pounta Square är för övrigt mångas första möte med Chora eftersom bussen stannar i närheten (bakom Posten). Ovanför torget ligger ett flertal pensionat. För att komma in i byns inre kärna följer man vägen som går till vänster. Några meter längre fram ligger Dounavi Square som är ett av byns många mysiga torg. Här ligger Kastro Café, den fina kyrkan Stavros (firas den 14 september), resebyrån Maraki, en bankomat och den populära Taverna Nikos.

 

Chora på Folegandros är en av de tio vackraste byarna i hela Grekland.

Ingången till Chora. Nikos Taverna rakt fram och Kastro Kafe till höger.

 

Kastro Kafe i Chora på Folegandros.

På Kastro Kafe häckar Choras gubbar.

 

Nikos Taverna i Chora på Folegandros.

Nikos Taverna i Chora.

 

Nikos Taverna är som hämtad från en annan planet, och jag kan tänka mig att vissa blundar när de går förbi. Något liknande vet jag inte om jag har sett i Grekland, definitivt inte på en ö av Folegandros storlek. Nikos Taverna är liksom lite mer sofistikerad än vad grekiska tavernor brukar vara.

 

Nikos Place i Chora på Folegandros.

Nikos Taverna är som hämtad från en annan planet.

 

Många gillar Nikos Taverna och kan spendera hela dagar där: läsa Nikos guider, spela något av de många spelen eller bara lyssna till den vackra musiken och läsa en bok. Mat finns naturligtvis också, menyn torde vara den största jag sett, och köket är ett av de minsta jag har sett. Prova gärna Matsata, hemlagad pasta som serveras med ungtupp eller kanin i en röd sås. Matsata är något av Folegandros specialitet och serveras även på andra tavernor. Blåser det någon kväll och du känner dig frusen kan du värma dig med en rakomelo - brinnande raki med honung - som Nikos säger sig ha uppfunnit, men som finns på många andra öar.

 

Rakomelo från Folegandros i Kykladerna.

Nikos häller upp en brinnande rakomelo till mig. Mums!

 

Rakomelo är en kombination av raki och honung och olika örter och kryddor, det kan vara kryddnejlika eller kanel, och ibland även lokala örter. Rakomelo kan serveras både varm och kall och anses vara bra för matsmältningen, och om man har hosta.


Choras fyra torg är alla trivsamma. Några avstånd emellan dem är det inte, man går bara några steg så är man på ett nytt torg, där det finns fler tavernor, kaféer, ouzerior och små barer. Och kyrkor förstås, inte mindre än 13 stycken finns i Chora.

 

Tavernor i Chora på Folegandros.

Ett av de mysiga tavernatorgen i Chora.

 

Kafé i Chora på Folegandros.

Ett annat torg - där jag gärna sitter och filosoferar över livet.

 

Att välja ut någon speciell taverna är svårt, menyerna är snarlika (med undantag från Nikos) och de flesta serverar god mat. Man får gå efter vad man tycker ser trevligast ut. Och det gör i princip alla så det är verkligen svårt att välja. Det finns även två gyrosställen som serverar mycket goda gyros.

 

Det finns två ställen som serverar mycket goda gyros och souvlaki pita i Chora på Folegandros.

Ett av två gyrosställen. Båda är jättebra.

 

Restaurant To Asigrito i Chora på Folegandros.

Restaurant To Asigrito ligger också vid ett torg.


I byn finns inte bara katter, kyrkor, tavernor, kaféer och barer; ett par tre mataffärer, några souveniraffärer, bankomat och bageri (mycket gott bröd) finns också. Och så finns det hängande balkonger i trä. För många år sedan låg toaletterna på dessa balkonger. Även om man vet att det inte är så idag känner man ändå en viss tvekan att stå inunder dem. :-)

 

Kyrkor i Chora på Folegandros i Kykladerna.

Tavernor vid det stora torget.

 

På stora torget i Chora på Folegandros finns många bra restauranger och tavernor.

Samma torg åt andra hållet. Här sitter man gärna länge och njuter av god mat.

 

Affärerna i Chora på Folegandros passar dig som gillar att shoppa.

Shoppinggata i Chora.

 

Genuina Chora på Folegandros.

Det finns även gränder utan affärer.


På en klippa ovanför Chora tronar den vackra Panagiakyrkan. Från kyrkan kan man njuta av Kykladernas kanske vackraste solnedgång.

 

Chora och Church of Panagia på Folegandros i Grekland.

Chora rakt fram och Church of Panagia upp till höger.

 

Den vackra solnedgången sedd från Panagiakyrkan på Folegandros är en av de vackraste i Kykladerna.

Den vackra solnedgången sedd från Panagiakyrkan. Chora till vänster.

 

HOTELL & PENSIONAT I CHORA

Det råder delade meningar om var på Folegandros man ska bo. Själv föredrar jag att bo i Chora där utbudet är störst. Mest för att jag vill ha nära till alla mysiga tavernor, kaféer och barer. På dagarna är det en baggis att ta sig till stränderna, eller kanske sitta på något torg och läsa en bok i all enkelhet. Vill du ha gångavstånd till hav och stränder passar Karavostasi bättre.

 

Swimmingpoolen på Ambelos Resort i Chora på Folegandros.

Chora sett från Ambelos Resort.

 

Vi bor alltid på Ampelos Resort som är ett mycket trivsamt pensionat beläget en bit ovanför Chora med fantastisk utsikt över byn. Pensionatet består av fem vackert designade hus som ligger runt en swimmingpool. Varje hus rymmer två lägenheter, en uppe och en nere. För att vara på den säkra sidan bör man boka i förväg, Ampelos Resort är mycket populärt och oftast är det fullt. Andra bra hotell är Folegandros Apartments och Polikandia Hotel.

 

Boka Ampelos Resort här »

Boka Folegandros Apartments här »

Boka Polikandia Hotel här »

 

Boka andra hotell i Chora här »VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR I CHORA

 

Missa in den mysiga byn Kastro när du reser till Folegandros i Grekland.

Missa inte supermysiga Kastro, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM FOLEGANDROS

Om Folegandros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera